Pataky Attila 

Az Edda művek zenekar vezetője

Miskolc 

szszb 30 ki Pataky Attila 400px.jpgÁlmodtam egy világot magamnak – énekelte a ’80-as évek tájékán a miskolci Edda zenekar énekese saját szövegét. Beteljesült-e az elmúlt mintegy 40 év alatt Pataky Attila akkor óhajtott vágyálma, erről beszélgettünk Miskolc-Tapolcán, a népszerű rock zenésszel, aki előző este még Szatmárnémetiben 20 ezres magyar közönség előtt adott nagysikerű koncertet. A zenekarvezetőt Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2014-ben eddigi munkásságáért Pro Urbe Díjban részesítette.

– Minden Édesanyám konyhájában kezdődött, aki 4-5 éves koromtól főzés közben énekelt, majd együtt duetteztünk. Aztán 13 éves koromban kaptam egy hathúros dobgitárt, amelyen autodidakta módon tanultam zenélni. Akkor már Pacsirta rádiónkon hallgattam a Szabad Európa rádióban Cseke László műsorát, aki rendszeresen bemutatta a világ slágerlistáinak vezető számait. A Who, a Rolling Stones, a Deep Purple, a Led Zeppelin együttesek számomra istenek voltak, zenéjüket Miskolc Vasgyári városrészében sokan hallgatták. Hatodik osztályos koromban megalakítottuk az első zenekart, majd bemutatkozhattunk a Vasas Művelődési Házban. A Kilián Gimnáziumban is volt sulizenekarunk, aminek első és mindent felülmúló hozadéka a szerelem volt. Egy koncert után jöttem össze Papp Mártikával, ő volt az első komoly kapcsolatom, vele csókolóztam először a diósgyőri vár tövében, és 22 éven át kitartottunk egymás mellett. Gergőnek, a nagyobbik fiamnak ő az édesanyja.

Közben zenei területen voltak egyéni próbálkozásaim, majd a Miskolci Egyetemen már létező egyetemi zenekarba énekest kerestek. Sok jelentkező közül engem választottak, majd hamarosan az együttes vezetésével is megbíztak. Egyre ismertebbek lettünk és sok fellépésünk volt, miközben építész végzettségemmel az egyetem melletti Hotel Juno építésén dolgoztam.

Az előrelépés éve 1975., amikor első vidéki zenekarként letettük az ORI vizsgát, ami után fellépéseket is vállalhattunk. Ezután az akkori „nagyokkal” közelebbi kapcsolatba kerültünk, majd 1980-ban elkészíthettük első nagylemezünket. Akkorra már Miskolc legjobb rock zenészei alkották a csapatot. Az albumon olyan máig népszerű slágerek voltak, mint a Minden sarkon álltam már, Álom, Elhagyom a várost, Álmodtam egy világot magamnak, ami áttörő sikert hozott. Az eladási lista alapján arany, platina, majd gyémánt minősítést értünk el. A számok egy részének én írtam a szövegét, az elmúlt évtizedekben viszont minden Edda szöveg a nevemhez kötődik és ez így is marad. Három év fantasztikus száguldás következett, majd jött a belső ellentét. Slamovits István jazz-rockos stílusváltást akart, én viszont ragaszkodtam a már bevált recepthez, amivel hírnevet szereztünk. Így váltak el útjaink 1983-ban, ami után új zenekart alakítottam és sikerült újra csúcsra járatni az Eddát, ami azóta is tart. Évente 60 koncertet vállalok az Eddával, de 25 alkalommal szólóénekesként is fellépek. Idáig mintegy 330 dalszöveget írtam, amelyek közül nehéz kiválasztani a legsikeresebbeket. Talán  a Kör, az Éjjel érkezem, vagy az Ünnep az, amelyek a legtöbbször visszaköszönnek, amelyeket közönségünk a leghangosabban énekli velünk. Idén ünnepeljük az Edda megalakulásának 40. évfordulóját, ezért nem lepődök meg azon, amikor egy-egy koncertünkön 4-5 generáció van jelen a néhány éves kisgyermektől a 60-70-es korosztályig. Ebből látom, hogy jó úton járunk, az igazi slágerek eljutnak a szívekhez.

A rock egy életszemlélet, ami képes akár az emberek gondolkodásának megváltoztatására is. Azt tapasztalom, a magyar emberek egyre tudatosabban teszik dolgukat, mert rájöttek, hogy a jóistentől kaptak egy feladatot, amit végre kell hajtaniuk. Magyarországon elkezdődött egy felébredés, mert rájöttek, hogy nem ez az egyetlen létezési forma, amit ma kínálnak nekünk, összhangba kell kerülnünk újra a természettel és Istennel, megtagadva a pénz hatalmán alapuló dogmákat. Egykor volt egy fontossági sorrend, ahol Isten után az ember, az egyéb és a pénz kategória következett.  Mára ez megfordult, ez minden bajok okozója. Nálam húsz éve kezdődött az átrendeződés, amikor találkoztam Kovács András táltossal, ő utat mutatott számomra és azóta más szempontok alapján mérlegelem a valóságot. De jönnek a kis ejtőernyősök a csillag és bíbor gyermekek, akik megfordítják a világot „és elválik az ocsú a búzától”.

Pályafutásomat Édesanyám mindvégig támogatta, apám viszont később, a sikerek tükrében értette meg a pályamódosítását. Tőle pontosságot, őszinteséget, kitartást örököltem, míg a szenvedélyt és az istenhitet mindkettőjüktől kaptam. Az élettől megtanultam, hogyan kell merni változni és változtatni.

A Kör című musical színpadra vitele és országos, de számomra a rendkívül fontos miskolci sikere az igazi boldogság ma!

Végezetül tiszta szívből kívánom Miskolcnak, hogy sikerüljön továbbvinniük azt az elkezdett polgárosodást, ami méltóságosabb élethez vezetheti a várost.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése