Múzsa Díj Miskolci Alapítvány

A Pro Urbe díj kitüntetettje

Miskolc

szszb_31_ki_miskolci_muzs_alaptvany.jpgEgy sikeres vállalkozás, a Szinva Net Zrt.  2002-ben alapította meg a Miskolci Múzsa Díj Alapítványt azzal a céllal, hogy adományokkal támogassa városának kulturális életét. Vinnai János ötletének hamarosan követői akadtak a miskolci vállalkozók köréből, így több lehetőség is nyílt, hogy az arra érdemesült személyek az erkölcsi mellett anyagi elismerésben is részesülhessenek. A díjat minden évben a Magyar Kultúra Napján adják át Miskolchoz kötődő művészeknek és művészeti csoportoknak. Az alapítvány tevékenységével 2015-ben érdemelte ki Miskolc város Pro Urbe díját.

A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány a város kultúrájának fellendítése mellett szerepet vállal mozgássérült emberek rehabilitációjának elősegítésében is, hogy az érintettek szinten tarthassák életvitelük minőségét és sportaktivitásukat. A támogatók nyomatékosan hangsúlyozzák, döntéseiket nem befolyásolja semmilyen politikai irányzat. A szervezetet kuratórium vezeti, ennek elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora, a tagok között pedig megtalálhatók Miskolc város ismert közéleti személyiségei. A díjazottak sorában hazai és nemzetközi szinten elismert emberek neve olvasható, akik büszkén vállalják Miskolchoz való kötődésüket. Többen ott kezdték pályafutásukat, mások a munkájuk révén töltöttek el éveket a Szinva partján. A kitüntetett írók, művészek, néptáncosok, építészek és más területek képviselői sokat tettek azért, hogy a borsodi megyeszékhely a vidék egyik kulturális fővárosává válhatott az elmúlt évtizedek során. A díjátadó rendezvény nívós eseménnyé nőtte ki magát, ami nagy nyilvánosság előtt zajlik, az elismerés pedig komoly rangot jelent.

Miskolc város legrangosabb kulturális elismerését elsőként Müller Péter Sziámi vehette át, mint a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája. Másodikként 2003-ban Kovács László, a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya, majd Marton Éva világhírű operaénekesnő érdemelte ki. Ezt követően kapta meg a Miskolci Múzsa Díjat a Miskolc Dixiland Band, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Miskolci Nemzeti Színház és közönsége, majd a Miskolci Galéria és Mindenkori Alkotóközössége. Szerepel még a listán Kamarás Máté színész-énekes, Máger Ágnes festőművész, a Fazekas Kórus, Ferencz István építész, Bíró Tibor a Cine-mis Kft. ügyvezetője, dr. Kabdebó Lóránt professzor emeritus és Szegedi Dezső színművész.

Az eddig díjazottak összetétele is reprezentálja, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal. A díjat alapító cég – a  miskolci Szinva Net Zrt. amely az informatikában vált sikeressé – a Miskolci Múzsa Díj létrehozásával  a miskolci kulturális élet maradandó értékeit is meg szeretné őrizni az utókor számára. A  Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Támogatói Köre: a Szinva Net Zrt., Műépítész Kft., és a Tel-Vill Kft.,. Ezen cégek vezetői alkotják a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Tanácsadó Testületét. A kuratórium héttagú, amelynek elnöke Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora.

Az alapítók, a díj éltetői így fogalmaztak, amikor átvehették a Pro Urbe díjat: 

Vinnai János, a Szinva Net Zrt. elnöke: Egyedülálló a Múzsa-díj abból a szempontból, hogy egy városi elismerés országosan is elismertté válhatott. Sőt, a díjazottakon keresztül nemzetközi hírnévre is szert tettünk. Marton Éva és Kamarás Máté is büszkén vállalják, hogy Múzsa-díjasok és dokumentumaikban is  szerepel ez a kitüntetés. Azt gondolom, a Múzsa-díj kilépett a zártkörűségből. Miskolc város nem most először, a Pro Urbe díjjal ismerte el tevékenységünket, hanem azzal is, hogy a Múzsa Díj átadás évek óta főrendezvénye a Magyar Kultúra Napjának.

Ágoston László, a Tell-Vill Kft. ügyvezetõ igazgatója: Az elmúlt több mint egy évtizedben előkelő helyre került Miskolc kulturális életében a Múzsa-díj. Az is bizonyítja, hogy az ünnepélyes átadás a város kultúra napi programjának kiemelt része. A Múzsa-díj az országban is egyedülálló kezdeményezés.

Puskás Péter, a Műépítész Kft. ügyvezető igazgatója: Mindig büszkén hangoztatom, hogy ez egy teljesen egyéni kezdeményezés, nem hiszem, hogy van ehhez hasonló díj az országban. A Múzsa-díjnak magánemberek, vállalkozók teremtik meg az anyagi hátterét, akkor sem feladva, amikor nehezebb ez a munka. Büszke vagyok, hogy ez az alapítvány még mindig van és mindent elkövetek, hogy a jövőben is megmaradjon.

Az alapítók mellett évről évre újabb vállalkozások és magánszemélyek járulnak hozzá anyagilag és más módon az alapítvány sikeres működéséhez.

A képen balról jobbra látható: Bánszki Attila Szinva Net Zrt. vezérigazgató, Vinnai János Szinva Net Zrt. elnök, Kabdebó Lóránt és Szegedi Dezső a 2014-es év Múzsa-díjasai, Puskás Péter a Műépítész Kft. ügyvezető igazgató, Ágoston László a Tell-Vill Kft. ügyvezetõ igazgató.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése