Múzsa Díj Miskolci Alapítvány

A Pro Urbe díj kitüntetettje

Miskolc

szszb_31_ki_miskolci_muzs_alaptvany.jpgEgy sikeres vállalkozás, a Szinva Net Zrt.  2002-ben alapította meg a Miskolci Múzsa Díj Alapítványt azzal a céllal, hogy adományokkal támogassa városának kulturális életét. Vinnai János ötletének hamarosan követői akadtak a miskolci vállalkozók köréből, így több lehetőség is nyílt, hogy az arra érdemesült személyek az erkölcsi mellett anyagi elismerésben is részesülhessenek. A díjat minden évben a Magyar Kultúra Napján adják át Miskolchoz kötődő művészeknek és művészeti csoportoknak. Az alapítvány tevékenységével 2015-ben érdemelte ki Miskolc város Pro Urbe díját.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány a város kultúrájának fellendítése mellett szerepet vállal mozgássérült emberek rehabilitációjának elősegítésében is, hogy az érintettek szinten tarthassák életvitelük minőségét és sportaktivitásukat. A támogatók nyomatékosan hangsúlyozzák, döntéseiket nem befolyásolja semmilyen politikai irányzat. A szervezetet kuratórium vezeti, ennek elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora, a tagok között pedig megtalálhatók Miskolc város ismert közéleti személyiségei. A díjazottak sorában hazai és nemzetközi szinten elismert emberek neve olvasható, akik büszkén vállalják Miskolchoz való kötődésüket. Többen ott kezdték pályafutásukat, mások a munkájuk révén töltöttek el éveket a Szinva partján. A kitüntetett írók, művészek, néptáncosok, építészek és más területek képviselői sokat tettek azért, hogy a borsodi megyeszékhely a vidék egyik kulturális fővárosává válhatott az elmúlt évtizedek során. A díjátadó rendezvény nívós eseménnyé nőtte ki magát, ami nagy nyilvánosság előtt zajlik, az elismerés pedig komoly rangot jelent.

Miskolc város legrangosabb kulturális elismerését elsőként Müller Péter Sziámi vehette át, mint a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája. Másodikként 2003-ban Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya, majd Marton Éva világhírű operaénekesnő érdemelte ki. Ezt követően kapta meg a Miskolci Múzsa Díjat a Miskolc Dixiland Band, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Miskolci Nemzeti Színház és közönsége, majd a Miskolci Galéria és Mindenkori Alkotóközössége. Szerepel még a listán Kamarás Máté színész-énekes, Máger Ágnes festőművész, a Fazekas Kórus, Ferencz István építész, Bíró Tibor a Cine-mis Kft. ügyvezetője, dr. Kabdebó Lóránt professzor emeritus és Szegedi Dezső színművész.

Az eddig díjazottak összetétele is reprezentálja, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal. A díjat alapító cég – a  miskolci Szinva Net Zrt. amely az informatikában vált sikeressé – a Miskolci Múzsa Díj létrehozásával  a miskolci kulturális élet maradandó értékeit is meg szeretné őrizni az utókor számára. A  Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Támogatói Köre: a Szinva Net Zrt., Műépítész Kft., és a Tel-Vill Kft.,. Ezen cégek vezetői alkotják a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Tanácsadó Testületét. A kuratórium héttagú, amelynek elnöke Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora.

Az alapítók, a díj éltetői így fogalmaztak, amikor átvehették a Pro Urbe díjat: 

Vinnai János, a Szinva Net Zrt. elnöke: Egyedülálló a Múzsa-díj abból a szempontból, hogy egy városi elismerés országosan is elismertté válhatott. Sőt, a díjazottakon keresztül nemzetközi hírnévre is szert tettünk. Marton Éva és Kamarás Máté is büszkén vállalják, hogy Múzsa-díjasok és dokumentumaikban is  szerepel ez a kitüntetés. Azt gondolom, a Múzsa-díj kilépett a zártkörűségből. Miskolc város nem most először, a Pro Urbe díjjal ismerte el tevékenységünket, hanem azzal is, hogy a Múzsa Díj átadás évek óta főrendezvénye a Magyar Kultúra Napjának.

Ágoston László, a Tell-Vill Kft. ügyvezetõ igazgatója: Az elmúlt több mint egy évtizedben előkelő helyre került Miskolc kulturális életében a Múzsa-díj. Az is bizonyítja, hogy az ünnepélyes átadás a város kultúra napi programjának kiemelt része. A Múzsa-díj az országban is egyedülálló kezdeményezés.

Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezető igazgatója: Mindig büszkén hangoztatom, hogy ez egy teljesen egyéni kezdeményezés, nem hiszem, hogy van ehhez hasonló díj az országban. A Múzsa-díjnak magánemberek, vállalkozók teremtik meg az anyagi hátterét, akkor sem feladva, amikor nehezebb ez a munka. Büszke vagyok, hogy ez az alapítvány még mindig van és mindent elkövetek, hogy a jövőben is megmaradjon.

Az alapítók mellett évről évre újabb vállalkozások és magánszemélyek járulnak hozzá anyagilag és más módon az alapítvány sikeres működéséhez.

A képen balról jobbra látható: Bánszki Attila Szinva Net Zrt. vezérigazgató, Vinnai János Szinva Net Zrt. elnök, Kabdebó Lóránt és Szegedi Dezső a 2014-es év Múzsa-díjasai, Puskás Péter a Műépítész Kft. ügyvezető igazgató, Ágoston László a Tell-Vill Kft. ügyvezetõ igazgató.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése