Frankó János

Nyugalmazott vezérigazgató-helyettes,

Nyíregyháza

szszb_18-44_franko_janos.jpgFrankó János a zempléni erdők ölelésében megbújó Mikóházán látta meg a napvilágot 1932-ben. Noha édesapja földműves volt, a szülők erdész baráti társasága és a táj szeretete egyértelműen imádott szakmája felé orientálta, amiért már középiskolásként is áldozatot hozott.

A sátoraljaújhelyi közgazdasági technikumba járt, de mivel lehetősége adódott egy évre elmenni a szeged-ásotthalomi erdészeti iskolába tanulni, egy évvel elhalasztotta az érettségit. Mint később kiderült, ez sokat segített az egyetemi felvételben, ami akkoriban nagy teljesítmény volt. Tizenkilenc évesen rögtön a pályára állt: a Nyírségi Állami Erdőgazdaság tiszadobi területén lett kerületvezető erdész. Már kezdetben is irányította a munkát, s megbecsültségére jellemző, hogy a vállalat ösztöndíjával végezte el a Soproni Erdészeti Egyetemet 1953–1959 között.

Pillanatig sem volt kérdés a fiatal erdőmérnök számára, hogy hazajön, hisz a szünidőkben is a nyírségi erdőkben gyakorolta a szakmát. Ezerkilencszázötvenkilencben a Nyíregyházi Erdészethez került, ahol kilenc éven át műszaki vezetőként tevékenykedett. Szívesen emlékszik erre az időszakra: kellemes társaság jött itt össze, s vidám természete, adományozókészsége, s persze szakmai tudása révén nagy népszerűségnek örvendett a kollégák körében.

Ezerkilencszázhatvannyolcban már műszaki csoportvezető a Nyírségi Erdőgazdaság Központjában, majd 1970-ben a Hajdúsági és a Nyírségi Állami Erdőgazdaságok összevonásából létrejött, FEFAG néven ismert Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság központjában kapott műszaki osztályvezetői kinevezést. Ettől fogva a térségi fafeldolgozás beruházásainak, fejlesztéseinek és a gépkarbantartásnak a tervezése, szervezése, lebonyolítása lett a feladata, de az üzemeltetés, bizonyos faáruk beszerzése és a termékek értékesítése is az ő felelőssége volt. A munkatársak itt is szívesen fogadták, akikkel könnyen megtalálta a hangot. A vállalaton belül szinte legendás volt az általa irányított csoport szellemisége, amely az erdészekről kialakult képnek megfelelően az összetartozásról és a kölcsönös segítségnyújtásról szólt.

Nem csoda, hogy ilyen légkörben számos maradandó dolgot alkotott kollégáival egyetemben. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett a Nyírbátori Fűrészüzem építése, a Vásárosnaményi Forgácslapgyár építésének befejezése és üzembe helyezése, a Hajdúhadházi Fafeldolgozó Üzem komplett tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése, a Vásárosnaményi Ládagyár korszerűsítése. Sok munkája fekszik a Guthi és a Lónyai Vadászházak létrehozásában, a nyíregyházi központi székház bővítésében, öt erdészeti fagyártmányüzem korszerűsítésében és jelentősek az érdemei a Baktalórántházi Fenyőtelep valamint a Tiszalöki Fafeldolgozó Üzem felújításában. Mindemellett negyvenöt korszerű erdészlakás építését is személyesen irányította és a fakitermeléshez szükséges gépbeszerzés is az ő kezén ment át.

Frankó János úgy emlékszik: megerőltető munka volt, de ő nemcsak értette, élvezte is azt, amit csinált, s ehhez mindig jó vezérkar is társult. A korai időkből szívesen emlékszik közülük Debreczeni Imrére és Merza Bélára. Mint mondja, „valahogy mindig belenőttünk a feladatba”. Óriási sikerélmény volt számára, hogy országszerte az ő műszaki erdészetét tartották a legeredményesebbnek a debreceni mellett. Hosszú életpályáját elismerések is fémjelzik. Már 1981-ben, a szakmában rangosnak számító Kabay János- emlékéremmel tüntették ki, kétszer is megkapja a Kiváló Dolgozó címet, de nem hiányzik a sorból az MTESZ- és a Nyíregyházi Főiskola által adományozott Bessenyei-díj sem. 1999-ben pedig, életműve megkoronázásaként, mint az Országos Erdészeti Egyesület 1951 óta aktív tagja, Bedő Albert-díjat kap. Az indoklás szerint: „a műszaki újdonságok és az erdőművelési kultúra elterjesztésében elévülhetetlen érdemeket szerzett mint az egyesületi élet országosan meghatározó egyénisége”.

Ezerkilencszázkilencven januárjától a Nyírerdő Rt. műszaki igazgatóhelyetteseként dolgozott 1992. december 31-i nyugdíjba vonulásáig. Ez persze nem jelenti azt, hogy passzív lett: gyakran hívják mint szaktanácsadót faipari és gépbeszerzési témában, és kedves vállalatánál, melynek vezetésével és fiataljaival máig aktív kapcsolatot tart fenn, megszervezte a nyugdíjas klubot, melyet szakmai, emberi tartalommal igyekszik megtölteni.

Gyermekei folytatják a családi hagyományt. Feleségével, Évával, 1961-ben kötött házasságot, s nagyobbik fia, Zsolt, faipari üzemmérnök lett, míg a kisebbik, László, gépész, de ő dolgozott a Nyírerdőnél és a bútorgyártásban is jeleskedik.

Az ízig-vérig erdész Frankó János most a negyvenöt éves diplomatalálkozóját szervezi, de talán akkor a legboldogabb, ha Honfoglalás utcai lakásuk kertjében öt unokája, Adrienn, Tamás, Melinda, Edit és László körében üldögélhet, akiknek neveléséhez még sokáig szeretne hozzájárulni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése