Csengeri Andrásné

Evangélikus presbiter,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Csengeri Andrásné férjével és első dédunokájával.jpgCsengeri Andrásné olyan ősök leszármazottja, akik valamikor, réges-rég a várost alapító 300 család között szerepelnek az egyházi és a levéltári iratok tanúsága szerint. Így büszkén vallhatja magát tősgyökeres nyíregyházi embernek. A tirpák elődök kitartása, a munka és a szép iránti szeretete meglátszik az egész lakáson. Csengeriné Erzsike harmóniában, szeretetben él embertársaival és mindenekelőtt Istennel. A lakásban mindenütt eredeti motívumokkal díszített, kézi munkával készült kerámiák százai sorakoznak a polcokon, mosolyognak vissza a falakról. Ezeket a két lányunoka és a menye készítette, míg Erzsike néni a kézimunkázásban jeleskedik. A megalkotott díszpárnák, terítők és falvédők szépérzékének, kitartásának és alaposságának kézzelfogható bizonyítékai. A motívumok felölelik szinte az egész történelmi Magyarország valamennyi tájegységének jellegzetes színeit és készítési technikáját. Az írott és rajzolt precíz mintagyűjteménye párját ritkítóan részletes és korhű. Erzsike néni tárgyi emlékeit egy kisebb ipar- és népművészeti múzeum is büszkén vallaná magáénak.

Balázs Erzsébet 1936. szeptember tizedikén született Nyíregyházán. Édesanyja, Gyebróczki Mária szorgalmas és fáradhatatlan szülőnek bizonyult, férjét, Balázs Józsefet elhurcolták, így vélhetően 1944-ben bekövetkezett halálától kezdődően rá hárult az öt gyerek felnevelése, taníttatása és a lányok férjhez adása is. Testvérei – születési sorrendben – Ilona, Mária, József és Zsuzsanna. A népes család őszinte bánatára nővére és öccse már nincs közöttük.

Erzsike néni férje, Csengeri András 77 éves, aki aktívan kiveszi a részét a házi és a kerti munkából. Tamás fiuk 50 éves, négygyermekes, két unokával megáldott családapa. Felesége, Erdős Judit szociális gondozó. Gábor, aki szüleivel él, nőtlen, 44 éves.

A csupaszív, emberszerető Erzsike néni középiskolája az Irodai Szakiskola (ISZI) volt, ahol gyors- és gépíróként végzett. Ezt követően a megye és az ország egyik legismertebb vállalatánál helyezkedett el a szakmájában. A jó nevű SZÁÉV-nál 36 évig dolgozott egy irodában, csak a vezetők és főnökei cserélődtek a közel négy évtized során. Munkahelyén kapcsolódott be a kézimunkaszakkör tevékenységébe, aminek a vezetője egy rendkívüli tehetséggel megáldott népművelő volt. Az eredeti, korhű motívum- és mintagyűjteményt térképpel ellátva ő ajándékozta a szakkör tagjainak. A mára kissé megsárgult papírlapok hitelesen őrzik a magyarországi tájegységek gazdag népművészeti dokumentációjának ezen részét. Oldalakat igényelne valamennyi tájegység jellegzetes színeinek és formáinak leírása.

Néhány ritkaság rögzítése azért ide kívánkozik. Így a már másutt ritkán látható székelyudvarhelyi, kalotaszegi, torockói, aradi, palóc, korai matyó, beregi, drávaszögi és csángó. Egy igazi néprajzkutató, ha betévedne Erzsike néni „birodalmába”, egy kisebb könyvre való anyagot gyűjthetne össze. De egy történész sem távozna üres kézzel, hisz’ az emlékezete maga az élő történelem, annak minden örömével és bánatával egyetemben.

Szakmai tevékenységét vezetői is elismerték. 1970-ben kapta meg a Törzsgárda jelvényt, ami még akkoriban – éppen a szigorú követelmények miatt – a hatalmas vállalatnál nem mindenkinek adatott meg. Hat évvel később nagyobb örömben volt része: az Építésügyi és Városfejlesztési Miniszter (ÉVM) az addig végzett példamutató munkájáért az „Építőipar Kiváló Dolgozója” kitüntetésben részesítette. Nagy szó volt az akkoriban, hogy egy egyszerű gyors- és gépírónő ilyen elismerést kapott.

Közel négy évtizeden át egy munkahelyen végzett kitartó szorgalommal és pontossággal végzett – mondhatni – alkotó tevékenységet követően 1988-ban ment nyugdíjba, amivel elkezdődött életének egy másik szakasza. Miután a családban a nagyszülők, a szülők, az evangélikus iskola az élő hitre nevelték valamennyiüket, így Nyíregyházán a gyülekezetben kezdett el önzetlenül tevékenykedni. Az egyszerű részvétel az idők során presbiteri szolgálattá bővült. A különböző vezetői szintű üléseken és értekezleteken elhangzottakat ő vette jegyzőkönyvbe a már tőle megszokott pontossággal és szorgalommal. Tisztelik és szeretik is a gyülekezetben. Nyílt, kedves asszony lévén mindenkivel megtalálja megfelelő hangot.

Gyermekeit az élő hit szeretetére nevelte, akik ezt továbbadják a sajátjaiknak, az unokáiknak. Mint mondja, édesanyját, testvéreit, őt magát is az erős hite segítette a nehézségek elviselésében. Őszintén fájlalja, hogy a fiatalok jó része a hit hiánya miatt nem találja a helyét a világban. Sajog a szíve, hogy mindmáig nem tudja: édesapja valójában hol, hogyan és miként hunyt el.

A népes család az ünnepeket közösen tartja meg. Éppúgy, mint azt, hogy húsvétra eredeti székely mintázatú tojásokat festenek. Sok örömét leli unokáiban és dédunokáiban. Szeretne még sokáig közöttük élni.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése