Tímár Herbert

Polgármester

Méra

mera_timar_herbert.jpgAbaúj vármegye egyik legősibb településén 1750-en élnek és végzik mindennapi munkájukat. Jól sáfárkodnak a meglévő lehetőségekkel, ami a dinamikus fejlődés záloga. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliségen némileg segít a közmunka, amit a polgármester igyekszik kézben tartani. A hátrányos helyzetű térségben keresik a kitörési pontokat.

Szerencsről 1985-ben költözött Mérára Tímár Herbert családja és hamar beilleszkedtek a helyi közösségbe. Ő akkor 12 éves volt – mivel 1973. augusztus 16-án született Szerencsen – és építőipari szakközépiskolába járt, amit el is végzett. Ezután úgy hozta a sors, hogy eltávolodott a szakmájától és vállalkozó lett, de közben letudta sorkatonai szolgálatát is. Mivel ötleteknek sosem volt híján, 2002-ben képviselőnek jelöltette magát az önkormányzati választáson és a következő négy évben az önkormányzat tagjaként vett részt a község fejlesztésében. Aztán 2010-ben úgy gondolta, polgármesterként jobban tudná segíteni Mérát, ezért elindult és a többség mellette tette le a voksát.

Amikor hivatalba lépett, éppen zajlott a községháza rekonstrukciója, aminek a befejező stádiumát már ő irányította. Utána a 300 adagos konyhát újították fel, amely ellátja a közétkeztetést, vagyis az iskola, az óvoda és a szociális terület igényeit elégíti ki. A régi, rossz állapotban lévő buszmegállókat kicserélték, a közmunkások pedig virágládákat és ülőpadokat gyártottak, amelyeket közterületekre helyeztek ki. Parkosítással folyamatosan növelik a zöldterület nagyságát, ezzel is szebbé, élhetőbbé téve a falut.

A polgármester elárulja, Mérán soha nem volt gond az önkormányzat gazdálkodásával, ezért nem kerültek be abba az állami adósságkezelésbe, ahol a tartozást felhalmozó települések büdzséjét tette rendbe a kormány. Ha megkésve is, de jutalmazták a jól gazdálkodókat, így kapott Méra kétszer 20 millió forintot, amely összeget útfelújításokra fordították.

Mivel a faluban sok a szegény család, az első lehetőséget megragadták a szociális tűzifa programra, ami nagy segítséget jelentett az arra jogosultaknak. Azóta minden alkalommal pályáznak erre a támogatási formára. Tímár Herbert azonban nem az osztogatásban látja a megoldást, hanem a munkahelyteremtésben. Működnek a községben vállalkozások és mezőgazdasági gazdálkodók, de a polgármesteri hivatal, az iskola, az óvoda, a posta és az orvosi rendelő is biztosít foglalkoztatást, így összességében mintegy 150 ember helyben talál munkát. A közmunkások száma 130-180 fő között mozog, függően a pályázati lehetőségektől. Ők tartják karban a közterületeket, de bevételt jelentő termelő munkát is végeznek. A riport készítésekor a polgármester Szendrőről érkezett haza, ahol húsvéti bárányokat adott le egy felvásárlónak. A jószágok a saját juhászatukban születtek, de van sertéstelepük, tésztaüzemük és varrodájuk is. Gazdálkodnak 15 hektár legelőn és húsz hektár szántón, utóbbin olajtököt, kukoricát, burgonyát és hagymát termelnek. A konyhakerti növényekből minden évben ingyen osztanak a családoknak, csökkentve így a megélhetési gondokat. Kelendő termékük a földtégla, amire építkezéseken van szükség és a nyári hónapokban ez is leköt néhány munkaerőt. A gyepmesteri telep kistérségi feladatokat lát el, a környék kóbor kutyáit fogják be és gyűjtik össze a törvényi előírásoknak megfelelően.

Pályáztak Biztos Kezdet Gyerekház működésére, amely a 0-3 éves kor közötti gyermekek nevelését és felzárkóztatását segíti elő. Közösség Házuk már van, mely több célcsoportú embert szólít meg a szabadidő hasznos eltöltésére.

Méra szlovákiai családok – magyarok és szlovákok – ingatlanvásárlási célpontjává vált, hiszen már 20 családi ház van az ő birtokukban. Az önkormányzat is igyekszik megszerezni a megüresedő lakásokat, idáig 10-et vásároltak fel, amelyeket foglalkoztatási telephellyé vagy kulturális objektummá alakítottak.

Tervei között a polgármester a művelődési ház energetikai felújítását, egy új út építését a 3-as számú főúthoz, valamint a temető mellé parkoló létrehozását említi. Szeretnének nagyobb szerepet vállalni a túrizmusból is, hiszen átszeli őket a Kék-túra útvonal, a Hernád közelsége pedig újabb vonzerőt jelent. Mindezt fokozni lehet a Méra-Encs között kiépítendő kerékpárúttal. A kirándulók a faluban megtekinthetik a 15. században gótikus stílusban épült református templomot és az 1891-92-ben készült klasszicista stílusú Purgly-kúriát.

Tímár Herbert futballszeretete már-már legendába illik. Évek óta jár a DVTK csapatának mérkőzéseire, amelynek kapuját sokáig Méra község díszpolgára, Veréb György védte. A község pályáján egykor ő is rúgta a bőrt, de különböző okok miatt most nincs helyi futball.

Felesége műkörmös vállalkozóként dolgozik és ebben az évben nagyobbik gyermekük, Patrik érettségije okoz izgalmat a családban. Vince tíz évvel fiatalabb, így számára még messze van a pályaválasztás.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése