Üveges Gábor

Polgármester

Hernádszentandrás

szszb_33_ki_uveges_gabor.jpgA hátrányos helyzetű Abaúji térség kis településén is lehet országos visszhangot kiváltó munkát végezni és érvekkel harcolni a túlélésért. Ha nem lehet tovább hallgatni, meg kell szólítani akár a miniszterelnököt is. Idáig párton kívüliként dolgozott a vidékért, de 2017-ben csatlakozott egy új szervezethez.

Kazincbarcikán született 1980-ban, majd tízévesen költözött családjával Hernádszentandrásra. Az encsi Váci Mihály Gimnáziumban érettségizett, majd ösztöndíjasként Londonban töltött egy félévet, ami az önállósodás mellett az idegen kultúrák megismerését is segítette, aminek máig hasznát veszi. A közélet iránti korai érdeklődése miatt nem volt meglepő, hogy a Miskolci Egyetem politológia szakára jelentkezett, mert „ mindenki találja meg a számára megfelelő utat”. Tanulmányait a Magyar Rádió Miskolci Stúdiójában kommunikációval egészítette ki, ami szintén hasznára vált. Diplomájával középiskolai tanárként is  dolgozhatna, de ő életének ezen szakaszát környezetének, az Abaúji térségnek, még közelebbről Hernádszentandrásnak a fejlesztésére tette fel. Egyetemistaként 2002-ben indult a helyhatósági választáson és alpolgármester lett. A vidékfejlesztés ügye, az önkormányzati munka hivatásává vált, ezért úgy döntött, azt szeretné a nap 24 órájában végezni. A közösségi élet fellendítéséért megalakították az Összefogás Hernádszentandrásért Alapítványt, amelybe a helybeliek mellé bevonták a helyi kötődésű embereket is. Így próbáltak létrehozni egy erőforrást, aminek szellemi és anyagi ága is van. Aztán az Árpád-kori község monográfiáját szerkesztették és adták ki 2005-ben. Megnyerte a 2006-os választást, de költségvetésük csupán a túlélésre volt elég. Tíz év kitartó munkája, a folyamatosan megújuló kreativitás és a menedzser szemléletmód kellett ahhoz, hogy elmondhassa: biztos iránya van a települési folyamatoknak.

A 2010-től működő Hernád-völgyi Tanoda elősegíti a gyerekek felzárkóztatását, de a családok szociális életvezetésére is odafigyel. Mindezt szervesen kiegészíti Biztos Kezdet Gyerekház intézménye.

Az intenzív munka igazából 2009-ben indult meg a faluban, azóta felújítottak több épületet, rendezetté váltak a közterek, megújult a művelődési ház, füves focipályát adtak át és már van szabadtéri színpad. Az egykori általános iskola két szárnya a BioSzentandrás programban újult meg, oda feldolgozó üzem épült. Ezen típusú projektek a nyugati államokban szép számban működnek, részben ezek szolgáltak mintaként az Abaúji település számára. Alapja elődeink tudására, a természettel való összhangra épülő kemikáliáktól mentes növénytermesztés és az ökokultúra megteremtése társadalmi vállalkozásfejlesztés révén. Egy rendszer kiépítéséről van szó, egészen a feldolgozásig, míg a végcél a 12 hónapos munkavégzés. A 2,5 hektáros földterületre 1000-1200 négyzetméteres fűthető polikarbonát ház és fóliasátrak létesültek, termékeik között pedig ott vannak a zöldségfélék és a fűszernövények is. A feldolgozó üzemet 2014-ben adták át, amibe a Leader programból nyertek 15 millió forint értékű gépet. Emellett ráálltak a kézműves termékek készítésére, jelenleg az „ökoturisztikai” szolgáltatások kialakításán, szálláshelyfejlesztésen is dolgoznak. A nagy kereslet miatt Üveges Gábor térségi szintre szeretné kiterjeszteni a programot.

Érdemi pályázatok híján közel három éve nem tudtak a terveik szerint fejleszteni, ám a munka nem állt meg, a főcsapást továbbra is a BioSzentandrás projekt képviseli.  Miskolc és Kassa között félúton van a falu, és ez a stratégiai fekvés sok lehetőséget kínál a határon túli együttműködésre.

A polgármester politológusként úgy értékelte, javítani kell a mai politika arányain, többet és érdemben kell tenni a vidék, a falvak felemelkedéséért. Mivel a regnáló pártokban erre nem érez valódi szándékot, a közélet stílusa pedig öncélúvá és minősíthetetlenné vált, ezért csatlakozott az Új Kezdet nevű párthoz, ahol választmányi elnöki tisztséget kapott. Úgy fogalmaz, ér neki annyit a vidék és ez a kivételes adottságú ország, hogy még többet dolgozzon érte. Világméretű tendencia, hogy megszűnt a  bal- és jobboldal, új megközelítés, valós megoldások kellenek napjaink problémáira. A Gémesi György egykori MDF-es politikus nevével fémjelzett szerveződés új pólust kínál azoknak, akiket a túlpolitizált mindennapok fásultságba kergettek. Gábor bízik az általuk létrehozott erőtérben, ahol az ember kerül a központba. Közel egy éve kezdték az építkezést hiteles személyekkel, ami garanciát jelenthet a szavazópolgárok számára.

Munkájában sok segítséget kap pszichológus feleségétől, aki 2009 óta aktívan részt vesz a településen zajló közösségépítő folyamatokban ifjúsági találkozók szervezésével, gyerekeket és felnőtteket egyaránt megcélzó szemléletformáló tevékenységgel.

Két gyermeket nevelnek, Réka nyolcéves, Hunor másfél évvel fiatalabb. Általános iskolába járnak és imádják a falusi közeget annak minden színével és ízével együtt.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése