Szabó András

Polgármester,

Szegilong

baz_01_194_szabo_andras.jpgAz új évezred első évében még csak ötvenedik születésnapját ünnepli Szabó András, de már 20 évet töltött eddigi életéből a közigazgatásban. Igaz, hogy „csak” tiszteletdíjasként irányítja a település életét, de töretlen munkakedve így is (vagy talán annál inkább) irigylésre, sőt tiszteletre méltó. 1951-ben, július 12-én született Szegilongon. Édesanyja háztartásbeli, édesapja bányász, abban az üzemben, ahol Szabó András is dolgozik, immár 30 éve. Géplakatos szakma és gépipari technikusi végzettség birtokában került a kaolinbányához, amit 1990-ig az Országos Érc- és Ásványbányák Hegyaljai Művei üzemeltetett, azóta Katalizátor Kft. néven működik. Lakatos, gépészeti vezető, szállításvezető beosztásokon keresztül vezetett útja jelenlegi posztjához. Most ő az üzemvezető-helyettes. 1973-ban nősült, felesége is a kft. dolgozója, adminisztrátor. Két gyermekük született, de ma már csak a 14 éves kislány él. Fiukat évekkel ezelőtt, tragikus körülmények között vesztették el 20 éves korában.

1980-tól vb-tag, 1989-ben elöljáró, a rendszerváltás óta pedig, már harmadik ciklusát tölti tiszteletdíjas polgármesterként. Közös tanácsú községből lettek önállóak, mindenekelőtt az elmaradt beruházásokat igyekezett pótolni, hiszen vb-tagként csak egyetlen objektum – a ravatalozó – felépítését sikerült kiharcolnia Szegilong számára. 1990-ben legsürgősebb feladatként az utak portalanítása, pontosabban sártalanítása jelentkezett, három évvel később pedig már tornatermet építettek – regényes körülmények között. A polgármester 100 ezer forintért (!) vásárolt egy csővázas színt, ez volt a beruházás induló tőkéje. Találtak egy vállalkozót, aki az egész épületet megelőlegezte a pályázati pénz megérkezéséig. 1994-re el is készült a tornaterem, ismeretségek révén, mindössze 4 és fél millió forintból. A nap fénypontjaként Kupa Mihály avatta fel, augusztus 20-án. Ugyanezen a napon ünnepelték a művelődési ház 20 éves fennállását is, amit a kilencvenes évek elején újítottak fel az iskolával együtt, mindkét intézményben központi fűtés váltotta fel a cserépkályhákat. Ma is csodálkozva mondja Szabó András, hogy az ehhez szükséges 2 millió forintot, egy otthon, saját kezűleg gépelt egyoldalas beadvány hatására kapta a Pénzügyminisztériumtól. (Mosolyogva teszi hozzá, hogy az akkori pénzügyminiszter, szintén Kupa Mihály volt.) Ebben az időszakban épült a katolikus templom, a református pedig, teljes felújítást kapott. Ekkor állítottak emlékművet a II. világháború áldozatainak is, a polgármesteri hivatal előkertjében.

A második ciklus legfontosabb eseményének, egyértelműen a falugondnoki szolgálat bevezetését tarja. A pályázati pénzből vásárolt mikrobusz tökéletesen ellátja az egyre inkább elöregedő népességet. Szükség is van rá, hiszen a tíz évvel ezelőtti 340 fő, napjainkra már 264-re csökkent, annak ellenére, hogy beköltözők is vannak a faluban. A falugondnok a szomszédos Szegibe szállítja az óvodásokat, Vámosújfaluból ebédet hord az iskolásoknak, az orvosi rendelés alkalmával összegyűjtött recepteket kiváltja a bodrogkeresztúri gyógyszertárban, a munkanélkülieket Tokajba hordja regisztrációra, hetente egyszer –előzetes jelentkezés alapján –bevásárolni viszi az embereket Tokajba vagy Szerencsre. Ezeken kívül beszerzi a szükséges takarmányt, az apróbb javításokhoz szükséges építőanyagot és minden mást, amire szükség van. Mindezt, teljesen ingyen, hiszen ma már a település költségvetésének szerves része az erre fordítható összeg, a falugondnok, maga pedig közalkalmazott. (Figyelemre méltó tény, hogy Szegilong éves költségvetése tíz év alatt 5 millió 300 ezer forintról 25 millióra emelkedett!)

Terveikben kiemelt helyen szerepel az idegenforgalom, minden lehetőséget kihasználnak ennek érdekében.

Két éve adták át a Bodrogkeresztúr– Sárospatak közötti kerékpárutat, amit járdaként is használnak, hiszen a kerítések tövében húzódó telefonvezeték miatt külön járda építésére nincs is lehetőség.

Hat éve van kapcsolatuk a Cserkész Szövetséggel, minden évben ötven-száz fiatal táborozik itt, a Bodrog partján. Volt már időszak, amikor kétszáz sátrat számoltak meg a vadkempingben, Kazincbarcikáról, Budapestről, vagy éppen a Dunántúlról jöttek ide táborozni. Tudja, hogy a nomád táborozók nem hoznak közvetlen hasznot, ennek ellenére szereti őket, mert biztos benne, ha fizető táborhelyet létesítenek egyszer, akkor is visszajönnek majd ezek a fiatalok. Addig is elviszik a környék jó hírét, a csodálatos panorámát, a nyugalmat dicsérve. Különleges látnivaló is akad a közelben, hiszen a község határában található Európa egyik legnagyobb borospincéje. Négy kilométeres hosszú ágaiban négyezer tölgyfahordóban érik itt a tokaji. Bízik a vendégjárásban, a művelődési ház tetőtér-beépítése már folyik, szálláshely épül, várják a vendégeket.

Beszélgetés közben átnézi a postát, aláírja a kimenő leveleket, és siet vissza a munkahelyére, mert „a fiúk a bányában dolgoznak”.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése