Ekler György

Nyugalmazott megyei pb-titkár,

Nyíregyháza

szszb_18-38_ekler_gyorgy.jpgAz önálló élet esetenkénti keserű könnyeit korán megízlelte az 1933. december 11-én, Sárkeresztúron, Tuba Mária és Ekler György házasságából született fiúgyermek. Édesanyjuk korai halála miatt, öccseivel – Mihállyal és Józseffel – együtt, javarészt a rokonoknál nevelkedtek. Egy kis időre megtapasztalták az árvaházi életet is. Végül más-más kollégiumban nőttek fel. Testvérei a Dunántúlon élnek. Ekler György felesége, Varjú Éva Ibolya, Jánkmajtisról került a fővárosba, oda, ahol az egyetemen tanult, és ahol élete párját is megismerte. Elsőszülött fiuk 42 éves, matematika–fizika szakos tanár. Egy számítástechnikai vállalkozásban dolgozik. Feleségével, aki festőművésznek is tehetséges – együtt nevelik a 18 és a 14 éves gyermekeiket. Kisebbik fiuk 40 éves, földrajz–rajz szakos tanár. Felesége, minden idejét és energiáját a 4 és fél éves, illetve a kétéves gyermekeivel való foglalkozás köti le.

Ekler György Székesfehérvárott a József Attila Gimnáziumban érettségizett 1953-ban, ahonnan útja egyenesen a fővárosba, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vezetett. Történészi diplomáját 1958-ban, majd az azt követő filozófiait 1964-ben szerezte meg. Harmadik oklevelét a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia állította ki 1980-ban.

Az egyetem befejezését követően, feleségével kéz a kézben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe irányították lépteiket. Munkát akkoriban, az egyetemisták ’56-os szerepének „megítélése” miatt csak családi kapcsolatok segítségével sikerült szerezniük. Így kezdtek el tanítani Ópályiban, ahol két évet töltöttek el.

1960-ban Ekler Györgyöt hamarosan a tanítóképző főiskola filozófia tanáraként látjuk viszont a katedrán. Vezető tanárként együtt dolgozott Botár Józseffel és Cservenyák Lászlóval. A hallgatók egymás között tréfásan csak az „Atya-Fiú-Szentlélek” néven emlegették őket. Ekler György őszinte örömmel emlékezik vissza a főiskola akkori igazgatójára, Adriányi Lászlóra, aki puritán és következetes emberségével kivívta mindenki megbecsülését. Ugyanakkor nem felejti el megemlíteni azokat sem, akikkel együtt tanított, így: Lakatos Istvánt, dr. Kiss Lajost, Szalai Pált, Tarczay Zoltánt. Szakmai büszkeséggel emlékezik vissza azokra az évekre, amikor átjártak tanítani a tanárképző főiskolára és a felsőfokú képzést nyújtó mezőgazdasági technikumba.

1962 újabb fordulatot hozott Ekler György életében: egyrészt megkezdődött a megyében a marxizmus oktatása a tanárképző főiskolán, másrészt az egri tanárképző főiskola őt és társait kérte fel hallgatóik vizsgáztatására. Mindezek mellett egy év múlva ő lett a Nyíregyházi Esti Egyetem főállású igazgatója és a pártiskola vezetője is.

1970-ben vállalta el a megyei pb ideológiai titkári funkcióját. Szavaival élve az akkor végzett, korrekt politikai oktatásnak is része volt a később lezajlott rendszerváltás milyenségében, hisz a hallgatók megtanulták: az általános emberi műveltség része az ideológiai-politikai tudás. Elmondja, hogy mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy az esti egyetemen az órákat a kor legjobb szakemberei tartsák meg. Így tanított ott többek között Pór József és Bimbó Mihály is. Teljes erőbedobással támogatta az iskolák, a művelődési házak építését, amiben partnerekre talált az akkori tanácsi vezetőkben, köztük Gyúró Imrében és Kuknyó Jánosban. Kedves emlékként őrzi az Ópályiban, 1986. augusztus 19-én átadott új iskola avatószalagjának egy darabját. A beosztásban eltöltött tizennyolc évre visszatekintve mondja el: sok-sok emberre lehetett támaszkodni, anélkül, hogy ismerték volna egymást. Az egyszerű emberek innovációja sok nehézség leküzdésében segített. Hagyta dolgozni a munkatársait. Baja csak azokkal volt, akik pápábbak akartak lenni a pápánál. Számtalan esetben kellett aktív, jól dolgozó, közéleti embereket megvédenie azoktól, akik csak az áskálódáshoz, a gáncsoskodáshoz értettek. Ezek mellett a megye közművelődése és közoktatása azóta sem fejlődött akkorát, mint 1970 és 1988 között. Többek között Ekler György érdeme az, hogy a párt szót értett az értelmiséggel. A nyolcvanas évek elején egyre inkább felerősödtek a kritikai hangok, a párttagság radikalizálódott, megkopott a párt politikájába vetett bizalom. Az információk nem helyes értékelése és értelmezése újabb erőt adott a kételkedőknek.

Ekler György a magas beosztásával járó hatalom gyakorlása közben mindvégig ember tudott maradni. Emelt fővel élhette át a rendszerváltozást, mert közéleti feladatnak tekintette és akként is igyekezett ellátni valamennyi munkakörét. Elismerései közül a Munka Érdemrend arany fokozatát, valamint a Szocialista Magyarországért Érdemrendet emeli ki.

Szabad idejében kertészkedik, valamint rengeteget olvas, feleségével együtt, kedvencétől, Szabó Magdától és másoktól. Rendszeres olvasója a Mozgó Világ, az Élet és Irodalom, a Kritika írásainak.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése