Dr. Takács István PhD

Intézetvezető főorvos – címzetes egyetemi tanár,

Miskolc

baz_08_54_dr_takacs_istvan_phd.jpgKözel negyedszázada első és eddigi egyetlen munkahelyén dolgozva mutat példát arra, hogy a folyamatos önképzés révén megvalósuló szakmai kiteljesedés mellett a tudományos tevékenységben és az oktatásban, a rezidensképzésben és a gyógyító munkában is helyt lehet állni.

Csak a szülőotthon földrajzi elhelyezkedése miatt lett a születési helye Sajószentpéter, ahol 1960. december 10-én látta meg a napvilágot, hiszen családja egyértelműen szendrői kötődésű. Édesapja az edelényi Tanácsi Építőipari Vállalat fő-építésvezetője volt, édesanyja a háztartást vezette. Testvére, Éva a Szendrői Takarékszövetkezet főkönyvelője.

Szendrőn nőtt fel, ahol a kisvárost körülölelő hegyek kiváló terepet jelentettek a szabad idő kellemes eltöltéséhez. Társaival kirándult, focizott, télen pedig a befagyott Bódva jegén korcsolyázott. A környék igen jónak számító általános iskolájában – kitűnő tanulóként – elsősorban matematikából, fizikából, kémiából és biológiából jeleskedett. A további felkészülést a miskolci Földes Ferenc Gimnázium jelentette, ahol többek között a kémiát tanító Barzó Pálné, a történelmet oktató Barna István és a matematika szakos Kálmán László igazgató segítette az előrehaladásban. Sikereket ért el a tanulmányi versenyeken is: kémiából és biológiából az országos tanulmányi versenyeken a középdöntőig jutott.

Egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytatta, ahol a Tudományos Diákkör tagjaként bekapcsolódott az Élettani Intézet munkájába, az Interkozmosz Űrhajózási Program keretében társaival izombiológiai kísérleteket végeztek, a súlytalanság hatásait vizsgálták.

1986-ban frissen szerzett diplomájával a miskolci Semmelweis Kórház Belgyógyászati Intézetében helyezkedett el, ahol 1998 óta részlegvezető főorvos.

1991-ben általános belgyógyászatból, 1994-ben klinikai hematológiából, 1998-ban klinikai immunológiából és allergológiából szerzett szakvizsgát jeles eredménnyel. 1997-ben elvégezte az Egészségügyi Menedzserképzőt, angol és orosz nyelvből középfokú állami nyelvvizsgával rendelkezik.

PhD-fokozatát 2000-ben védte meg a DOTE III. Számú Belgyógyászati Klinikáján. Az értekezésben a Follicularis lymphomában és Sjögren szindrómában szenvedő betegeknél vizsgálták az oncogénexpressziót és a 14–18 kromoszóma transzlokációt. A módszer kidolgozásában nagy segítségére volt a Pécsi Orvostudományi Egyetem.

2002 óta meghívottként elnökségi tagja a DOTE PhD-szigorlati bizottságának, több orvostanhallgató pályamunkájának volt témavezetője és opponense, szponzoralapítványt szervezett a Dél-dunántúli Kutatási Központ számára.

Aktívan részt vesz a rezidensképzésben, rendszeresen jelen van hazai és nemzetközi kongresszusokon, számos publikációja jelent meg. 2000 óta szoros tudományos együttműködést alakított ki a Prof. dr. Melegh Béla által irányított Humángenetikai és Fejlődéstani Intézettel, emellett nagyszámú betegpopulációt integrált a PTE DNS bankjához.

2003-ban munkahelyén kinevezték az Intézeti Kutatási Etikai Bizottság elnökévé. 2008-ban a Pécsi Tudományegyetem igazgatótanácsa, kari tanácsa és szenátusa címzetes egyetemi docenssé nevezte ki eddigi munkája alapján. Tagja a Magyar Hematológiai és Transzfúziológiai Társaságnak, a MAKIT-nak, a Magyar Belgyógyászati Társaságnak és a Magyar Onkológusok Társaságának.

Tevékenységéért 1998-ban a Magyar Tudományos Akadémia tüntette ki a Kiemelkedő eredményt elért fiatal kutatók napja alkalmából.

„Miután daganatos betegeket kezelek, a halál elleni küzdelemben kiemelkedő szerepe van a jó diagnosztikai készségnek, hogy a betegséget idejében és gyorsan felismerhessem – vélekedik dr. Takács István. – A siker reményét kell sugallni a betegnek, mert ez nagyon fontos a küzdeni tudásához, ami nélkül nem lehet gyógyulás. Ha valahol, itt igazán fontos a pozitív kisugárzás, az empátia és a kreativitás.”

1988-ban kötött házasságot Kovács Anikóval, aki a KLTE szociológia szakán végzett. Két lányuk közül az idősebbik, Olívia 15 éves és a Földes Ferenc Gimnázium hatosztályos gimnáziumi osztályában tanul. A kisebbik, Emília hatéves, még óvodás.

Takács főorvos úr minden napját a konditeremben kezdi, a testedzés elengedhetetlen a megfelelő fizikai állapot fenntartásához. Emellett szívesen kerékpározik is, de az igazi kikapcsolódást a vadászat jelenti számára. Miután hegyek között nőtt fel, mindig is szerette a természetet, amely a stresszel telített szakma mindennapjai után felüdülést jelent. Ebben az egyébként komoly férfias sportban az már csak ráadás, hogy az ősi emberi ösztönök alapján legyőzhetjük a vadat.

Eddigi, szakmai eredményekben gazdag életútjával elégedett. Jelenleg nagydoktori disszertációját írja a Pécsi Egyetemen. Távlati céljai között szerepel a kassai és az ungvári egyetemmel kialakítandó szakmai és tudományos együttműködés.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.

1 hozzászólás

  • Bordás Tibor says:

    Bordás Tibor vagyok. Emléksz-e rám Hetefejércséről? Orvosi tanácsodat segitségedet kérném Elérhetőségem:06-30-254-7117 Kérlek segíts!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló