Dr. Nagy Tibor

Osztályvezető főorvos

Kisvárda

szszb_31_tk_dr_nagy_tibor_1000.jpgA “vékony és szívós, mint a szíj” szólás teljességgel ráillik a magas, szikár férfira, aki környezetének minden neszére odakapja a fejét. A fül-orr-gége osztályt vezető főorvos le sem tagadhatná foglakozását, hisz’ reflexei árulkodnak arról. Tiszaroffon, Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik rendezett falujában született az 1956-ban. Édesanyja, Petyus Anna, óvónő és édesapja, Nagy Tibor, pedagógus, aggódva várták első gyermekük megszületését. Megnyugtató sóhaj szállt a levegőbe, amikor kisfiúk teli torokból felsírt. Öccse, Attila, hat évvel fiatalabb. Családjával együtt Debrecenben élő kőfaragó. Iskoláikat más és más településeken járták ki. A sor Tiszaroffal kezdődött, majd Kiskörét követően Debrecen lett a végállomás. Tibor az orvosi, öccse, a szívének jobban tetsző, kőfaragói pálya fortélyait igyekezett elsajátítani. A nemzetközi hírű DOTE orvosi diplomáját huszonöt évesen vette át.

1981-től napjainkig, a jelenlegi – mindmáig első – munkahelyén, a Felső-Szabolcsi Kórház Fül-Orr-Gége Osztályán és az ahhoz tartozó szakrendelésen gyógyít. Kisvárdára kerülésének mikéntjéről, lakonikusan válaszol: „A megpályázható helyek közül ez volt a legszimpatikusabb. A szakmát, dr. Szathmáry György, osztályvezető főorvos irányításával és mentori segítségével sajátítottam el. Az osztályon abban az időben két orvos és mintegy 15-20 főnyi szakszemélyzet dolgozott. Fül-orr-gégészeti szakvizsgát 1985-ben tettem. A folyamatos tanulás, gyakorlás és tapasztalatszerzés évei után, tizenkét évi szaktudás birtokában szereztem ráépített szakvizsgát audiológiából. Ezen időszak alatt az országban az elsők között, bevezettük az endoscopos orrmelléküreg műtéteket.” Levegővételnyi szünet után így folytatja: „A korábban megkezdett folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a laryngo-microscopias műtéteket, valamint az alsó légutak, illetve a nyelőcső idegentestek eltávolítását is eredményesen végezzük el. Az audiológiai szakvizsgámat követően, 1997-től kezdődően, a hallássérült betegek hallásjavító készülékkel történő ellátását is bevezettük.”

Az osztályra érkező betegek száma, a társosztályokéhoz hasonlóan, ugyanazon okok miatt időszakos ingadozást mutat. Dr. Nagy Tibor főorvos megemlíti a korabeli műszer-beszerzés folyamatának kulisszatitkait: ”Az osztály felszereltsége jó színvonalon állt. Minden szükséges eszközből, műszerből volt elegendő. Az elhasználódottak pótlását pedig a „kölcsönös hasznosság” elve szerint oldottuk meg. A térségben működő nagy gazdasági szervezetek  biztosították a beszerzéshez szükséges tőkét, vagy pedig ők maguk vették meg a pótlásra szánt műszereket és berendezéseket. Ez jó volt a kórháznak és jó volt a gazdasági szervezeteknek is.

„A térségben előforduló típusos elváltozások megoldása, mint az endoszkópos orr-melléküreg műtétek,orrsövény műtét, a mandula-orrmandula eltávolítás, a gégében jelentkező kisebb súlyú orvosi beavatkozást igénylő esetek – hangszalag vizenyő, a hangszalag polip okozta gondok megoldását célzó laringo-mikroszkópos műtétek – sorolhatók a fő profilba. Diagnosztikai jellegűek a szájüreg, az orrüreg, a gége, valamint a bőr tumoraiból végzett biopsziás beavatkozásaink. Fülműtéteink során a gyulladásos tünetek és panaszok megszüntetése a cél, ám a dobhártya és hallócsont láncolat helyreállító műtéteit nem végezzük.”- árulja el Nagy doktor. „Egy felnőtt ember – feledve saját gyerekkori csínytevéseit – elképzelni sem tudja, hogy milyen idegentestek, hová és hogyan juthatnak be az emberi szervezet olyan részeibe, ahol semmi keresni valójuk nincs. A gyerekeknek és a felnőtteknek is – minden szándékosságot kizárhatóan – kerülhetnek a szervezetükbe olyan idegen testek, amiket csak bonyolult orvosi eljárással tudunk onnan eltávolítani.

Az audiológiai szakrendelés önállóan működik, igen jó felszereltséggel. Hallásvizsgálatot csendes kamrában végzünk, mely során meg tudjuk határozni a betegek halláscsökkenésének a mértékét. Objektív újszülött kori hallásszűrést 1990 óta végzünk.

„A Kórház Fül-Orr-Gége Osztályát 10 éve vezetem, szakrendelői és audiológiai munkámmal párhuzamosan. Terveim között elsőbbséget élvez az orvosi létszám stabilizálása, illetve mindenképpen pótolni kívánom a szakszemélyzetből hiányzó embereket. Magánéletemről néhány gondolat: Feleségem, Szegedi Katalin, laboratóriumi asszisztensként dolgozott Debrecenben, az Élettani Kutató Intézetben, majd Kisvárdán a Központi orvosi rendelőben. Tünde lányunk, 33 éves, családos, Nyírturán él. Ő, a mi két unokánknak, a 7 éves Vincének és a 4 éves Petrának az édesanyja. Zsuzsa lányunk, 31 éves, közgazdasági képzettségű. Ő Debrecenben igyekszik boldogulni. Kedvenc időtöltésem a családi kirándulás, a zenehallgatás.” – összegzi röviden élettörténetét dr. Nagy Tibor, osztályvezető főorvos.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése