Diczházy Veronika

Igazgató,

Nyíregyháza

szszn_12-12_diczhazy_veronika.jpgIgen sok gyermek küzd beilleszkedési vagy kommunikációs zavarral, esetleg képtelen megtalálni a helyét a családban, a számára a társadalmat jelentő iskolai közösségben. Még számos gond nehezíti a felnövekvő korosztályok legalább egyharmadának életét. Erről beszélgetünk Diczházy Veronikával, a nyíregyházi nevelési tanácsadó igazgatójával.

Születése óta Nyíregyházán él, bár Csenger szerepel a születési anyakönyvi kivonatában. Édesanyja, lánynevén Barcsay Olga, könyvelési csoportvezetőként vonult nyugdíjba. Ma már a felnőtt gyermekek sikereinek örül. Édesapja, néhai Diczházy István, a háború előtti hadsereg hegyivadász századosa, és katonatiszti múltja miatt a szocialista rendszerben hátrányos megkülönböztetésnek is ki volt téve. A rendszerváltozás után, még életében, rehabilitálták, őrnaggyá léptették elő. A vízügyi igazgatóságról költségvetési vezetői munkakörből ment nyugdíjba. Még amatőr festőként is megismerhette a közvélemény. A családban Vera a legidősebb gyermek, Olga analitikus vegyész, az édesapa következő házasságából született Mariann ügyvéd, és az édesanya második házasságából született Mártonffy Pál mérnök-közgazdász lett. Diczházy Veronika a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázhatvannégyben. Ezt követően elvégezte a Felsőfokú Tanítóképző Intézet tanítói szakát. Megismerkedett a pszichológiával, a filozófiával és mindkét szakterület iránt komoly lelkesedést és elhivatottságot érzett. Ezerkilencszázhatvanhétben megszerezte tanítói oklevelét, s mivel az említett tudományágakban nem folyt levelező tagozatos képzés, ezért beiratkozott a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola levelező tagozatára, ahol az értelmi fogyatékosok és a hibás beszédűek oktatását tanulmányozta. Jeles eredménnyel végzett ezerkilencszázhetvenháromban.

Valódi célja a pszichológiai képzés volt, így harmadik szakként a pszichopedagógiát választotta, amit ezerkilencszázhetvenötben végzett el – a tőle megszokott módon – igen sikeresen. Hogy az elmélet és a gyakorlat teljes egységet képezzen a munkájában, ebben az időszakban, 1967 és ’77 között a nagykállói megyei ideg- és elmegyógyintézet női elmeosztályán dolgozott pszichológusként.

Ezerkilencszázhetvenhétben került az előtte egy évvel megalakított, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nevelési Tanácsadóba pszichológusi munkakörbe. Pályamódosítását kizárólag az indokolta, hogy a megszerzett képességeit, ismereteit a leghasznosabban gyermekintézményben tudta hasznosítani.

Közben a tanulással továbbra sem szakított. Ezerkilencszáznyolcvanban felvették az ELTE pszichológia szakára, ahol ezerkilencszáznyolcvannégyben diplomázott. Ezzel egy időben a nyíregyházi városi intézménnyé átalakuló nevelési tanácsadó megbízott  majd kinevezett vezetője lett. Mindeközben tevékenyen részt vett a nevelési tanácsadók megyei hálózatának kiépítésében. Munkáját többször ismerték el különböző kitüntetéssel.

Munkaköri tevékenységén túl részt vett a pedagógusképzésben és továbbképzésben. Folyamatosan megkeresik a helyi sajtótól, rádiótól, televíziótól, részese a szakmai fórumoknak. Pályázati munkákban való részvétellel segíti saját szakterülete és Nyíregyháza város oktatáspolitikai céljainak megvalósítását. Ezerkilencszáznyolcvanhét óta pedig az Igazságügyi Minisztérium által kinevezett szakértője a megyének.

Nagy lelkesedéssel beszél az igazgatónő arról, hogy lassan, de biztosan sikerült oldani a társadalom, a szülők, a gyermekek részéről irántuk megnyilvánuló elzárkózást. Valamifajta megbélyegzettséget érzett az, akit a nevelési tanácsadóba irányítottak. Mára viszont annyira beépült a munkájuk a gyermekintézmények oktatási, nevelési tevékenységébe, hogy alig győzik erővel. Jelenleg hat pszichológus, tizenkét logopédus, egy gyógypedagógus (siketeket tanít), két fejlesztő pedagógus, egy pedagógus és egy konduktor dolgozik a szorosan együttműködő teamben, de volt kineziológus is a szakemberek között. A három-tizennyolc év közti korosztály tagjai önként is jöhetnek a Tűzoltó utca 1. szám alatti tanácsadóba. (Hamarosan új helyre költöznek, ugyanis rég kinőtték ezt az épületet.)

Régen a csodát várták a nevelési tanácsadótól egy probléma megoldásában, mára azonban beépült a gyermekintézmények, a szülők, a pedagógusok és a gyermekek közti kapcsolatrendszerbe. Ma már minden iskolában, óvodában logopédus foglalkozik a kommunikációs zavarral küzdő gyerekkel. Havonta kimegy a pszichológus az intézményekbe. A nevelési tanácsadóban harminc mozgássérült gyermekkel foglalkozik orvos és konduktor. Mint Diczházy Veronika elmondta: a prevencióra igyekeznek a hangsúlyt helyezni.

Szabadidejében sokat olvas, járja a természetet és igazi hobbija a régiségek gyűjtése. Aktív pihenése idején ezzel szeretne behatóbban foglalkozni. A filozófia, az élet értelmének keresése végigkíséri útját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése