Dr. Vidákovics Béla

Alpolgármester,

Encs

baz_04_118_dr_vidakovics_bela.jpgAz 1998-as és a 2002-es önkormányzati választáson is a legtöbb szavazatot kapta dr. Vidákovics Béla, így népszerűségéhez kétség nem férhet az abaúji kisvárosban. A frissen választott képviselő-testület óhajára most nagy fába vágta fejszéjét, hisz főorvosi állásáról lemondva alpolgármesterként igyekszik még többet tenni a településért, a vidékért.

A szerb felmenőkkel büszkélkedő család a Bácskából került a fővárosba, így a család kisebbik gyermeke már Budapesten látta meg a napvilágot 1951. szeptember 30-án. A politika jóvoltából sok megpróbáltatást megélt édesapja üzemvezető volt a Budapesti Szállítási Vállalatnál, édesanyja a háztartást vezette. Bátyja Budapesten él, a reklámszakmában dolgozik, saját cégét vezeti.

A XX. kerületben nőtt fel, a Szent Erzsébet tér volt gyermekkorának szűkebb színtere. Kitűnő eredménnyel végezte el az általános iskolát, majd a Kossuth Lajos Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait. Főleg a matematikával és a fizikával boldogult igen eredményesen, az előbbiből még a Budapesti Tanulmányi Versenyt is megnyerte.

Elsősorban szülei kívánságára jelentkezett az orvosi egyetemre, ahová gond nélkül bejutott. Egyetemi évei máig a kellemes emlékek közé tartoznak. A tanulás mellett jutott idő a szórakozásra, a sportra is: a szertornával versenyszerűen foglalkozott, de futballozott is. 1976-ban cum laude dicsérettel vehette át diplomáját.

Miután Budapesten és környékén nem volt állás, Encsre került, ahol tárt karokkal várták, szolgálati lakást kapott.

Az akkori fogalmak szerint körzeti orvosként kezdett. 1987-ben szakvizsgázott általános orvostanból, majd egy évtizeddel később foglalkozás-egészségügyből. A rendszerváltás idején indultak az első vállalkozások orvosi körökben, a megyéből hatan kezdték az önállósulást. Ám az ő esetében az önkormányzat nem járult hozzá a vállalkozáshoz, így egy időre Méra lett munkájának színtere.

A kis kitérő után 1988-ban nevezték ki a területi egészségügyi központ igazgatójává, főorvosi rangban. Aztán lemondott erről a posztról, de visszahívták, így 2002 novemberéig újra betöltötte a főorvosi posztot. Az intézmény vezetésénél soha nem a saját érdekeit nézte, hanem a közösségét, amelyben ő is élt. Mindenkivel korrekt módon viselkedett, úgy gondolta, a becsületes munkát előbb-utóbb elismerik.

Főorvosként legfontosabb feladatának az intézmény működtetését és lehetőség szerinti fejlesztések megvalósítását tartotta, 13 új szakrendelést indítottak be az elmúlt hat évben. Az a cél lebegett szemük előtt, hogy helybe hozzák a lakosság számára szükséges szakrendeléseket.

A 34 ezer embert jelentő körzet számára nem mindegy, hogy helyben, vagy esetleg Miskolcon juthat a beteg megfelelő ellátáshoz. A legnagyobb gondot az épületek, a megfelelő rendelők kialakítása jelentette.

Nem akart alpolgármester lenni, a felkérést a városi képviselő-testület egyhangú kérése alapján fogadta el.

„Remélem azt, hogy az új testülettel a fiatalos, más típusú gondolkodásmód más típusú tevékenységet hozhat – mondja dr. Vidákovics Béla. – Fő feladatomnak a munkahelyteremtést és az egészségügyi rendelők problémájának megoldását tartom. Nem elég a tüneti kezelés! Úgy tűnik, hogy a folyamat jó irányba indult el, és a ciklus végére sikerül eredményt felmutatnunk.” Az alpolgármester úr mindig aktív közéleti ember volt, bár soha semmilyen pártnak nem volt tagja. Korábban két cikluson keresztül tanácstagként tevékenykedett. Főorvosi munkája révén naponta szembesült az emberek gondjaival, problémáival.

Eddigi életútjának eredményeként, sok más elismerés mellett, 2002-ben a Pro Sanitate kitüntetést vehette át az egészségügyi minisztertől. Sikeres életútjában fontos szerepet játszott a kiegyensúlyozott családi háttér. Még egyetemista korában, 1972-ben kötött házasságot Rényei Máriával, aki ma a családi vállalkozás gazdasági ügyeit intézi.

Beáta lányuk, aki 1973-ban született, gyógyszerész lett, és gyógyszerész férjével együtt egy hároméves és egy három hónapos gyermeket nevelnek. Béla 1977-ben született, jogi egyetemet végzett, a fővárosban él és dolgozik. A legkisebb, Marietta 1988-ban jött a világra, idén végez az általános iskolában, a helyi Váci Mihály Gimnáziumba készül. Rendszeresen sportol ma is, hetente kétszer kondicionáló edzésen vesz részt. Évek óta jár síelni, elsősorban a közeli Szlovákia, Tátralomnic a gyakori úti cél. Szívesen játszik időnként egy-egy ultipartit, szeret táncolni és szerdánként a poolbiliárd jelenti a kikapcsolódást.

Dr. Vidákovics Béla elégedett eddigi életútjával, úgy tartja, hogy a dolgok sokszor a véletlenen is múlnak. Mindig kell egy kis elégedetlenség, mert az előrehajtja az embert. Túl nagy tervei már nincsenek, elsősorban gyermekei boldogulásának útját szeretné egyengetni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése