Bratu László

Polgármester,

Encs

baz_04_108_bratu_laszlo.jpgAz Abaúj központjának számító közel 7000 lelkes kisváros új polgármestert választott 2002. évben Bratu László személyében, aki 1951. október 14-én született Encsen. Nemcsak szülei, de felmenői is itt éltek. Egyike azoknak a városban, akik még elmondhatják, tősgyökeres encsi. Édesapja kőművesmester volt, ma már sajnos nincs az élők sorában. Édesanyja négy gyermeket – három fiút és egy lányt – nevelt.

Általános iskoláit Encsen végezte. Az életutat meghatározó, szakmát adó középiskolai tanulmányait Nyíregyházán a Kossuth Lajos Szakközépiskola vízügyi tagozatán kezdte, majd átszervezés következtében tagozata átkerült a Vasvári Pál Szakközépiskolába és avatóként itt lett vízügyi technikus 1970-ben. Az élményeken túl kellemes érzések töltik el máig, ha erre az időszakra gondol. Szabolcsi éveiből szívesen emlékezik vissza Birkó Sándor mérnök-tanárra, aki meghatározó szerepet játszott életének alakulásában.

Érettségi után nem használta ki a lehetőséget, mellyel az országos szakmai versenyen elért helyezése szakirányú egyetemi vagy főiskola felvételt jelentett volna. Hazatért szülőfalujába és a Bélusvölgyi Vízgazdálkodási, és Talajvédelmi Társulatnál műszaki ügyintézőként helyezkedett el. Munkahelye révén sikerült jó kapcsolatokat kialakítani az egyszerű abaúji emberekkel.

Változatos éveket töltött el, megismerhette a Cserehát és Abaúj valamennyi földrajzi egységét, vízfolyását, de részese volt az akkor korszerűnek mondható technológiák alkalmazásának és bevezetésének. Mindig az új kötötte le a figyelmét, sok kisebb-nagyobb beruházás mellett Tolcsván a Borkombinát bővítése, Sátoraljaújhelyen a Tokaj Kereskedőház építése számított jelentősebb szakmai sikernek.

A szakmai előrelépés lehetősége is szerepet játszott abban, hogy a 80-as években „elérte a tanulni vágyás szele”. Debrecenben az Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskolán szerzett előbb mélyépítő üzemmérnöki, majd településfejlesztési és igazgatásszervezési szaküzem mérnöki diplomát.

Mindez hamarosan munkahelyváltozást is jelentett, 1984-ben a közigazgatás következett, ebből is az építésigazgatás, amely máig meghatározó eleme életének, munkájának. Az első demokratikus választást követően műszaki irodavezetőként három ciklus polgármesterével dolgozott együtt, és szolgálta ki Encset a városfejlesztés területén. Immár második ciklusát tölti a város élén, ami az önkormányzatiság életében is először fordul elő. Ez év március 1-jén lesz 20 éve, hogy a városért tevékenykedik. Tevékenységének eredményeként több jelentős középülettel gazdagodott a város (Tűzoltó-parancsnokság, Szociális Otthon, Földhivatal), de jelentős szerepe volt a katolikus, majd az evangélikus templom megépítésében, és korábban közreműködött az új református és a római katolikus templom építésében is.

„Úgy érzem, hogy a 20 év munkája meglátszik a település kialakuló kisvárosi arculatán, zöldterületein, középületein – mondja Bratu László. – Az idő azt igazolta, hogy a városnak nem az egyesülésekkel kell megteremtenie nagyságát, mert a városhoz való kötődést, a felemelkedést az itt élők hangulata határozza meg. Az elért sikereket senki sem sajátíthatja ki, még annak ellenére sem, hogy abban jelentős szerepet játszott. A jövőben is a jó kapcsolat, a korrektség és a tenni akarás hozhat gyümölcsöző eredményeket.”

Bratu László eddigi tevékenységét az Árvízért Érdeméremmel, 2001-ben az Encs Város Közszolgálatában kitüntetéssel ismerték el, érdemes és eredményes munkásságáért 2007-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntette ki a köztársasági elnök.

1974-ben kötött házasságot Rozman Gizellával, aki ma a Kereskedelmi és Hitelbank Nyrt. igazgatója Encsen. Két fiúgyermeket neveltek fel. Levente 1975-ben született, ő apja nyomdokain haladva építész. Tamás 1979-ben született, ő ügyvéd.

Az 1992-ben alapított családi gazdasági társaságot ma már ők hárman működtetik, hisz a választások után a polgármester úr kivonult a cégből. Szabad idejében a kirándulás, a természetjárás jöhet szóba, vadász barátaival sokat járja az erdőt, de kedveli a labdajátékokat is, főleg a focit és a kézilabdát. Fiaival rendszeres nézője az elérhető közelségben rendezett autós raliversenyeknek.

Úgy érzi, még sokat kell tenni a gyakran emlegetett abaúji központi szerepkör megteremtéséért. Az ipari park bővítésével munkahelyeket kell teremteni, mert eddig nem sikerült jelentősebb üzemet idetelepíteni. Továbbra is a tervek között szerepel a vízi turizmus feltételeinek kialakítása a Hernád-folyón, ami az idegenforgalom fellendítését is szolgálná.

Hiszi és vallja, hogy Encs akkor válhat Abaúj központjává, ha mindenki a maga területén is megtesz mindent azért, hogy azzá válhasson. A városban élők a várost sajátjuknak, életterüknek és annak helynek tekintik, ahol jól érzik magukat. Bratu László polgármesteri tevékenységével a jövőben is ehhez kíván hozzájárulni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló