Tímár Herbert

Polgármester

Méra

mera_timar_herbert.jpgAbaúj vármegye egyik legősibb településén 1750-en élnek és végzik mindennapi munkájukat. Jól sáfárkodnak a meglévő lehetőségekkel, ami a dinamikus fejlődés záloga. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliségen némileg segít a közmunka, amit a polgármester igyekszik kézben tartani. A hátrányos helyzetű térségben keresik a kitörési pontokat.

Szerencsről 1985-ben költözött Mérára Tímár Herbert családja és hamar beilleszkedtek a helyi közösségbe. Ő akkor 12 éves volt – mivel 1973. augusztus 16-án született Szerencsen – és építőipari szakközépiskolába járt, amit el is végzett. Ezután úgy hozta a sors, hogy eltávolodott a szakmájától és vállalkozó lett, de közben letudta sorkatonai szolgálatát is. Mivel ötleteknek sosem volt híján, 2002-ben képviselőnek jelöltette magát az önkormányzati választáson és a következő négy évben az önkormányzat tagjaként vett részt a község fejlesztésében. Aztán 2010-ben úgy gondolta, polgármesterként jobban tudná segíteni Mérát, ezért elindult és a többség mellette tette le a voksát.

Amikor hivatalba lépett, éppen zajlott a községháza rekonstrukciója, aminek a befejező stádiumát már ő irányította. Utána a 300 adagos konyhát újították fel, amely ellátja a közétkeztetést, vagyis az iskola, az óvoda és a szociális terület igényeit elégíti ki. A régi, rossz állapotban lévő buszmegállókat kicserélték, a közmunkások pedig virágládákat és ülőpadokat gyártottak, amelyeket közterületekre helyeztek ki. Parkosítással folyamatosan növelik a zöldterület nagyságát, ezzel is szebbé, élhetőbbé téve a falut.

A polgármester elárulja, Mérán soha nem volt gond az önkormányzat gazdálkodásával, ezért nem kerültek be abba az állami adósságkezelésbe, ahol a tartozást felhalmozó települések büdzséjét tette rendbe a kormány. Ha megkésve is, de jutalmazták a jól gazdálkodókat, így kapott Méra kétszer 20 millió forintot, amely összeget útfelújításokra fordították.

Mivel a faluban sok a szegény család, az első lehetőséget megragadták a szociális tűzifa programra, ami nagy segítséget jelentett az arra jogosultaknak. Azóta minden alkalommal pályáznak erre a támogatási formára. Tímár Herbert azonban nem az osztogatásban látja a megoldást, hanem a munkahelyteremtésben. Működnek a községben vállalkozások és mezőgazdasági gazdálkodók, de a polgármesteri hivatal, az iskola, az óvoda, a posta és az orvosi rendelő is biztosít foglalkoztatást, így összességében mintegy 150 ember helyben talál munkát. A közmunkások száma 130-180 fő között mozog, függően a pályázati lehetőségektől. Ők tartják karban a közterületeket, de bevételt jelentő termelő munkát is végeznek. A riport készítésekor a polgármester Szendrőről érkezett haza, ahol húsvéti bárányokat adott le egy felvásárlónak. A jószágok a saját juhászatukban születtek, de van sertéstelepük, tésztaüzemük és varrodájuk is. Gazdálkodnak 15 hektár legelőn és húsz hektár szántón, utóbbin olajtököt, kukoricát, burgonyát és hagymát termelnek. A konyhakerti növényekből minden évben ingyen osztanak a családoknak, csökkentve így a megélhetési gondokat. Kelendő termékük a földtégla, amire építkezéseken van szükség és a nyári hónapokban ez is leköt néhány munkaerőt. A gyepmesteri telep kistérségi feladatokat lát el, a környék kóbor kutyáit fogják be és gyűjtik össze a törvényi előírásoknak megfelelően.

Pályáztak Biztos Kezdet Gyerekház működésére, amely a 0-3 éves kor közötti gyermekek nevelését és felzárkóztatását segíti elő. Közösség Házuk már van, mely több célcsoportú embert szólít meg a szabadidő hasznos eltöltésére.

Méra szlovákiai családok – magyarok és szlovákok – ingatlanvásárlási célpontjává vált, hiszen már 20 családi ház van az ő birtokukban. Az önkormányzat is igyekszik megszerezni a megüresedő lakásokat, idáig 10-et vásároltak fel, amelyeket foglalkoztatási telephellyé vagy kulturális objektummá alakítottak.

Tervei között a polgármester a művelődési ház energetikai felújítását, egy új út építését a 3-as számú főúthoz, valamint a temető mellé parkoló létrehozását említi. Szeretnének nagyobb szerepet vállalni a túrizmusból is, hiszen átszeli őket a Kék-túra útvonal, a Hernád közelsége pedig újabb vonzerőt jelent. Mindezt fokozni lehet a Méra-Encs között kiépítendő kerékpárúttal. A kirándulók a faluban megtekinthetik a 15. században gótikus stílusban épült református templomot és az 1891-92-ben készült klasszicista stílusú Purgly-kúriát.

Tímár Herbert futballszeretete már-már legendába illik. Évek óta jár a DVTK csapatának mérkőzéseire, amelynek kapuját sokáig Méra község díszpolgára, Veréb György védte. A község pályáján egykor ő is rúgta a bőrt, de különböző okok miatt most nincs helyi futball.

Felesége műkörmös vállalkozóként dolgozik és ebben az évben nagyobbik gyermekük, Patrik érettségije okoz izgalmat a családban. Vince tíz évvel fiatalabb, így számára még messze van a pályaválasztás.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése