Kurek István

A Kurek Bt. ügyvezetője,

Encs

baz_04_110_kurek_istvan.jpgA Száraz-völgyben fekvő kis településen, Bereten látta meg a napvilágot 1950. január 26-án. A mezőgazdaságban dolgozó édesapja (a Mezőkernél, később a termelőszövetkezetben volt könyvelő) nagyon fiatalon, 36 éves korában meghalt, az orosz fogságban szerzett betegségét nem tudták kigyógyítani. Így özvegyen maradt édesanyjára hárult a két gyermek nevelése. Húga Encsen a Kazinczy Ferenc Általános Iskola konyháján dolgozik.

Gyermekkorára rányomta bélyegét édesapja korai halála. A nagybátyja karolta fel, aki mellett fiatalon elkezdte a szakmát tanulni, nyaranta dolgozni járt vele, ami anyagilag hozzásegítette az őszi tanévkezdéshez. Iskolai tanulmányait Bereten és Baktakéken végezte, majd a 114. Számú Szakmunkásképző Intézet következett Miskolcon.

Az akkor még Megyevill-nek nevezett cégnél tanulta ki a víz-gázszerelő szakmát olyannyira sikeresen, hogy 1967-ben Országos Szakmunkásversenyt nyert. Később szakmunkás bizonyítványt szerzett központifűtés- és csőhálózat-szerelő szakon is. Egy év után vezető szerelő lett a B.-A.-Z. M. Tanács Építőipari Vállalatánál, majd meglehetősen fiatalon saját lábára állt. 1971 augusztusában magánvállalkozó lett, két segéddel kezdte önálló tevékenységét. Közben folyamatosan képezte magát, bújta a szakkönyveket, tanulmányozta az újdonságokat. 1972-ben végzett az Építőipari Technikumban, majd 1975-ben kőműves, víz–gáz–központifűtésszerelő mestervizsgát tett.

Kitartóan dolgozott, ennek eredményeként folyamatosan bővült a cég, 1977-ben már tizenegy alkalmazottal dolgozott. Fő tevékenységüket iskolák, intézmények fűtéskorszerűsítése, központi fűtés kiépítése, szolgálati lakások felújítása jelentette. Kemény évek voltak ezek, hisz állandó vizsgálatok, ellenőrzések folytak vállalkozásánál, ám hibát nemigen találtak.

Vállalkozása 1989-ben alakult át betéti társasággá, ekkor jött létre a Kurek Építő, Szerelő és Szolgáltató Betéti Társaság. Tevékenységi körük bővült, építőipari munkálatokra is vállalkoztak és saját kivitelezésben, 1990-ben kezdtek hozzá a Kurek-panzió építéséhez.

Olyan színvonalas panziót és szórakozóhelyet képzeltek el, amely már megfelel az EU-szabványoknak is. Így alakították ki a huszonkét szobás szállodai részt, a hatvanszemélyes pinceborozót, egy bárrészt sörözővel és egy nyolcvanszemélyes éttermet. A szórakozásról és a szolgáltatásról kétpályás automata tekepálya, biliárdterem, játékterem, darts, szauna, kozmetika és fodrászat gondoskodik. A panzió a HACCP rendszer tagja.

Az építőipari részleg 2001-ben szerezte meg az ISO 9002 minősítést épület- és építőmesteri munkára, épületgépészetre, közműhálózat építésére. Időközben a tevékenységet is bővítették, 2001-ben gázszakszervizt hoztak létre.

Kurek István közismert személyiség Abaújban, szoros kapcsolatban áll a területen működő önkormányzatokkal mint kivitelező. Jelenleg is tagja az encsi labdarúgó-szakosztály vezetőségének és szakmunkás vizsgabizottsági tag. Tevékenységéért számtalan alkalommal kapott Társadalmi Munkáért elismerést, 1982-ben Kiváló Kisiparos címmel jutalmazták, 1986-ban pedig a KIOSZ Kiváló Szervezeti Munkáért kitüntetést adományozták neki.

A siker titkáról így vall a sokoldalú, kiváló szakember: „Az élet tanított meg, amely keményen meggyötört gyermekkoromban. Sok szakmunkástanulót neveltem az évek során, legalább negyvenen szabadultak fel a kezem alól, most is hat tanulót foglalkoztat betéti társaságunk. Nagyon szeretem a szakmámat, mert ez egy állandóan változó tevékenység, nem lehet megunni, nem egyoldalú dolog. Olyanok vagyunk mi egy házban, mint a vérkeringés az ember szervezetében. Az épület sem képzelhető el a víz,- gázvezeték és a központi fűtés nélkül, hisz annak lelkét, motorját jelentik.”

Kurek István 1972-ben kötött házasságot Szilvási Zsuzsannával, aki közgazdasági szakképesítést szerzett. Két gyermeket neveltek fel. Zsolt 1973-ban született, a Kurek Bt.-nél műszaki vezető, ő irányítja a gázszakszerviz munkáját. Felesége adminisztrátor, kislányuk Georgina, négyéves. Andrea 1976-ban jött a világra, ő vendéglátó-ipari szakközépiskolát végzett és jelenleg a Kurek-panzió üzletvezető-helyettese, férje kamionsofőr.

Az „ezerkezű” mesterember és panziótulajdonos mindenekelőtt a szakmában szeretne továbblépni, mert az uniós csatlakozásra fel kell készülni. „Új telephelyet hoztunk létre a 14 ezer négyzetméteres ipari parkban, oda kerül egy új hűtőház is. Szeretnénk bővíteni a panziót, mindenekelőtt az éttermet és megteremteni a lovas turizmus feltételeit” – beszél további terveiről.

Élete örökös tenni akarásban telt el, mindig ember- és barátszerető személynek tartotta magát, szereti a jó baráti társaságot. Imádja a focit, lehetőségeihez mérten pedig támogatja is a helyi futballcsapat sikeres szereplését.

Életének eddigi alakulásával elégedett, további tervei megvalósításához sok erőt és energiát, mindenekelőtt jó egészséget remél az élettől.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése