Egy kis zsendice fokhagymával

13941015_1069947289747871_881448276_n.jpgÖnellátóként élni, ez volt vágya Gyulai Melindának, és párjának. Részben sikerült is megvalósítani a tervüket, hisz az általuk fogyasztott élelmiszerek jó részét maguk állítják elő. Hogy ne kelljen boltban vásárolniuk a húst és a zsírt, disznót, csirkét tartanak, és kecskét, hogy családjuk egészséges tejterméket fogyaszthasson. Férje, Norbert ötlete volt, hogy a nagy mennyiségű tejet miképp hasznosítsák. A fiatalasszony eleinte ódzkodott, nem hitte, hogy házilag is sikerülhet finom sajtot készíteni, de Norbert biztatására kipróbálta.

A jó minőségű sajt legfontosabb hozzávalója az extra minőségű tej. Ezért tartanak kecskéket, kint a tanyájukon. A kis farm Fehérgyarmat határában van, közel az otthonukhoz. Gyesen lévő férje az, aki a nap nagy részét a jószágok gondozására fordítja. Míg nagyfiúk Szabolcs az oviban van, addig a kisebbikkel, Bulcsúval szinte egész nap a tanyán vannak. Férje fehérgyarmati, de Melinda budapesti születésű. Gondolhatnánk, hogy az állattartás távol áll egy nagyvárosi lánytól, de elárulja, hogy itt, Szatmárban van igazán elemében. Erre utal az a titka is, hogy vonzzák a gémeskutak. Amikor összeköltöztek párjával Maglódon, a férfi felvetette, hogy tartsanak háziállatot. A szívében vidéki lány azonnal beleegyezett. Gizi névre hallgatott első kecskéjük, aki rengeteg tejet adott, így aztán a sajtkészítés magától értetődő lett.  A sikerélmény hamar jött, s mivel elkötelezték magukat az egészséges életmód mellett, életük természetes része lett a házi tejtermékek fogyasztása, készítése.

13936983_1069947266414540_861429258_n.jpg13933069_1069947263081207_753096381_n.jpg13957544_1069947273081206_2119368479_n.jpgMaglódról egy éve költöztek haza. Azóta már tizenegy kecskét tartanak, ebből négyet fejnek, és ha összegyűlik a megfelelő tejmennyiség, akkor kezdődhet a sajtgyártás. Azt hihetnénk, nagyon bonyolult feladat, de ahogy a fiatalasszony készíti, oly könnyűnek tűnik, hogy bárki kedvet kaphat az elkészítéséhez.

A tejet nagy fazékban teszi fel főni. Állati eredetű oltóanyagot használ, ettől alszik meg a tej. Kis idő után mutatja is, hogy pudingszerűvé válik a tápláló ital. Már a lábasban összevágja az alvadékot egy nagy késsel, majd levéve a tűzről megvárja, míg elkezd feljönni a tetejére a savó, vagyis leül az edény aljára a besűrűsödött anyag. Ha elég sok már a felszínén a folyadék, késsel tovább aprítja, majd sajthárfával kavargatja tovább, amíg mogyorónyi méretű nem lesz. Ekkor leszedi a tetejéről a savót, és szűrőedénybe teszi a sajtalapanyagot, majd alaposan kinyomkodja. Sót egyáltalán nem ad hozzá, mert ezt az ízt egy só fürdőtől kapja meg a sajt. A szűrőt félig tölti, apróra vágott diót és őrölt borsot szór rá. Ez az egyik kedvenc ízesítése. Összegyúrja a még túrószerű anyagot, és egy lyukacsos, kerek formába simítja. Speciális edény ez, látok több ilyet is a konyhájában.

– Szerettem volna magam elkészíteni őket, házilag, de nem igazán vált be. Vajas dobozzal próbálkoztam, és más műanyag edénnyel, kilyukasztgattam az oldalát, de a tetejére helyezendő, súlyokat megtartó fedél elkészítése mindig problémás volt. Ezért döntöttem úgy, hogy beszerzek néhány professzionális eszközt. Lényegesen egyszerűbb ezekkel dolgozni – mondja. Találtam egy sajtműhelyt az interneten, tőlük vásároltam a tejoltó enzimet, a digitális hőmérőt, és a szűrőedényeket is.

A formába helyezett sajtot pár perc elteltével már ki tudja venni az edényből, és megfordítja. Kicsit megnyomkodja, majd visszateszi tetejére a súlyt, hogy préselődjön. A sajt keménysége a préselés idejétől függ.  Melinda mindössze néhány óráig tartja a nehezék alatt, aztán jöhet a só fürdő. Ez a tartósításhoz szükséges, és ekkor kapja meg sósságát a tejtermék.

13956959_1069947279747872_1541672982_n.jpgAmíg a sajtról lecsepeg a felesleges nedvesség, addig a megmaradt savóval kezd dolgozni. Teendője mindössze annyi, hogy forralni kezdi. Sokáig főzi, s amikor vastagon felhabzik, akkor adja hozzá a háztartási ecetet. Az ecet segíti az összekapódást, ahogy ő mondja, a tej „pelyhes” lesz tőle.

– Zsendicének is hívják ezt a pelyhes anyagot. Ezt is átszűröm. Nagyon óvatosan, egy kis szűrő segítségével szedem le és általában fokhagymával ízesítem. Kenhető, friss krémsajt lesz a késztermék.

A kilenc liternyi tejből így lett két kis tömbnyi keményebb, vágható sajt, és jó adagnyi krémsajt. A maradék savóital is fogyasztható, hisz gazdag fehérje- és ásványianyag forrás. A tej legértékesebb része, mivel ásványi anyagainak 80 %-át tartalmazza. Probiotikus hatású, azaz segíti az egészséges bélflóra fenntartását.

Melindának hobbijává vált a sajtozás, s már annyira szeret ezzel foglalkozni, hogy extrább sajtok elkészítésével is megpróbálkozott.

A Parenyica második alkalommal már tökéletesen sikerült..

– Nagyon jó volt nyújtani, dolgozni vele. Ha a füstölés részét meg tudnám oldani, gyakrabban készíteném, de ilyen pici sajtért nem érdemes a nagy füstölőt begyújtani. Házilag készíttetnék kisméretben egy ilyen szerkezetet, de még nem találtam meg a megfelelő megoldást. Büszkén mutatja a fotót, amin szép szürkés-fehéres a penész a Camambert-jén.

– Ehhez a sajtféléhez nagyon magas páratartalom szükséges. Amikor két hét elteltével megláttam rajta a penészt, boldog voltam. A kis korong belül lágy volt, kívül pedig beborította a fehér nemespenész. A trappista sajt jellegét a Mezofil kultúra adja meg. Próbáltam már ennek az elkészítését is, és igazán finom lett.

Csupa mosoly az arca, míg a hobbijáról beszél. Most már tudom, hogy lett a pesti lányból, fehérgyarmati sajtkészítő fiatalasszony.13936524_1069947283081205_759853273_n.jpg

 

***  13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése