Husztiné Szőke Mária

Üzletviteli tanácsadó,

Nyíregyháza

szszb 28 Husztiné Szőke Mária.jpgDiógyökér furnérral borított az asztallap, az irattartó szekrény ajtaja, a dossziék derekán, a dobozok hátán gyöngybetűs feliratok. Tartalmuk színes és változatos, még akkor is, ha tudjuk: szürke adathalmazok. A ferde tetőtéri ablak meleg fényekkel varázsolja nyugalmassá a teret, és barátságossá a mosolyt vendéglátóm arcán. Valamikor régesrég keresztezte egymást életpályánk, keressük egymás arcán az egyszervolt vonásokat.

– Az Állami Gazdaságok Szakszolgálati Állomásán dolgoztam, amikor te a szomszédos kutató intézetben, itt Nyíregyházán – eleveníti fel a lassan négy évtizeddel ezelőtt történteket. Nem sokat változott. Sűrű sötét hajában csak itt-ott csillan ezüst. Bátran kockáztatom meg az állítást, hogy nem festi a haját. –  Igen – mosolyodik el, és beletúr a fürtjeibe. –  Szálanként nem lehet mellírozni.

Mária édesanyja – Anna Malcseva – bolgár lány volt. Innen a délies karakter-jegyek. Apja ‘46-tól ‘50-ig Szófiában járt egyetemre, és onnan hozott feleséget. A házasságból még két gyermek született, de válások és újabb frigyek révén összesen nyolc testvére van.

– Geológus szerettem volna lenni – néz körbe meghitt kis birodalmában. Semmi jele hogy ebből valami valóra vált volna, állapítom meg, tekintetét követve. – Végül a Kertészeti Egyetemre kerültem, és ott szereztem diplomát gyümölcstermesztés szakon. Apám a nagynevű Rozmaring Tsz-ben dolgozott üzemgazdászként, mindenki ismerte. Ja, a Szőke Leó lánya vagy –  mondták, ha bemutatkoztam. Különben Ferencnek hívták, Leó a beceneve volt.

Az ifjú egyetemista a saját útját akarta járni, így nem lett belőle dísznövénykertész. A negyedik éven dönteni kellett, hová megy gyakorlatra. Az állami gazdaságok éppen Pesten ülésező főkertészei között találkozott a nyíregyházi Herceg Lajossal, aki meghívta, és ezzel el is döntötte a további sorsát. Az akkori tangazdaságban pedig megtalálta a jövendőbelijét, aki nem mindennapi ember. Kertésznek kertész, nincs abban semmi rendkívüli, ha szakmabeliek kötik össze az életüket. Viszont bátor és jó humorú, mert magát röviden így jellemzi: épeszű ember ép repülőgépből ugrik. Nem nehéz kitalálni, ejtőernyős. Jót nevetünk, de Mária még tudja fokozni.

– Neki volt két lapos jénai tálja, nekem két mély, amire jó lett fedőnek. – Csoda-e, hogy egy ilyen népmesei indíttatású házasság három szép fiúgyermekkel folytatódik.

Gergő ‘79-ben, Gabi ‘80-ban, Marci ‘86-ban látta meg a napvilágot. Közgazdász, jogász, tehetjük hozzá a diplomákat.A legkisebbik még kialakulóban – fogalmaz finoman az anyjuk.

Mária 1975-ben kezdett dolgozni az ÁGOK Szakszolgálati Állomásán. Kezdetben albérletben laktak, majd 1980-ban kaptak szolgálati lakást Apagyon. 1982-től a Megyei Földhivatalnál, mint gazdász vett részt a mintateres talajértékelésben. 1987-től a SZÜV-ben értékelemzési feladatok megoldásával tette sokrétűbbé szakmai tudását. 1990-ben azonban, amikor legnagyobbat változott a világ, Husztiné az elsők között értette meg az idők szavát.

–  Cégbejegyzett egyéni vállalkozó lettem – avat be abba, miként reagált az új kihívásra. Az életút további állomásainak felidézéséből már hiányoznak nevettető epizódok, de megismerem belőlük a magabiztos és céltudatos Husztinét. A kertészeti alapszakma, és a SZÜV-nél szerzett értékelemzési tapasztalatok, együtt jó alapul szolgáltak ahhoz, hogy pályáját üzletviteli szaktanácsadóként folytassa. Azért a biztonság kedvéért még elvégezte a mérnök-üzemgazdász szakot, és máris a csődmenedzselés és hasonló megbízások között találta magát. Édesapja tanácsait mindig kikérte, ha szakmai kérdésekben bizonytalanságot érzett. Hálás szívvel emlékezik szavaira:

– Fiam, a jogszabályokat végig kell olvasni – mondta – és tényleg volt olyan esetünk, amelyikben egy vessző értelmezése döntött, még csak nem is a szövegé. Egy másik fontos útmutatást pedig hadd idézzek Göncz Árpád egykori köztársasági elnökünktől: „Nem csak a törvény adta lehetőségekkel kell élni, hanem ugyanilyen súllyal kell kihasználni a joghézagokat is.”

1994 óta a gazdasági környezet új igényeihez alkalmazkodva pályázatok és hitelkérelmek írására, összeállítására álltak át, és manapság is ebben a műfajban jegyzi a szakma a Taxa Consulting Kft-t, amely név és jogutódja a ‘90-es vállalkozásnak. Nagyobb projektekre csapatot hoznak össze specialistákkal, és hosszú lenne felsorolni a megye különböző részein megvalósult beruházásokat, amelyek létrehozásában nélkülözhetetlen szerepet vállaltak szakértelmükkel.

A gyümölcsöskertek átlátható rendjéből a jogszabályok és bonyolult rendelkezések dzsungelébe vezető pálya egy eseménydús élet története. Az irodából kilépve, a helységnévtáblát elhagyva minden nap egy másik világba tér meg Husztiné Szőke Mária

– Sóstón otthon vagyok – mondja, pedig ha a zalai főkertész hívja annak idején, talán azt se tudja, hol van Nyíregyháza szép kertvárosa. Ha Szőke Leó, a kétméteres magyar diák nem megy Szófiába tanulni… Ha ő és a lánya nem tudja, mit kell tenni, amikor a sors úgy kezdi a mondatot: ha… Akkor ez a kép nem őket ábrázolná a pécsi egyetemen.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése