Dr. Hártó György

Kórházigazgató főorvos,

Miskolc

baz_04_40_dr_harto_gyorgy.jpgBár felmenői között még egri várvédő vitéz is volt, a Vác melletti Szokolya községet leszámítva ritka névnek számít Magyarországon a valószínűleg szlávos eredetű családnév. Dr. Hártó György Hártó János erdőmérnök és Karádi Eleonóra történelem–földrajz szakos tanár (ma már mindketten nyugdíjasok) idősebb gyermekeként Budapesten látta meg a napvilágot 1958. május 9-én. Öccse, aki követte az orvosi pályán, ma Tiszaújvárosban fogorvos.

Gyermeki eszmélésének első évei Balassagyarmathoz, az Ipoly menti kisvároshoz kötődnek, amely kedves városként maradt meg emlékezetében.

Sokszor vakációzott nagyszüleinél az Aggtelek melletti Tirzsben, általános iskolai tanulmányainak első két évét pedig Mezőtárkányban a pedagógus anyai nagyszülőknél töltötte. Nagyapja kántor volt, így a vallásos nevelés sem maradt ki életéből.

Miután a család Debrecenbe költözött, általános, középiskolai és egyetemi tanulmányainak helyszíne a „cívisváros” lett. Már általános iskolás korában kiderült róla, hogy a színpadi szereplés kedvére való, a Fazekas Mihály Általános Iskola tanulójaként kétszer megnyerte a megyei prózamondó versenyt, második lett a „Riporter kerestetik” megyei versenyén. Orosz nyelvből megyei harmadik lett, de sikeres volt asztaliteniszben is.

E sokrétű tevékenységét folytatta a Tóth Árpád Gimnáziumban is, ahol a korhoz viszonyítva viszonylag szabadabb szellem uralkodott, ám cserébe elvárták a szakmai produkciót. A nyelvek mellett (a középiskolában angol tagozatos volt) szerette a magyart, a történelmet, a földrajzot.

Némi családi és baráti „presszióval” („Nem azért költöztünk az egyetemek városába, hogy Budapesten tanulj tovább!” – mondták a szülők) az orvosi egyetemre „terelték”, ahol az első sikeres próbálkozás után az általános orvoskaron életének legszebb diákéveit töltötte. 1983-ban végzett és Miskolcra a Semmelweis Kórház Belgyógyászati Osztályára került kezdő orvosnak, hogy aztán 15 éven át el se mozduljon onnan. Amolyan „villámrajtot” vett, a szakmai „szamárlétra” minden fokát végigjárta, 1988-ban belgyógyászatból szakvizsgázott, három év múlva adjunktus és 1994-ben a megye legfiatalabb belgyógyász főorvosa lett.

Még ugyanebben az évben szakvizsgázott hematológiából, angolból és oroszból nyelvvizsgát is tett. 1997-ben elvégezte a Krúdy Gyula Újságíró Akadémiát.

A rendszerváltás idején 1989-ben aktívan politizálni kezdett az MDF színeiben, 1998-ban bekerült Miskolc város közgyűlésébe és rögtön a szociális bizottság elnöke lett. Közben egészségügyi vállalkozói tevékenységet is folytatott és 1998 októberében válaszút elé került: a gyógyító tevékenység és a közéleti szereplés között kellett választania.

A Diósgyőri Kórház Rendelőintézetének irányítására történő felkérés lehetővé tette, hogy az utóbbi mellett döntsön. 2000 februárjában bízták meg a megyei viszonylatban nem nagy kórháznak számító, 370 ágyas intézmény irányításával, fél év múlva pályázat útján, a közgyűlés egyhangú döntésével kinevezett vezető lett.

Hamar nyilvánvalóvá vált számára, hogy egy viszonylag leromlott infrastruktúrájú, súlyos gazdasági gondokkal küzdő kórházat örökölt.

Első lépés a struktúramódosítás volt, az akut ellátás mellett a krónikus betegek ellátása is megvalósult.

Belekezdtek egy komoly kórházi rekonstrukcióba, az elmúlt két évben kialakították az ország legnagyobb stroke-centrumát (az agyvérzéses betegek ellátását végzi), felújították a százéves ideggyógyászati osztályt, új központi sterilizálót és önálló fizioterápiás osztályt, ápolási és rehabilitációs osztályt hoztak létre, valamint a város legmodernebb képalkotó diagnosztikai központját és informatikai hálózatát alakították ki.

Dr. Hártó György mindig afféle kihívásnak érezte tudásszintjének emelését, 2000-ben megszerezte harmadik szakvizsgáját üzemorvostanból és 2002-ben a Közgazdaság-tudományi Egyetemen is diplomát szerzett.

„Nálam egyfajta veleszületett tulajdonság az állandó, folyamatos képzés, önképzés – mondja az igazgató úr.  – Állandóan versenyezni akarok, ez az, ami előrevisz. Talán még fontos a derűs életszemlélet is. Ha valami nem sikerül, az nem keserít el, majd sikerülni fog máskor és máshol. Engem 100 százalékig le kell terhelni és szeretem az improvizációt. A rengeteg kihívás olyan rálátást adott az egészségügyre, hogy nem félek a jövőtől sem.” Mindebben fontos szerepet játszik a családi háttér, a feleség, dr. Polyák Katalin, aki a Diósgyőri Kórház belgyógyász főorvosa. 1981-ben kötöttek házasságot, Ákos fiuk 1986-ban született. Ő most a Földes-gimnázium harmadikosa és a közgazdasági pálya felé orientálódik.

Dr. Hártó György szabad idejében utazni szeret. Minél messzebb, annál jobb alapon járt Jamaikában, a Kajmán-szigeteken és a Bahamákon is.

A hétvégeket legszívesebben a Tisza partján tölti Tiszacsegén, a hobbi szinten űzött horgászattal és a vízi sportokkal.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése