Ifj. Szabó Lajos

Vállalkozó,

Tiszavasvári

szszb_03-180_ifj_szabo_lajos.jpgNyíregyháza kellős közepén építik a Metropol Áruházat, amely bizonyára a város jellegzetes színfoltja lesz. Szimpatikus, középkorú férfi, a tiszavasvári ifj. Szabó Lajos vezényli a szerteágazó, speciális munkákat igénylő építkezést. Szabó úr nemcsak a malter, hanem a maláta keveréséhez is ért: nem régen még mini sörgyára volt Tiszavasváriban. A sörözője most is üzemel, de hozott nedűt szolgálnak fel a vendégeknek.

Ő az SZPGSZ Építőipari és Kereskedelmi Kft. egyik tulajdonosa. Az elnevezés a négy tulajdonos családi nevének kezdő betűje. Az egyik Sz az ő nevére utal, a másik az édesapjáéra, aki szintén építési vállalkozó. A kft.-t négyen húsz-huszonöt százalékos tulajdonrésszel alapították 1994 szeptemberében.

A kft. megalakulásának érdekes története van. A négy vállalkozó a nyíregyházi Universum Üzletközpont épületének befejező munkálatain dolgozott. Jól megértették egymást, a szó jó értelmében egy húron pendültek. Összefogtak hát és megalakították a szóban forgó káeftét.

Ám mindnyájan megtartották még a saját vállalkozásukat is. Nem bánták meg, hogy összefogtak, nem jelentenek egymásnak egészségtelen konkurenciát.

A kft. több fontos beruházás kivitelezője. A felszámolás sorsára jutott Nyíregyházi MEZŐGÉP Vállalat udvarán a kínai kereskedőknek üzletsort építenek, raktárakat, irodákat alakítanak ki. A nyíregyházi Törpe utcán százegy lakást építenek közösen, egymást segítve. Szabó úr jól „bedolgozta magát” Nyíregyházán. Ennek is köszönhető, hogy a város központjában ő az irányítója ennek a fontos építkezésnek.

Mi is épül itt tulajdonképpen 1995-ben? Egy nagy, ezerötszáz négyzetméter alapterületű, ötszintes áruház. A földszinten a Julius Meinl rendezi be áruházát. A műszaki átadás határidejét 1996 decemberére tervezték. Szoros a határidő, de meg lehet csinálni − állítja az építkezés irányítója.

A mini sörgyárnak, illetve a sörözőnek külön története van. A vállalkozó kedvű építész a „több lábon való állás” jegyében indította be a sörügyet. Történt pedig, hogy 1989-ben a Szabó család takaros, jókora pincével ellátott házat épített Tiszavasváriban, a Köztársaság u. 3. sz. alatt. Rá majdnem egy évre a kihasználatlanul álló pincét hasznosítani akarták.

Ebben a pincében egy ötven vendég befogadására alkalmas sörözőt nyitottak. Szentmihály Söröző a neve és másodosztályú vendéglátóhelyként üzemel. 1991-ben széles e hazánkban elsőként ifj. Szabó Lajos HBH jellegű mini sörgyárat nyitott, hitel felvételével. Finom, de nyolcnapos, pasztőrözés nélküli sör készült itt, s bizony a nyári csúcsfogyasztást kivéve nem fogyott el a főzet a nyolc nap alatt. A sörgyárat be kellett zárni.

Az építész ezt kudarcként élte meg. „Ez volt életem egyik nagy baklövése” − szokta mondani. Ám hozzátehetjük: más, nagyobb, vagy idegenforgalmi településen gazdaságosan üzemelt volna ez a mini sörgyár.

A söröző azonban délutánonként, esténként sikeresen üzemel, és főleg a fiatalok körében népszerű. Megfordultak itt és elégedetten távoztak közéleti emberek, híres, nevezetes személyek is.

Ebben a sörözőben 1995 júniusában az IPOSZ megyei elnöksége kihelyezett ülést tartott. Azért, mert a szervezet elnöke az idősebb Szabó Lajos. Ezen az ülésen részt vett az IPOSZ országos örökös elnöke és dr. Zilahi József, a megyei közgyűlés elnöke. Ezen a fórumon Arany Gyűrűvel tüntették ki az édesapát, aki negyven éve műveli a kőműves és az ács szakmát.

Ugyancsak ezen a kihelyezett elnökségi ülésen jelentették be, hogy az idősebb Szabó Lajos az IPOSZ örökös megyei elnöke lett.

Ám írásunk az ifjabb Szabó Lajosról szól, lássuk hát az életútját. Az eredeti szakmája építésztechnikus. Debrecenben, a Péchy Mihály Építőipari Technikumban végzett. Kilencszázhetven és nyolcvanegy között a Tiszalöki Vegyesipari Vállalatnál, majd a faipari vállalatnál dolgozott, építésvezetőként is.

1981-ben váltotta ki az ipart, mint kőműves. Az első komolyabb munkája a tiszavasvári református templom felújítása volt. A kezdeti években kétkezi munkát végzett, gyakorolta a kőműves szakmát.

Letette a mestervizsgát. Mi több: éveken át az IPOSZ mellett működő mestervizsga-bizottság tagja volt. Felső fokú oklevelet szerzett az áruforgalmi és vállalkozói tanfolyamon. Fél évig tanulta a sörfőzést.

Tervezi: később bővül a kereskedelmi tevékenység, építőanyagokat is árulnak majd. Két fia van: Lajos és Zoltán.

A legifjabb Lajos szintén kőműves, a dinasztia harmadik tagja. Ám mivel a nagyapa is Lajos volt, ő a negyedik Lajos…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése