Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése
Egy kis zsendice fokhagymával
Önellátóként élni, ez volt vágya Gyulai Melindának, és párjának. Részben sikerült is megvalósítani a tervüket, hisz az általuk fogyasztott élelmiszerek jó részét maguk állítják elő. Hogy ne kelljen boltban vásárolniuk a húst és a zsírt, disznót, csirkét tartanak, és kecskét, hogy családjuk egészséges tejterméket fogyaszthasson. Férje, Norbert ötlete volt, hogy a nagy mennyiségű tejet miképp hasznosítsák. A fiatalasszony eleinte ódzkodott, nem hitte, hogy házilag is sikerülhet finom sajtot készíteni, de Norbert biztatására kipróbálta.
A jó minőségű sajt legfontosabb hozzávalója az extra minőségű tej. Ezért tartanak kecskéket, kint a tanyájukon. A kis farm Fehérgyarmat határában van, közel az otthonukhoz. Gyesen lévő férje az, aki a nap nagy részét a jószágok gondozására fordítja. Míg nagyfiúk Szabolcs az oviban van, addig a kisebbikkel, Bulcsúval szinte egész nap a tanyán vannak. Férje fehérgyarmati, de Melinda budapesti születésű. Gondolhatnánk, hogy az állattartás távol áll egy nagyvárosi lánytól, de elárulja, hogy itt, Szatmárban van igazán elemében. Erre utal az a titka is, hogy vonzzák a gémeskutak. Amikor összeköltöztek párjával Maglódon, a férfi felvetette, hogy tartsanak háziállatot. A szívében vidéki lány azonnal beleegyezett. Gizi névre hallgatott első kecskéjük, aki rengeteg tejet adott, így aztán a sajtkészítés magától értetődő lett. A sikerélmény hamar jött, s mivel elkötelezték magukat az egészséges életmód mellett, életük természetes része lett a házi tejtermékek fogyasztása, készítése.
Maglódról egy éve költöztek haza. Azóta már tizenegy kecskét tartanak, ebből négyet fejnek, és ha összegyűlik a megfelelő tejmennyiség, akkor kezdődhet a sajtgyártás. Azt hihetnénk, nagyon bonyolult feladat, de ahogy a fiatalasszony készíti, oly könnyűnek tűnik, hogy bárki kedvet kaphat az elkészítéséhez.
A tejet nagy fazékban teszi fel főni. Állati eredetű oltóanyagot használ, ettől alszik meg a tej. Kis idő után mutatja is, hogy pudingszerűvé válik a tápláló ital. Már a lábasban összevágja az alvadékot egy nagy késsel, majd levéve a tűzről megvárja, míg elkezd feljönni a tetejére a savó, vagyis leül az edény aljára a besűrűsödött anyag. Ha elég sok már a felszínén a folyadék, késsel tovább aprítja, majd sajthárfával kavargatja tovább, amíg mogyorónyi méretű nem lesz. Ekkor leszedi a tetejéről a savót, és szűrőedénybe teszi a sajtalapanyagot, majd alaposan kinyomkodja. Sót egyáltalán nem ad hozzá, mert ezt az ízt egy só fürdőtől kapja meg a sajt. A szűrőt félig tölti, apróra vágott diót és őrölt borsot szór rá. Ez az egyik kedvenc ízesítése. Összegyúrja a még túrószerű anyagot, és egy lyukacsos, kerek formába simítja. Speciális edény ez, látok több ilyet is a konyhájában.
– Szerettem volna magam elkészíteni őket, házilag, de nem igazán vált be. Vajas dobozzal próbálkoztam, és más műanyag edénnyel, kilyukasztgattam az oldalát, de a tetejére helyezendő, súlyokat megtartó fedél elkészítése mindig problémás volt. Ezért döntöttem úgy, hogy beszerzek néhány professzionális eszközt. Lényegesen egyszerűbb ezekkel dolgozni – mondja. Találtam egy sajtműhelyt az interneten, tőlük vásároltam a tejoltó enzimet, a digitális hőmérőt, és a szűrőedényeket is.
A formába helyezett sajtot pár perc elteltével már ki tudja venni az edényből, és megfordítja. Kicsit megnyomkodja, majd visszateszi tetejére a súlyt, hogy préselődjön. A sajt keménysége a préselés idejétől függ. Melinda mindössze néhány óráig tartja a nehezék alatt, aztán jöhet a só fürdő. Ez a tartósításhoz szükséges, és ekkor kapja meg sósságát a tejtermék.
Amíg a sajtról lecsepeg a felesleges nedvesség, addig a megmaradt savóval kezd dolgozni. Teendője mindössze annyi, hogy forralni kezdi. Sokáig főzi, s amikor vastagon felhabzik, akkor adja hozzá a háztartási ecetet. Az ecet segíti az összekapódást, ahogy ő mondja, a tej „pelyhes” lesz tőle.
– Zsendicének is hívják ezt a pelyhes anyagot. Ezt is átszűröm. Nagyon óvatosan, egy kis szűrő segítségével szedem le és általában fokhagymával ízesítem. Kenhető, friss krémsajt lesz a késztermék.
A kilenc liternyi tejből így lett két kis tömbnyi keményebb, vágható sajt, és jó adagnyi krémsajt. A maradék savóital is fogyasztható, hisz gazdag fehérje- és ásványianyag forrás. A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 %-át tartalmazza. Probiotikus hatású, azaz segíti az egészséges bélflóra fenntartását.
Melindának hobbijává vált a sajtozás, s már annyira szeret ezzel foglalkozni, hogy extrább sajtok elkészítésével is megpróbálkozott.
A Parenyica második alkalommal már tökéletesen sikerült..
– Nagyon jó volt nyújtani, dolgozni vele. Ha a füstölés részét meg tudnám oldani, gyakrabban készíteném, de ilyen pici sajtért nem érdemes a nagy füstölőt begyújtani. Házilag készíttetnék kisméretben egy ilyen szerkezetet, de még nem találtam meg a megfelelő megoldást. Büszkén mutatja a fotót, amin szép szürkés-fehéres a penész a Camambert-jén.
– Ehhez a sajtféléhez nagyon magas páratartalom szükséges. Amikor két hét elteltével megláttam rajta a penészt, boldog voltam. A kis korong belül lágy volt, kívül pedig beborította a fehér nemespenész. A trappista sajt jellegét a Mezofil kultúra adja meg. Próbáltam már ennek az elkészítését is, és igazán finom lett.
Csupa mosoly az arca, míg a hobbijáról beszél. Most már tudom, hogy lett a pesti lányból, fehérgyarmati sajtkészítő fiatalasszony.
***
Írta: Kiss Erika
Hasonló
Lisztománia

Az a lapály valamikor igen nagy lábon élt

A Patakhát (vagy Patak-hát) az Ecceri fiú falujának egyik jelentős területe A szekeresi útról le kell térni és az onnan kiinduló földút elvisz akár Kisnaményba, akár Darnóra. Attól függ, hogy... Tartalom megtekintése
Pengefogú hódok, félszarvú óriások

Rövidgatyában a csinárok földjén nyár elején a kömörei határban Szeretem a május végét, a júniust. Az egyre hosszabbodó nappalok időszaka, még este kilenckor is világos van. Megyünk a fény felé.... Tartalom megtekintése
Toronyóra a templom mennyezetén

Sankt Wolfgang, Salzkammergut gyöngyszeme IMG_0707 IMG_0722 IMG_0713 IMG_0712 IMG_0715 IMG_0716 IMG_0726 IMG_0731 IMG_0735
A magyar jakobinusok a kuffsteini vár börtönében

IMG_0669 IMG_0631 IMG_0628 IMG_0635 IMG_0639 IMG_0649 IMG_0646 IMG_0638 IMG_0665 IMG_0663 IMG_0653 IMG_0691
Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér a császár kuffsteini várbörtönében IMG_0627 IMG_0633 IMG_0634 IMG_0694
A császár kaiserschmarrnija Bad Ischlben

Ferenc József királyunk kedvenc fürdővárosa ma is az ínyencek zarándokhelye Az osztrák sógoroknak persze császár, így aztán nem is király-, hanem császármorzsa a magyar neve a képen látható ételkölteménynek. A... Tartalom megtekintése
Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése
Mert fontos a pihenés, a csend, a természet

Néha jól esik csak úgy leülni a kerítés elé a régi padkára, elcsevegni semmiségekről Ülni, nem gondolkodni, és csak bámulni a semmibe. Talán a szemben lévő domboldalt figyelni, melyet színes vadvirágok... Tartalom megtekintése
Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése