Horváth Ottóné

Tanár, az oktatási bizottság elnöke,

Miskolc

baz_04_44_horvath_ottone.jpgA ma már nyugdíjas szülők (édesapja 42 évet dolgozott az LKM-ben művezetőként, édesanyja raktárvezető volt a ZÖLDÉRT-nél) két lánygyermeket neveltek fel. Nővére is Miskolcon él, ő korábban az IBUSZ-nál dolgozott, jelenleg adóügyintéző.

Horváth Ottóné – nagyon sok embernek egyszerűen csak Ibolya – 1955. október 11-én született Miskolcon. Diósgyőrben a Berekalján, a Bükk lábánál nőtt fel, nagyon szép környezetben. Itt tanulta meg az erdőt szeretni, megismerte élőlényeit, „gyűjtötte kincseit”: a gombát, az epret, a málnát.

Az általános iskola, ahol tanult, kiváló hagyományőrző intézménynek számított, az iskola népitánc-csoportjában táncolt. Már ekkor kedvelte az atlétikát, főleg 100 méteres síkfutásban és távolugrásban jeleskedett, de kosarazott és tornázott is. Szerette a biológiát és a matematikát, és mivel kertépítő mérnöknek készült, Sátoraljaújhelyen a kertészeti technikumban folytatta középiskolai tanulmányait. Különösen szívesen gondol vissza a nyári szakmai gyakorlatokra, hisz ezek során szinte az egész országot bejárta. A sportban középiskolásként is mindent megnyert, amit lehetett, leginkább a MEDOSZ-kupákon volt sikeres. Végül osztályfőnöke hatására módosította továbbtanulási elképzeléseit és érettségi után a nyíregyházi tanárképző főiskola biológia– testnevelés szakára jelentkezett. Egy sajnálatos sérülés miatt egy évvel később a biológia–mezőgazdasági ismeretek szakra jelentkezett át.

1978-ban vehette át általános iskolai tanári diplomáját, és közel negyedszázadra a 4. Számú Istvánffy Gyula Általános Iskola lett az első munkahelye. Végig a szaktárgyát taníthatta, hamarosan munkaközösség-vezető lett, bemutató órákat tartott a városi kollégák számára. Bekapcsolódott az ifjúsági mozgalomba is, KISZ-titkár lett.

Erdei iskolát szervezett, a Varbó melletti Fónagyság erdészházában 36 gyermek ismerkedhetett egyhetes turnusokban a természettel, az erdővel, annak növény- és állatvilágával. Még éjszakai túrákat is lebonyolítottak, sok örömet és élményt szerezve a városi gyerekeknek.

Osztályfőnökként a nevelőmunkából is kivette a részét, hat osztály végzett a keze alatt! Arra is jutott ideje, hogy irodalmi színpadot szervezzen, legnagyobb sikerként a megyei első helyezést könyvelhették el „A kis herceg” bemutatásával.

Közben önmagát is folyamatosan képezte: előbb az ELTE környezeti nevelés szakán végzett 1992-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát a közoktatás-vezetői szakon.

A rendszerváltás után az MSZP tagja lett és 1990–1994 között külső tanácsadóként az oktatással foglalkozott. 1994-ben, lakókörzetében önkormányzati képviselővé és az oktatási bizottság elnökévé választották. Igazából ekkor kezdett komolyan foglalkozni oktatáspolitikai kérdésekkel, és ekkor jött rá, hogy az oktatás nem elég hatékony, nem a minőség az elsődleges szempont.

1998-ban listás képviselőként az oktatási bizottság tagja maradt, majd 2002-ben újraválasztották körzetében és ismét az oktatási bizottság elnöke lett. Ebbéli tevékenységének alapelve, hogy a bázisalapú finanszírozás helyett a feladatfinanszírozás kerüljön előtérbe. Munkájával az oktatás hatékonyságának és minőségének javulását szeretné elérni. Horváth Ottóné ma is sok területen közéleti ember: képviselői körzetében alapítója a „Sas utcai gyerekekért” Alapítványnak, kuratóriumi tagja a „Megyei Közoktatásért” Alapítványnak és a „Miskolc Közoktatásáért” Közalapítvány elnöke. Tevékenykedik a Munkaügyi Központ Munkaügyi Tanácsában is és tanügy-igazgatási szakértő.

1988-ban Kiváló KISZ-munkáért, egy évvel később pedig Kiváló Pedagógus kitüntetést kapott.

„Nagyon szeretem a pedagóguspályát, – vallja be az örökké derűs, mosolygó arcú Ibolya –, itt a rengeteg kihívás állandó tettekre sarkall. Nyitott vagyok mindenre, a közéletben is szeretnék a gondok orvoslásában részt venni. Ehhez szeretném felhasználni a több mint negyedszázados oktatási tapasztalatomat, tudásomat. Abszolút optimista alkat vagyok, úgy gondolom, hogy közösen, összefogva, minden gondra tudunk megoldást találni”

1975-ben kötött házasságot Horváth Ottóval, aki korábban művezető volt a Volán taxinál, ma vállalkozó. Zsófia lányuk 1987-ben született, ő most elsős a Zrínyi Ilona Gimnázium 0. évfolyamán, az angol–francia két tanítási nyelvű osztályban.

Horváth Ottóné minden este olvas, kedvenc írója Márai Sándor. Szeret kiállításokra járni, érdekli minden, ami szép, legyen az kép, szobor vagy fotó. Ma is szervez kirándulásokat diákjainak (2001-től a Debreceni Márton Szakképző Iskolában tanít biológiát), kedvenc terepe természetesen a Bükk. Hetente háromszor kondicionáló tornára jár.

Eddig elért eredményeivel elégedett, a jövőben közéleti tevékenysége szakmai részét szeretné sikerre vinni és reméli, hogy gyermeke kiegyensúlyozott, boldog életet él.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése