Mészáros László

A Disznókő Szőlőbirtok vezérigazgatója,

Tokaj – Hegyalja

baz 5 ai Mészáros László.jpgHa valaki a harmadik ikszen alig túl Tokaj – Hegyalja egyik neves (francia tulajdonban lévő) bortermelő cégét irányítja immár ötödik éve, ráadásul nem is helybéli, hiszen az ország másik végéből csöppent ide, az több mint figyelemreméltó személy.

A fiatal szakember 1970. január 23-án született Körmenden, Vas megyében.

Gyermekkorát az általános iskola elvégzéséig szülővárosában, a nyarakat gyakran a nagyszülőknél, Egyházasrádócon töltötte. Ők generációkra visszamenőleg komoly gazdálkodó emberek voltak, nekik köszönheti, hogy hamar kialakult vonzódása a mezőgazdaság iránt.

Középiskolába Kőszegre kerül, gimnáziumi, kollégiumi évei és az itt kialakult barátságok meghatározóak voltak életében. A nyári közös barangolások, sátras – kerékpáros kirándulások kamaszkora legszebb emlékei közé tartoznak.

Érettségi után az akkoriban szokásos 11 hónapos katonai szolgálat után, amelynek helyszíne Baja volt, a Pannon Agrártudományi Egyetemen (ma már Veszprémi Egyetem) kezdte meg tanulmányait. Az első évet Veszprémben töltötték, majd négy évig Keszthelyen gyarapította tudását.

Akkortájt jelentek meg az első külföldi ösztöndíj lehetőségek, amelyek közül egyet kihasználva egy évet töltött Toulouse-ban, az egyik legkiválóbbnak tartott mezőgazdasági főiskolán, az ESAP-on. Itt kezdett el komolyabban érdeklődi a borok iránt. Ez irányú ismereteit a tananyagon kívül birtokok látogatásával, kóstolásokkal fejlesztette. Franciaországba később nyaranta visszatért szőlészetbe és kertészetbe dolgozni. Ez nemcsak mellékes jövedelmet eredményezett, hanem rengeteg munkatapasztalatra is szert tett. Az egyetem befejezése előtt félévet Brüsszel közelében a Leuveni Katolikus Egyetemen tanult. Gyakori külföldi útjainak köszönhetően, ma anyanyelve mellett a franciát és az angolt beszéli. Az egyetemen 1995-ben végzett, mint agrár-kémikus agrármérnök.

1995 nyarán került gyakornokként Tokaj – Hegyaljára, a Disznókő Szőlőbirtok máig egyetlen munkahelyének számít. Ekkor zajlottak a nagy beruházások, ezek koordinálása volt az első feladata az akkor már francia tulajdonú cégben, az újabb kihívást a szervezet és készletgazdálkodás kialakítása jelentette. Munkája mellett 1999-ben elvégezte a Miskolci Egyetem mérnök-közgazdász szakát.

Közben igyekezett minél többet megtanulni a tokaji bor készítésének tudományából is. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy őt javasolta utódjául a korábbi francia igazgató, így 2000. január 1.-től vezérigazgatóként irányítja a szőlőbirtok minden tevékenységét.

A Disznókő Szőlőbirtok a tokaji borvidék meghatározó szőlőtermő pincészete. Régi, történelmi birtok 150 hektárnyi területtel a borvidék délnyugati kapujában. Épületeit (Ekler Dezső munkája) a világ legszebb borászati épületei között tartják számon. A birtok szívében látható egy jól megtermett szikla, amely a környék lakói szerint valaha vaddisznóformára emlékeztetett, erről kapta nevét a dűlő, illetve a birtok.

1992-től az új tulajdonos a francia AXA – Millésimes, akiknek ösztönzésére Magyarország egyik legjelentősebb borászati beruházása valósult meg. A Disznókő a tokaji tradíciókra építve a borkészítés új stílusvonalát teremtette meg.

„Mi szaknyelven szólva nagyborokat készítünk, – magyarázza Mészáros László – aminek alapja a kiváló termőhely (a Disznókő egyike a legjobb tokaji fekvéseknek) a gondosan művelt, leválogatott szőlő, a sok évszázados szőlőművelési és borkészítési hagyományok és természetesen a pontos, alapos munka. Ez az alap, de emellett nyitottnak kell lenni, megismerni hol tart ma a világ. Meg kell „érteni” a szőlőt, hisz a termőhelyen dől el, hogy egy – egy területről mit lehet készíteni. Természetesen segít a modern technológia, de emellett rendkívüli odafigyelés szükséges, és egy nagybirtok esetében a csapatmunka elengedhetetlen.”

2004 nyarán kötött házasságot dr. Lengyel Enikővel, aki a miskolci Semmelweis Kórház orvosa, és akivel Miskolc – Tapolcán élnek.

Jó kikapcsolódást jelent számára az otthoni munka, a gyümölcsfák, a kert ápolása, és kutyájuk. Szívesen főz, szereti a vadat, halat, de gyakran próbálkozik új ételek készítésével is. Egyik specialitása a tokaji borban áztatott, sózott, borsozott, befőttes üvegben dunsztolt libamáj.

Rengeteget utazik, hisz a bort el kell adni, és meg kell ismertetni a közönséggel. A Disznókő borai (döntően kis mennyiségben készített drága borok) a világ több mint harminc országába jutnak el, és a világ nagy presztízs éttermeiben, vinotékáiban lelhetőek fel. Büszke arra, hogy egy-egy Tokajról tartott szeminárium, kóstoló keretében nemcsak a borvidékről, hanem egész Magyarországról tud pozitív üzenetet átadni.

A jövőt illetően munkájában szeretne a lehető legjobb borokkal szakmai sikereket elérni, magánéletében, pedig gyermekáldásban és boldog családi életben bizakodik.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)

***

A tokaji aszú külön kategóriát alkot a minőségi borok között, Mészáros László vezérigazgató pedig továbbra is a marketing erősítésén fáradozik. A Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet jelenleg negyven országgal áll üzleti kapcsolatban. Vezető termékükkel, az aszúval már betörtek Hongkong, Szingapúr, Tajvan piacaira és egyre nagyobb teret követelnek a tradicionális bortermelő országokban, mint Franciaország, Olaszország vagy az USA. Az értékesítéssel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektetnek az aszúkultúra nemzetközi és hazai terjesztésére. A vezérigazgató úgy érzi, sokan még a legenda kategóriába sorolják a nemes nedűt, és igazából kevesen ismerik. Ezért is fontos a tudatos, következetes képviselete, amely célkitűzés az elmúlt évek során sem változott.

Nehéz időszak volt 2008 a Tokaj Disznókő életében, amikor nem igazán működött a piac, mára viszont javult a helyzet. A cég vezetésének optimizmusát jelzi, hogy példaértékű szőlőtelepítési programot indítottak, a 20 hektár új ültetvény mellett jelentős újratelepítés is zajlik a szőlőbirtokon.

A Mészáros család az évek során két fővel bővült, 2007-ben Emma, 2010-ben pedig András érkezett, így teljesebbé vált a felnőttek élete.

(Kiegészítve: 2012. november 14-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése