Dr. Bihari Károly

Megyei földhivatal-vezető,

Nyíregyháza

szszb_13-8_dr_bihari_karoly.jpgA lakáscélú lakásépítési támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatok egy községi jegyző optikájából. Ez a címe a dr. Bihari Károly, Encsencs jegyzője, által írt tanulmánynak, amely a Magyar Közigazgatás idei márciusi számában jelent meg, s amelyet olvasóink figyelmébe ajánlunk. „Bihari Károlyt már ismerhetik, lapunkban közölt írásai tanúsítják, hogy a köz érdekében folyvást cselekvő, érvelő, protestáló hivatásos – mondhatni: megszállott – önkormányzati közkatonák közé tartozik” – olvashatjuk az Önkormányzat című szaklap 1998. évi szeptemberi számában.

Valóban: dr. Bihari Károly különleges optikával, széles látószöggel rendelkezik. Ám nem csak jó szeme van a közélet visszásságainak meglátására, de ezekről a Karinthy-féle görbe tükrökről véleménye van, amelyeknek hangot is ad, akár tetszik, akár nem az e tükröket torzzá csiszolóknak. Trükkök és tükrök – lehetne mottója eddigi, egy vaskos dossziét kitevő, írásgyűjteményének. Publikációinak a legkülönfélébb sajtóorgánumok (Kelet-Magyarország, Magyar Közigazgatás, országos napilapok) adtak rendszeresen helyet. Számára az írás, noha kétségtelenül van a vénájában jó adagnyi a hivatásos tollforgatók véréből, sohasem volt öncélú. Azt csupán hatásos eszköznek tekintette mondanivalója közlésére.

A paragrafusok folytonos útvesztőiben mondanivalója pedig mindig akadt önmaga és kollégái megnyugtatására.

– Az egyértelmű, világos állásfoglalás, véleménynyilvánítás híve vagyok. A vezetői, és egyáltalán a közéleti munkában azt az embertípust tekintem követendőnek, akit a következő három fő tulajdonság jellemez: hideg fej, forró szív és tiszta kéz. A közszolga egész lényével, magatartásával példát is kell, hogy adjon! – vallja a mai napig dr. Bihari Károly.

S hogy milyen témákban hallatta szavát az újságokban, csupán néhányat említsünk meg. 1995–97 tájékán az úgynevezett szocpolos lakások körül kicsúcsosodó visszaélések késztették gyakori írásra, de volt véleménye a kisebbségi jogokról, az üzemanyagárak nagy ívű röptéről, a egy másik ügy kapcsán oszlopos felkiáltójelként fogalmazta meg: nem szabad külön kezelni a közigazgatást állami és önkormányzati igazgatásként! A karcagi polgármestert főbenjáró bűnében (aki nem röstellte a köz javát szolgáló munkához kötni a szociális segélyezést, és ez a romákban nagy dobra vert ellenérzést váltott ki) szakmailag támogatta, bátori lakosként pedig bátorította. Más témában le merte írni: az ország lakossága félelemben él! A halálbüntetés visszaállítása, a bűnözés visszaszorítása érdekében ugyancsak többször emelt szót.

– Megyei hivatalvezetőként már visszafogom magam az írásokkal, amely nem azt jelenti, hogy lanyhult volna bennem a kritikai szellem – mondja.

Dr. Bihari Károly 1943. március 20-án Nyírbátorban született, paraszti családban. A négy gyermek nevelése hamar édesanyjuk nyakába szakadt, miután édesapjuk, Bihari István, 1947-ben baleset következtében elhunyt. A sors rövid életet szánt a nehéz sorsú anyának is, 1965-ben, egy súlyos műtétet követően meghalt. Károly az általános iskola elvégzése után Budapesten tanulta ki a kovács szakmát, kitűnő eredménnyel. A Ganz Mávagnál, majd a MÁV Hídépítési Főnökségén vállalt munkát, miközben jó eredménnyel tanult a budapesti Könyves Kálmán Gimnáziumban.

A katonai szolgálat után hazatért, s a Nyírbátori Vastömegcikk-ipari Vállalatnál helyezkedett el 1965-ben. Még az év végén házasságot kötött Marosvári Katalinnal, aki azóta is hűséges társa, foglalkozását tekintve pedig könyvelő a Cereol Rt. Nyírbátori Növényolajgyárában. Házasságukból két gyermek született: Katalin magyar– orosz szakos tanár, a férje rendőr. Lívia gépészmérnök és szakközgazda, a férje hasonló végzettségű. Mindkét gyermekük a családjával Budapesten él és dolgozik.

A leszerelését követően előbb szakmunkásként, majd iparitanuló-oktatóként, később programozóként dolgozott. A katonai szolgálat miatt félbehagyott gimnáziumot 1967-ben fejezte be, jeles érettségi vizsgával. 1968 elején a közigazgatási pályára lépett, Nyírmihálydi Községi Tanácsa megválasztotta vb-titkárnak. 1970-ben felvették a budapesti tanácsakadémiára, amelyet jeles eredménnyel végzett el. 1973-ban a Nyírbátori Járási Hivatal csoportvezetője lett, 1974-ben felvételt nyert az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára, majd 1979-ben cum laude minősítéssel államvizsgázott. 1980-ban Nyírbátorban tanácstaggá, s a város tanácselnökévé választották, ám akkori egészségi állapota miatt önként lemondott tisztségéről. Néhány állomás után 1991 őszén Encsencs jegyzője lett, az ottani évek elismerése többek között az 1998-ban kapott A Közigazgatásért miniszteri díj. Még a kitüntetése évében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Földhivatal vezetője lett. De megmaradt a megye egyik legnagyobb ügyfélforgalmú hivatalának vezetőjeként is közszolgának.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése