Erdei János

Középiskolai igazgató,

Fehérgyarmat

szszb_20-124_erdei_janos.jpgMég kimondani is sok: közel három és fél évtizede lépte át az intézmény kapuját, hogy az akkor önállóvá vált 142. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben helyettesítő szakoktatóként elkezdje pedagógiai pályáját.

1950. október 1-jén született Fehérgyarmaton, és itt folytatta általános iskolai tanulmányait is. 1965-től a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatán tanult, ahol 1969-ben tett sikeres érettségit. Középiskolás korának kimagasló eredménye az Országos Gépíróversenyen elért II. helyezés, de testnevelésből is jeleskedett: tornában első és negyedik helyezést ért el a szerenkénti döntőkben. Sőt harmadikos diákként labdarúgásból játékvezetői vizsgát tett, a nyíregyházi járás I. osztályú mérkőzéseit vezette. Érettségi után rádió- és tv-műszerész szakmában szerzett szakképesítést.

1971 novemberében kezdte pedagógiai tevékenységét, hamarosan megismerkedett a vállalati, tanműhelyi és a szórvány szakmai gyakorlati képzéssel. Közben elvégezte a szakoktatók számára előírt pedagógiai tanfolyamot, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett földrajz–testnevelés szakos tanári diplomát. Aktív résztvevője volt az iskolai sportudvar kialakításának, így nem véletlen, hogy tanítványai a legjelentősebb iskolai sikereiket  atlétikából érték el. Jelentős szerepet vállalt a városi-járási atlétikai versenyek lebonyolításában, és kivette részét a városban szervezett társadalmi munkákból is.

Mindig figyelt arra, hogy a szabadidő hasznos, kulturált eltöltéséhez a zenét mint érzelemformáló eszközt felhasználja. Tanárként a szülőkkel és diákokkal kialakított jó kapcsolatait pozitívan befolyásolta, hogy évtizedeken át rendszeresen fellépett zenekarával, a FEM+1-gyel a városban és a térség településein. Időközben folyamatosan képezte magát, előbb a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán tett pedagógus szakvizsgát, majd a Pécsi Tudományegyetem Tanárképző Intézetében szerzett pedagógia szakos középiskolai tanári oklevelet. 1993-tól az iskola Közalkalmazotti Tanácsának elnöke volt egészen igazgatói kinevezéséig. E minőségében is arra törekedett, hogy az intézet jó hírnevét megőrizve alkalmazkodjanak a változó feltételekhez.

Megszerzett tudását és tapasztalatát már első igazgatói megbízatása alatt (1997–2002) is igyekezett hasznosítani. Ebben az időben történt a szakképzés átalakítása, az új 2+2 szakképzési forma, a NAT, a kerettantervek bevezetése. Az 1970-ben épített és 1987-ben bővített iskolaépületben 16 tanterem, 5 szaktanterem, szertárak, könyvtár, tornacsarnok, szabadtéri sportlétesítmények, valamint az iskolai tanműhely és kiszolgáló létesítmények segítik az oktatás tárgyi feltételeinek biztosítását.

A tantestület jelenlegi létszáma 49 fő: az elméleti oktatásban 37-en, a gyakorlati képzésben 12-en tevékenykednek, valamennyien rendelkeznek az előírt iskolai végzettséggel. A Móricz Zsigmond Szakképző és Szakközépiskola tanulói létszáma az elmúlt években, ha lassan is, de folyamatosan nőtt, jelenleg közel 900 diák tanul az intézmény falai között. A 2+2 évfolyamos szakiskolai képzésben 14 különböző szakmában tehetnek OKJ-s vizsgát a diákok. A négy évfolyamos szakközépiskolai oktatás eredményeként számítástechnikai szoftverüzemeltető szakképesítés megszerzésére is mód nyílik. A felnőttoktatás keretében működő szakközépiskolában a végzett szakmunkásoknak az érettségi megszerzésére irányuló igényeinek kielégítése a cél.

„A mi iskolánk tanulóinak neveltségi szintje is hűen tükrözi a mai magyar társadalmi viszonyokat – mondja Erdei János igazgató. – Nálunk is szép számmal vannak a munkában és tanulásban igénytelen, önkritikával alig rendelkező diákok.

A családok egy részében nem látnak jó példát, a másik részük pedig az ellenkező végletbe esve, teljesítmény nélkül mindent megad gyermekének. Ezért kiemelten fontos az iskola következetes értékteremtő és értékközvetítő tevékenysége, amelyben fontos szerepet játszanak az osztályfőnökök, az osztályban tanító tanárok és szakoktatók elsősorban személyes példamutatásukkal.”

Erdei János élete társául pedagógust választott Mózes Rozália személyében, aki a Kölcsey Ferenc Általános Iskola tanítónője. Két gyermekük közül az 1981-ben született Andrea tanítónőként dolgozik, a kilenc évvel fiatalabb Anett középiskolai tanuló. Családcentrikus ember, a ház körüli munkák mellett szívesen jár horgászni, de az esetleges hétvégi sütés-főzés is elég gyakori program az Erdei családnál. Bár zenekarukkal ma már nem járnak fellépésekre, a zene ma is meghatározó eleme életének.

Intézményének sorsa nemcsak azért a szívügye, mert itt töltötte életének nagyobbik részét, hanem azért is, mert Szatmár egyetlen szakképző iskolájának sorsa, további fejlődése az itt élők közül senki számára nem lehet közömbös.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése