Dr. Szodoray Sándor

Belgyógyász-főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_01_190_dr_szodoray_sandor.jpgMiskolcon született 1942. június 23-án. Édesapja a Hejőcsabai Mészművek főszámtisztje volt, aki 1942 októberében bevonult katonának mint tartalékos főhadnagy. 1943. január 18-án eltűnt a Don-kanyarban. Azóta sem tud róla semmit a család, holttá nyilvánítása is csak 1994-ben történt meg. A gyermekével egyedül maradt édesanya egészen addig visszavárta a férjét. Sándor fiát egyedül nevelte Királdon, és a szénbánya tervező statisztikusa volt.

A helyben befejezett általános iskolai tanulmányok és az ózdi érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetem következett. 1967-től 5 évig a kazincbarcikai kórházban dolgozott, ott tett belgyógyász szakvizsgát is. Sátoraljaújhelybe 1972-ben kapott meghívást, ettől kezdve huszonhét évig dolgozott a sátoraljaújhelyi kórházban belgyógyászként. 1974-től adjunktus, 1982-től pedig másodfőorvos. Az utóbbi három és fél évben a kórház igazgatóhelyetteseként mindent elkövetett a fejlesztés érdekében, jól kamatoztatva azt a lehetőséget, hogy két cikluson keresztül önkormányzati képviselő volt. Így összegzi ezt az időszakot:

– Úgy is, mint szakorvos sikerült a betegek érdekében eredményesen tevékenykednem, de különösen jó szívvel gondolok vissza arra a három és fél évre, amit igazgatóhelyettesként dr. Kosztura László mellett töltöttem. Úgy érzem, hogy a kórház külső megjelenése, a tevékenységünk alatt végrehajtott rekonstrukció hosszú időre meghatározza a kórház életét, és hiszem, hogy aki ránéz a megszépült épületekre, az ránk is emlékezik. A szomorkás, nosztalgikus hangvétel érthető, hiszen dr. Szodoray Sándorral a Felső-Szabolcsi Kórházban beszélgetünk Kisvárdán.

– Az élet úgy hozta, hogy 1999. február 1-től Kisvárdán az Általános Krónikus Osztály osztályvezetője lettem. Szakmai szempontból ez előrelépést jelent, hiszen egy ötven ágyas osztály vezetését bízták rám. A kollégákkal jó a kapcsolatom, élvezem a vezetők bizalmát. Ennek ellenére érzem, hogy az újhelyi barátoktól, az ott kialakított kapcsolatoktól pillanatnyilag ötven kilométerre vagyok. Természetesen a családot hiányolom leginkább.

1971-ben nősült, felesége a Tokaj Kereskedőház laboratóriumában dolgozik. 1973-ban született lányuk már két unokával ajándékozta meg őket. Az 1981-ben született fiuk felvételt nyert a Miskolci Egyetem informatikai szakára. Természetes érzés tehát a városhoz való ragaszkodás, hiszen a Szodoray család minden fontos eseménye Sátoraljaújhelyhez kötődik. Van azonban kritikai észrevétel is, mégpedig jócskán. Visszatérve a kórház vezetésében eltöltött évekre, felemlíti az őket ért vádat, miszerint sok orvos elment az intézményből. A főorvos úr mélységes meggyőződése, hogy a város vezetése is felelős azért, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent a város értelmiség-megtartó képessége. Hivatkozik arra, hogy az orvosok mellett a pedagógusok és a műszaki értelmiség körében is jellemző lett az elvándorlás. (Szemmel láthatóan zavarja a tudat, hogy saját magát is ebbe a csoportba kell sorolnia.) Keserűen említi, hogy a szellemi potenciál csökkenésével egyidejűleg a vendéglátás, az idegenforgalom is jelentős visszaesést mutat, leépülőben van. Aggódva beszél arról, hogy a következő öt-tíz évben ez a folyamat jelentős beruházás nélkül katasztrofális méreteket ölthet. Ismét csak a kórház példáját említi. Az előző polgármestert, Laczkó Károlyt, hozza fel példaként, aki elsőként mondta ki: ez a kórház nemcsak Sátoraljaújhelyé, hanem egész Zempléné. Ennek a kijelentésnek köszönhető, hogy a térség települései mintegy 6 millió forinttal járultak hozzá a kórházi műszerpark bővítéséhez, ami egyéb forrás hiányában elmaradt volna.

Rendkívül fontosnak tartotta és tartja ma is a termelő üzemekkel való jó együttműködést. Ilyen sanyarú gazdasági helyzetben létkérdésnek tartja, hogy az alulfinanszírozott egészségügy és a gyógyításra szorulók között bizalmi kapcsolat legyen.

 Csak akkor derül fel kissé, amikor a sportra terelődik a szó:

– Egyetemista koromban tájékozódási futó versenyző voltam, de ez Kazincbarcikán abbamaradt. Amikor Sátoraljaújhelybe kerültem, sokat jártam a Magashegyre, a hegyi mentőszolgálatnak is éveken keresztül voltam a vezetője. Homonnai Nándorral és Boda Pali bácsival, meg sok-sok téli sportot szerető baráttal jártunk a sípályára, ahol igazi, nyüzsgő sportélet folyt. Úttörő Olimpiákat rendeztünk, a síoktatás és a síelők számára komoly bázishelynek számított Sátoraljaújhely. Szerintem az a legnagyobb probléma, hogy a rendszerváltással megszüntették az úttörőmozgalmat, és nem sikerült helyette megfelelő tömegmozgalmat kialakítani, nincs olyan fórum, amely a gyerekeket, fiatalokat mozgósítaná.

Orvoshoz méltóan nemcsak a hibákról beszél, hanem receptet is ad a bajok orvoslására:

– Legnagyobb szükség az empátiára van, mert kevesebb diagnosztikával, de több mosollyal és odafigyeléssel is lehet a bajokat eredményesen kezelni – mondja, és beszélgetni indul egy idős, rákos betegéhez.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése