Májer János

Polgármester,

Tokaj

baz 8 szg Májer János2.jpgNevének puszta említése – világhír! Fekvése, adottságai, a víz, a hegyek, a szinte érintetlenül hagyott múlt mindenhonnan ráköszön a látogatóra. Hegyre szaladó keskeny kis utcácskáiban régi és új stílusban tartott igényes lakóházak, pincék és borházak jelzik a „bor útját” a kemény munkától a tisztes jómódig.

A négyezer-ötszáz lélekszámú települést 1986-ban emelték városi rangra, és az elmúlt 22 év minden mozzanata arról szólt, hogy ennek meg is feleljen. Ebben az időben lett a világörökség része, kapott Hild-érmet és Kós Károly-díjat, köszönhetően Májer János polgármester és Bodonyi Csaba főépítész összehangolt elképzeléseinek – miszerint nagyot álmodni érdemes!

– Tokaj baja egyrészt az volt, hogy a fejlesztéseket illetően a szél átfújt felette, másrészt ez volt a szerencséje is. A régi dolgok szinte maradéktalanul megmenekültek, így megmaradt a város eredetisége. Ma ebből élünk – vallja Májer János polgármester, aki 1987-től a szó szoros értelmében gazdája városának. Egy esztendővel a várossá avatás után – a lokálpatrióták és az akkori politikai vezetés jó referenciái alapján – személyében látták a fejlődés garanciáját.

1955-ben született Tokajban, általános iskoláit is itt végezte, majd Nyíregyházán érettségizett. Szeretve tisztelt szülei vágyait és irányítását teljesítve a Budapesti Műszaki Egyetem Főiskolai Karán vízgazdálkodási szakon végzett. Hazatérve szülővárosába 11 évet dolgozott a szakmájában, végigjárva a ranglétrát, egészen a szakaszmérnök-helyettesi beosztásig.

1987 áprilisától tanácselnöke, majd a rendszerváltozás után polgármestere lett Tokajnak.

– Fejlesztési logika alapján kellett elindulni, amelyet egyrészt a generációk kiszolgálása, másrészt a politikai ciklusok diktálta lehetőségek motiváltak. Még a tanácsi időben sikerült a gróf Széchenyi István Középiskolai Kollégiumot, illetve az Általános Iskola tornaszobája helyett Sportcsarnokot építeni. Az Antal-kormány koncepciója központi helyre tette az oktatásban az érettségi megszerzését – ez elsőbbséget adott a pályázatok elbírálásánál a gimnáziumok javára. Megépült az új, minden igényt kielégítő Tokaji Ferenc Gimnázium, amely külsőségeiben és oktatási programjában európai színvonalú.

A Horn-kormány az általános iskolákat priorizálta, ekkor bővítettük a tantermeket, és építettük az új aulát. A Fidesz vonulatán, felzárkózva a gimnáziumhoz, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakközépiskola létesült. Minden intézményünk komoly oktatási programot biztosít a tanulóknak. Művészeti iskola, nyelvi labor és képzés, kémiai előadóterem, sportcsarnok valamint két Iveco iskolabusz biztosítja a kistérség kiszolgálását.

A fiatalok igényeinek teljesí­tését az idősekről, betegekről és szociálisan rászorultakról való gondoskodás követte. Elsőként elkészült a rendelőintézet, számos szakorvossal és korszerű felszereléssel. 2002-ben átadtuk a 880 milliós beruházással megépült hotel jellegű Idősek Otthonát, amely túl a segítségnyújtáson főhajtás is volt azon generáció előtt, akiknek érdemeit hajlamos a társadalom is elfelejteni. Olyan szolgáltatásokat és támogatást biztosít lakóinak fizikailag és mentálisan, amely lényegesen meghosszabbítja életüket, és kárpótolja őket a család hiányáért.

A társadalmi rétegek kielégítése közben a város gondjainak megoldása is napirenden volt. Egy örökölt és lemaradt infrastruktúra teljes körű felújítása talán nem olyan látványos, de nélkülözhetetlen kritériuma volt a városi komfortnak.

Tokaj lételeme a turizmus! Mára az őszi programok száma és minősége versenyképes a nagyvárosokéval. A felújított gyönyörű zsinagóga kulturális és konferenciaközpontként működik. Mögötte a most átadott színház a „nagy sláger”, amely 300 férőhelyes nézőterével, korszerű színpadtechnikájával és igényes repertoárjával a környék kedvenc találkozóhelye lett. Megépült a háromszintes Borok Háza, amely minden funkciójában Hegyalja borkultúráját szolgálja, az új Idegenforgalmi Információs Központ pedig apró részletekre is kiterjedően tájékoztatja a várost és a környéket felkereső turistákat.

– Most fejlesztési „Kánaán” következik – folytatja Májer János –, amelyhez szinte minden pályázatot megnyertünk. 2010-re új, korszerű óvodánk lesz, és épül az 50 ágyas, háromcsillagos tanszálloda, ahol az idegenforgalmat tanulók turnusokban sajátíthatják el a szakmát. Felépül a teljes körű ellátást és diagnosztizálást biztosító új szakrendelő és egynapos kórház.

Vállalkozókkal összefogásban várja megvalósulását két négycsillagos szálloda, és létfontosságú a 38-as út elterelése, amely megmentené Tokajt és környékét a végzetes kamionforgalomtól. Végül egy szinte egyedülálló létesítmény teszi fel majd a koronát a városra, a régi kőfejtőből kialakított 2400 férőhelyes, teljes körű infrastruktúrával felszerelt szabadtéri színház. Lenyűgöző látványterve alapján már most elmondható, hogy Hegyalja kulturális „ékszere” lesz.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
***

Tokaj turizmusfejlesztése nem ismer határt, egyre-másra nőnek ki a földből a vendégcsalogató kulturális- és szállodai komplexumok. Májer János polgármester szerint ez a két iparág jelenti a jövőt, a fiatalok városban tartását.

Legújabb beruházásuk a Mathiász János látványközpont lehet, ahol digitális úton kívánják bemutatni az európai borvidékek szőlészeti, ökológiai és kulturális értékeit. Nyáron adták át a műfüves futballpályákat, de a nagy pályát is újjá építik. Épül a 700 négyzetméter alapterületű színpad a Patkó-bányában kétezer fős lelátóval, az alatta lévő teret télen sportolásra használhatják a vendégek. Többek között kapcsolatba léptek a Fővárosi Operettszínházzal, a neves fellépőket ők biztosítják az előadásokra.

Átadták a 60 fős Kelep Szállót és épül a 160 fős, mélygarázsos Arany Sas, amit a 60 ágyas Várszálló kivitelezése követ. A 150 férőhelyes 21. századi óvoda átadása a fiatalok életét könnyítette meg. A megyében elsőként írták alá a Tokaj járási központtá válásáról szóló dokumentumot.

Lánya, Violetta 21 éves és az Építőipari Egyetem 3. évfolyamának hallgatója. A 11 éves Sándor János zongorázik, rádiózik és számítástechnikából képezi magát. A polgármester felesége Arday Otília a Tokaji Ferenc Gimnázium tanára és az ECDL nyelvvizsga központ vezetője.

(Kiegészítve 2012. október 30-án)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése