Kubus László

Pincészetvezető,

Sárospatak

baz_02_134_kubus_laszlo.jpgHogy a Kubus név olasz, vagy lengyel–szláv eredetű, máig tisztázatlan, mindenesetre Mádon, ahol Kubus László 1947. október 5-én született, jó néhányan viselik ezt a családnevet. Édesapja szőlész-borász volt a piaristák gazdaságában, majd az állami gazdaságban dolgozott. Édesanyja az elsősök tanítójaként szinte az egész falut tanította írni-olvasni.

Ma már nyugdíjas, Sárospatakon él. Hat gyermeket hozott világra, van köztük gépészmérnök, építésztechnikus, kertész, tanár, néhányan már nyugdíjasok. Kubus László gyermekkorát az erdők, mezők világa jelentette, bár a tanulmányokban nem mutatott fel semmi rendkívülit, a kertészkedés, a növények mindig vonzották. Nővérét követve így került a sátoraljaújhelyi kertészeti technikumba, titkon mindig is apja foglalkozását szerette volna folytatni.

Végzés után a Tolcsvai Állami Gazdaság volt első munkahelye, három hónapig a szőlőtermelésben volt gyakornok, majd szüretkor már a borászatban dolgozott. Nemsokára pincemester, 1968-tól pedig pincevezető lett, hamar bekerült az élet sűrűjébe.

Időközben a vállalat folytonos átalakuláson ment keresztül, az állami gazdaságok egyesülései révén létrejött a Tokaj-hegyaljai Borkombinát, ahol 1974-ig folyamatosan pincevezető. Ekkor nagyobb feladatot kapott, Erdőbénye központtal körzeti pincevezető lett, négy pincészet (Bodrogkeresztúr, Erdőbénye, Olaszliszka, Szegi) tartozott hozzá. 1988-tól a máig is munkahelyét jelentő Szegi Pincészet vezetője. Ezt a pincészetet 1968-ban alapították, azóta folyamatos fejlesztésen ment keresztül. Tíz évig ásták a föld alatti pincéket, azzal a céllal, hogy központi, jól megközelíthető helyen, megfelelő infrastruktúrával ellátott, modern pincészet alakuljon.

A sok kis 2-300 hektoliteres pincében ugyanis már nehézkessé vált a munkavégzés, szükség volt egy európai szintű pincére. Erre a négy régi kőporbánya megfelelő terep volt, négy és fél kilométer hosszú, új pincerendszer épült ki. Ma már 17500 darab, két-háromszáz literes szerednyei hordót képesek itt tárolni: a fahordós rész 7 millió liter, a tartályos tárolótér 5 és fél millió liter kapacitású.

A fejlődés persze nem állt meg, négy éve befejeződött a présház építése. Ma már itt helyben dolgozzák fel a szőlőt Abaújszántó, Mád, Tarcal, Tolcsva, Tokaj térségéből úgy 40–60 ezer mázsát évente.

A borászat fejlesztésében 1966-tól folyamatosan részt vett. Akkor egészen másképp készítették a bort, mára a helyzet technikailag teljesen megváltozott. Az új rendszerek kialakításában folyamatosan részt vett. Figyelemmel kísérte az európai eljárásokat, tanulmányozta azt, mit lehet azokból megvalósítani nálunk, nem felejtkezve el a tokaji tradícióról, pénzügyi lehetőségeinkről. Büszke arra, amit Szegiben elértek, mert így versenyben tudtak maradni az idetelepült, tőkeerős nyugati cégekkel.

–A jó bor titka, először is a jó alapanyag – vallja a szakember. – Nem választható el egymástól a szőlészet és a borászat. A kettőnek együtt kell működni, bár a nagyüzemben előfordul, hogy szétválasztják őket. Az a jó, ha mindkettőt végzi az ember. Akkor benne van a felelőssége a szőlő termelésében, akkor jó alapanyagot készít, abból aztán már jó bort lehet erjeszteni.

1966-tól jó néhány említésre méltó évjárat megfordult a keze alatt: kezelhette az ’59-es, a ’63-as, a ’64-es nagy évjáratok borait. 1966-ban készítette az első aszút és a 2000-ik évvel bezárólag még lehetne sorolni számtalan nagy évjáratot.

–A borász szakmában nagyon lényeges – mondja, – hogy kikkel dolgozik együtt az ember, Itt mindenkitől elleshet valamit. A borkóstolást, a borkészítést nem lehet könyvből tanulni, csak alapismereteket lehet szerezni. A tudás csak hosszú évek alatt alakulhat ki.

Kubus László ezerkilencszázhatvannyolcban kötött házasságot Kiss Máriával, aki szakmabeli volt, egy iskolába jártak Újhelyen. A feleség ma már élelmiszer-nagykereskedő, újabban egyre többet foglakozik a borok kereskedelmével. Két gyermekük született, Mária 1968 decemberében, László pedig 1976-ban. Marika matematika–technika szakos tanár, ám ma már – a Zemplén Televízió után – az RTL munkatársa. Laci pedig a családi zenei hagyományok folytatójaként (a zeneszeretet a nagymamától ered, mindenki tanult zongorázni a családban) a Debreceni Zeneakadémián, rézfúvós szakon végzett.

Kubus László a Tokaji Vinum Regnum Rex Vinorum Borlovagrend alapító tagja. A rend célja a tokaji bor hírnevének ápolása. Emellett a szegi hegyközség elnöke, tagja a régió szőlő- és bortermelési szakbizottságának. Elégedett eddigi eredményeivel, ha újra kezdhetné, akkor is a szőlővel és a borral foglalkozna. A közeljövő terveiben szerepel a ma már nyolc hektárt jelentő, saját szőlőtermelés fejlesztése. Nyugdíjas éveire egy kis borászati üzemet szeretne létrehozni. Ez egész eddigi szakmai pályájának megkoronázását jelentené.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése