Katona Károly

Fafaragó,

Nyíregyháza

szszb_06-42_katona_karoly.jpgSok mindent ki tud hozni az egyik legősibb alapanyagból, a fából. Munkái kiállításokra, külföldre is eljutottak. A tudását mostanában munkanélküli fiataloknak adja át. Ezek a fiatalok így szakmához, munkához, megélhetéshez juthatnak. Az idős mester egy szatmári falucskából indult, bejárta, megismerte Budapestet és Debrecent. Régóta Nyíregyházán él. A Búza téri piaccal szemben van az otthona és a műhelye a Búza tér 9. sz. alatt. A bejáratnál ez olvasható a cégtáblán: Katona Károly faesztergályos-faszobrász.

A most hatvanegy éves Károly bácsinak érdekes, változatos az emberi és a szakmai életútja. Az isten háta mögötti, Ura községben született. Iparos családba. A nagyapja a fát formálta, az édesapja meg a vasat. A nagyapa kerékgyártó volt, szekerek, kocsik, a paraszti élethez nélkülözhetetlen eszközök készítője. Az apja a géplakatos szakmát tanulta ki. Akkoriban a lakatosok mindenesek voltak a faluban. Az ő apja cséplőgépet, tüzesgépet is üzemeltetett, munkája nyomán zsákokba került a kenyérnekvaló. Ügyes és híres lakatos lehetett az apja, mert Debrecen mellett Pallagon, a híres gazdaságban őt tették meg főgépésznek. Pallagon élt egy darabig ő is a szüleivel, itt járt mezőgazdasági technikumba.

A szakmáját azonban Pesten, pontosabban Angyalföldön a Lehel utcában tanulta. Itt szerzett öntőminta-készítő bizonyítványt. E ritka, kevésbé ismert szakma összetett, több féle tudást igényel. A fával való bánásra is megtanították a tanulóévek alatt. Aztán autodidakta módon magától is tanulta a szakmát, a műhelyében és a fafaragó táborokban a faesztergálás és a fafaragás minden csínját-bínját. Nagy iskola volt számára a híres debreceni bútorgyár is. Itt dolgozott pár évig, univerzálisnak kellett lennie a bútorgyártásban.

A műhelye falán két bekeretezett díszes okirat is látható. Az egyik azt tanúsítja, hogy 1974-ben Debrecenben országos népi iparművészeti kiállítást rendeztek, s ezen a nagy demonstráción országos különdíjat kapott a szigorú zsűritől. A másik bekeretezett szép oklevélen ez olvasható: Az Ipar Kiváló Mestere. Csak hosszú időn át végzett kiemelkedő munka után ítélik oda ez utóbbi címet. Tulajdonképpen egy életmű elismerése ez.

Zsűrizték, csodálták, vették és vitték a szebbnél szebb munkáit faragásait. Aprólékosan, szépen kifaragta például egy tipikus alföldi juhász portréját, alakját. Ez a kis juhászszobor most is a szobáját díszíti. Nyertes munkáinak egy része budapesti múzeumokba, illetve fővárosi gyűjtőkhöz került. Tudásának, keze munkájának hasznát veszi majd az utókor is. A megyei és az országos sajtó mindig beszámolt arról, amikor Vásárosnaményban fafaragó tábort nyitottak. Ezeknek a táboroknak rendszeres résztvevője volt, megismerte őt a szakma elitje. A szakmai hírnévnek köszönhetően Ausztráliába mehetett volna ki dolgozni, sok pénzt kereshetett volna távol a hazától. Ám ő maradt hűségesen barátai, megrendelői körében.

Nem kevesebb mint harmincnégy éve dolgozik a nyíregyházi műhelyben. Az itt készült alkotásaiból jó néhány darab kikerült Amerikába, Németországba, Európa több országába. Így öregbíti ő megyénk, szűkebb hazánk népművészeinek, fafaragóinak jó hírét. Gondosan kimunkált fakulacs, falidísz, fatányér jött ki a keze alól. Módosabb emberek emeletes házában divat mostanában a fából készült, díszes lépcső, illetve lépcsőkorlát. Az ilyen lépcsőkorlátok kifaragásához művészi érzék, ügyes kéz kell. Hát még az egyházi megrendelések teljesítéséhez. A nyíregyházi nagy postával szemben lévő kis kápolnába például lampionokat készített. Ebben a látványos munkában is örömét lelhette. Több templomba csinált csillárokat. Vaján a múzeum különleges megrendelését teljesítette teljes megelégedésre. Játékokat is tud készíteni a gyermekek legnagyobb örömére.

A Nyíregyházi Regionális Munkaerő-fejlesztő és képző Központban három évvel ezelőtt elhatározták, hogy munkanélküli fiatalokat megtanítanak faesztergálásra, fajátékkészítésre. Jó volt ez az ötlet azért is, mert a tanfolyam elvégzése után a hallgatók vállalkozók lehetnek, a környezetbarát fajátékukat a nyugati országokban megveszik. A Széchenyi utcán lévő korszerű képző központban immár öt tanfolyam gyakorlati oktatója volt a népszerű Karcsi bácsi. A szakma mellett emberségre, a munka szeretetére is tanítja a hallgatókat. Többek közt mozdony, úthenger, autó jött ki a tanítványok keze alól. A hallgatók számos vizsgamunkája a nyíregyházi óvodákba került, gazdagítva a gyermekintézmények játéktárát.

Karcsi bácsi felesége Kállósemjénben született, a Zöldért Vállalattól boltosként ment nyugdíjba. Büszkék lehetnek a két fiukra. Károly fiuk mérnök, a Polgári Védelem Országos Parancsnokságán főosztályvezető. Zoltán országos hírű építészmérnök, kft.-igazgató, ő építette Sopronban a bankszékházat, amely az év épülete lett. Katona Károly elégedetten élheti idősebb napjait.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése