Csótai József

Ötvös-vésnök,

Miskolc

baz_01_26_csotai_jozsef.jpgMi szükséges ahhoz, hogy egy adott szakmában a név és a foglalkozás ugyanazt jelentse meglehetősen széles körben, akár több generáció számára is? A kérdésre Csótai Józseffel, a híres miskolci ötvös-vésnök mesterrel keressük a hiteles választ, és miután néhány mondatban nem sikerült megfogalmazni ennek lényegét, abban maradunk, több oldalról is körbejárjuk a témát. Kezdjük a legfontosabbal, idézzük meg a mester pályájának meghatározó állomásait. De hát vállalkozhat-e egy rövid életrajzi írás egyúttal a 35 éves szakmai múlt elemzésére is, annak a temérdek sok munkának a felidézésére, ami ezt a három és fél évtizedet kitöltötte?

Ma Csótai Józsefet Miskolcon és a megyében tíz- és tízezrek ismerik, a keze alól kikerült arany ékszerek keresettek a megyehatáron túl is, rendszeresen visszatérő vásárlói között neves személyiségek, a fővárosból idejáró művészek, a közélet ismert szereplői is előfordulnak. Ezek többségét már túl a szakmai elismertségen, a barátság is köti a miskolci ötvös-vésnök családjához. Elfogadják az ízlését, ötleteit, de számítanak a barátságára is. Tisztelik szakmai körökben, kollégái között is – szerte az országban – jól cseng Csótai József neve.

– Miskolcon születtem 1940. január 30-án, itt jártam iskolába is. Szerénytelenség nélkül jegyzem meg, hogy kézügyességem, rajzolási készségem már korán, egészen kicsi gyerekkoromban megmutatkozott. Szakmai végzettséget Budapesten szereztem, és azt követően kezdtem el dolgozni természetesen a szülővárosomban, Miskolcon. Más város szóba sem jöhetett volna, és úgy látszik jól számítottam, mert ez a környezet felfigyelt a munkámra, egyre szélesebb körben vált ismertté a tevékenységem. Mára pedig már a legrégebbi mesterek között tartanak számon messze a környéken, de ez nem érdem, elég, ha megéri az ember ezt a kort – hunyorít szűkre húzott szemekkel. S ami közte volt, az elröppent idő, nekem nagyon sok szép feladatot adott.

Az első üzlete a miskolci főutcán volt, a mostanit a Széchenyi utcára nyíló Déryné utcában rendezte be fővárosi eleganciával. Tovább megyek, ez a bolt megállná a helyét a spanyol, a görög, vagy az igényes olasz ékszer üzletek között is. A kirakat, az épület portálja és maga a bolt a többség számára évtizedekig csak filmekből, prospektusokból ismert nyugati kereskedések, kézműves üzletek gazdagságát hozza elénk. A jó ízléssel készített és válogatott ékszerek az év minden szakában mágnesként vonzzák az érdeklődőket. Nem túlzás azt állítani, hogy sportolók ezreinek vitrinjét díszítik azok az értékes serlegek, kupák, érmek, ajándéktárgyak, melyek a rájuk vésett elismerő szavaktól, jókívánságoktól kaptak életet itt, Csótai József miskolci műhelyében.

– Az arany ékszer elkészítéséhez aprólékos, finom munkára van szükség, jó szemre, kitartásra, türelemre, a szakma és a szépség alázatos tiszteletére – mondja a mester.

Miközben a szerszámokra tekintünk, óhatatlanul felmerül, hány és hány ezer aranygyűrűbe, emléktárgyba, medálba vésték itt évtizedek alatt a szerelem, a hűség, a ragaszkodás és a hála kifejezésének legszebb és legmegszokottabb, olykor legillékonyabb tartalmú szavait, örökké tartó érzelmeket ígérő neveket, dátumokat. A meditálás pillanatait Csótai József nagyon is tárgyias fogalmazása váltja fel:

– Mára a legtöbb ékszerüzlet többnyire eladásra rendezkedik be, jóformán csak az áru közvetítésére vállalkozik. Kreatív, alkotó munka csak nagyon kevés műhelyben folyik, ami persze nem jelenti azt, hogy nálunk nem kaphatók a legszebb görög, izraeli, német arany ékszerek. A minőségi fokozatokat egy-egy szép tárgyban való gyönyörködéskor a vevő aligha ismeri fel, míg a szakemberek előtt a legapróbb részletek is igen beszédesek tudnak lenni. A Szentpéteri-díjjal azt az igyekezetemet ismerték el, hogy kezdettől többet akartam, mint előállítani egy viselhető ékszert. Itt van, szívesen megmutatom, itt őrzöm a műhelyemben, mint etalont, a minőség parancsát. Nálunk egy bizonyos követelményszint alá nem lehet menni. Ellenkezőleg, szeretjük az egyéni megrendeléseket, a kihívásokat. Végzünk azonnali javításokat is, hiszen erre is nagy az igény. De ha olyan a hiba, hogy ez nem lehetséges, akkor huszonnégy órán belülre vállaljuk.

– Említette a görög, olasz, német, izraeli arany ékszereket, s azt is, hogy ezek itt is kaphatók. A spanyol, olasz, francia prospektusok, utazási füzetek a tengerparti városok leglátogatottabb aranyüzleteit is feltüntetik. El tudja képzelni, hogy a Miskolcra látogatók kezében a sematikus utcavázlaton ott szerepelne az Ön üzlete is, mint megtekintésre feltétlenül érdemes látnivaló?

– Megtiszteltetésnek tekinteném és nagyon szívesen fogadnám az idegenből érkező érdeklődőket – válaszolt Csótai József.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése