Dr. Berta László

Megyei rendőrfőkapitány,

Miskolc

baz_03_04_dr_berta_laszlo.jpgPest megye után rendőri szempontból is Borsod az ország második legnagyobb megyéje. A tíz kapitányságon, 29 rendőrőrsön több mint 1700 hivatásos rendőr és négyszáz közalkalmazott végzi feladatát szakszerűen, az egyik legeredményesebben dolgozó apparátus a borsodi. Hosszú évek átgondolt tevékenysége eredményeként rendőrnek lenni rangot jelent. Aki itt dolgozik, az máshol is megállja a helyét, több országos szintű rendőri vezető került ki ebből a megyéből.

A sikerekben elvitathatatlan szerepe van dr. Berta László dandártábornoknak, aki fél évtizede irányítja a megyei főkapitányság munkáját. Az „Isten háta mögötti” bodrogközi Nagyrozvágyról elszármazott egyszerű emberek (édesapja vasgyári munkás volt az LKM-ben, édesanyja háztartásbeliként, a négytagú családot pátyolgatta) idősebbik fiúgyermekeként született 1949. augusztus 31-én Sátoraljaújhelyen. Öccse ugyancsak rendőr, a megyei főkapitányságon dolgozik. Miskolcon nőtt fel, előbb a Városház téren laktak, később a Széchenyi utcában a hosszú udvaron 16 család élt, zömében szoba-konyhás lakásokban. Az ott lakó gyerekeknek a véget nem érő foci- és fejelő csaták jelentették a kikapcsolódást. Talán ezért számított Berta László kedvenc tantárgyai közé a testnevelés a Palóczy László Általános Iskolában, ahol a nagyon szigorú tanárok munkájának eredményeként a jó tanulók a Földesben is megállták a helyüket.

Gyerekként kipróbálta „az erdész életet”, nyáron „Mexikóban”, a Digép melletti erdőben dolgozott. Ezért is készült Sopronba, az erdészeti technikumba, ám az élet másfelé irányította, a 100. Számú Pataki István Szakmunkásképző Intézet szakközépiskolai osztályában kötött ki, géplakatos szakmát tanult. Bár nem igazán erre vágyott, idővel megszerette ezt a foglalatosságot. A jó elméleti alapokra építve a szakmai tárgyak is egyre jobban mentek, így a sikeres érettségi mellé a szakmunkás-bizonyítványt is megkapta. Néhány társával a továbbtanulás mellett döntött, így a Nyíregyházi Mezőgazdasági Felsőfokú Technikumba jelentkezett gépész szakra.

A remek három főiskolai év alatt nemcsak a tanulásra, udvarlásra, a kosárlabdára jutott idő, hanem a főiskolai zenekarral (ahol egyébként basszusgitározott) is egyre több babért szereztek: az Építőkben zenéltek, Balassagyarmaton, amatőr fesztiválon szerepeltek. Nyíregyházán találta meg jövendőbelijét is Kiss Magdolna személyében, aki a tanítóképzőben végzett, és akit a diplomaosztás évében feleségül is vett, ezért kerestek olyan helyet, ahol mindketten álláshoz, lakáshoz juthatnak. A szépnevű településen, Igriciben ez sikerült, a Hejőmenti ÁG-ban gépészgyakornok lett.

A 20 hónapos katonai szolgálat után műhelyvezetőként folytatta, időközben az üzemmérnöki diplomát is megszerezte. 1974-ben vett jelentős fordulatot élete, hisz előbb az ifjúsági mozgalomban töltött néhány évet, majd 1977-ben a rendőrséghez került, a Megyei Vizsgálati Osztályon kezdett. Hamarosan értékelő tiszt lett, aztán egy újabb kitérő, előbb a rendőr-főkapitányság KISZ-titkára, majd 1983-ban a Miskolci Rendőrkapitányság párttitkára lett.

1987-ben tért vissza a szakmához, operatív területet irányított, két évvel később pedig a bűnmegelőzési egységek megszervezése lett a feladata. Közben arra is szakított időt, hogy Miskolcon, a jogi karon újabb diplomát szerezzen 1992-ben. Valószínűleg ez is szerepet játszott abban, hogy 1993-ban már a főkapitányi hivatal vezetője és 1997. február 1-jén pedig kinevezték Borsod megye főkapitányává. Negyedszázados rendőri tevékenységét többek között a Haza Szolgálatáért Érdeméremmel, a Közbiztonságért Éremmel, a VPOP és a Polgárőr Szövetség elismerésével, 2001-ben a szlovák belügyminiszter elismerő oklevelével jutalmazták.

– Ha kaptam egy feladatot – mondja a főkapitány úr –, azt mindig úgy hajtottam végre, hogy az a legfontosabb feladat, hisz a munkát mindig becsülettel, tisztességgel kell végezni. Soha nem a következő beosztáson töprengtem, mások ítélték meg úgy, hogy bízhatnak rám újabb, komolyabb feladatot. Fontos, hogy az ember próbáljon meg tisztességes maradni, állítson fel magával szemben egy normarendszert. Nálam ez a családból jött, az egyszerű segédmunkás édesapámtól tanultam. A mércét mindig magasra állítottam, szeretem azt, ha rend van körülöttem.

A ma már igazgatóhelyettesként dolgozó feleséggel három gyermeket neveltek fel: László főosztályvezető a Cora-ban, Beáta Zeneakadémiát végzett oboa művésztanár, Mónika pedig zeneművészeti főiskolán végzett, fuvola szakos tanár. Mindhárman családosok. A négy unokával együtt összesen tizenketten ülik körül az asztalt, ha összegyűlik a család a kertes házban. Korábban szőlőműveléssel foglalatoskodott kikapcsolódásképpen, újabban a lovaglás rejtelmeivel ismerkedik, olvas, meg a ház körül serénykedik, ha van egy kis szabadideje.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése