Kormány Pál

Középiskolai igazgató,

Encs

baz_03_72_kormany_pal.jpgA tokaji gimnázium kihelyezett tagozataként indult 1962-ben a középfokú oktatás Encsen, ma az Abaúj központjában található Váci Mihály Gimnázium és Szakközépiskola az ország északi határáig félszáz település általános iskolás diákjának teremt továbbtanulási lehetőséget. Hogy nem akármilyet, jelzi az a tény, hogy az intézmény a felsőfokú beiskolázás alapján az ország 279 gimnáziuma között a „felső negyedben”, a B.-A.-Z. megyei középiskolai rangsorban az 5–6. helyen található. Diákjainak 80–90 százaléka készül egyetemi–főiskolai továbbtanulásra, többségük megtalálja helyét a felsőoktatásban. A nappali tagozaton 13 osztályban ma már több mint 400, a levelező tagozaton négy osztályban 120 diákot oktat a 31 tagú tantestület. A szakmai munka tervezésében, értékelésében nagy szerepe van az 5 munkaközösségnek. Pedagógiai programjuk súlyt helyez a tanulók önképzési szokásainak kialakítására, ezt sokrétű tehetséggondozási rendszer és jó tárgyi feltételek is segítik.

1996-ban indították a közgazdasági szakközépiskolai képzést, amely sok encsi–abaúji fiatal számára vonzó továbbtanulási lehetőség. A számítástechnikai szakmák és a pénzügyi- számviteli szakma évek óta népszerűek az iskolát választó tanulók körében. A gimnáziumi humán és reál osztályok emelt szintű oktatást biztosítanak idegen nyelvből, irodalomból és történelemből, illetve matematikából és a természettudományos tárgyakból. Az iskola első, 1963–95 közötti igazgatója Borsos István, aki nyugdíjazásával vált meg az intézménytől.

Utóda, Kormány Pál, a „Nyírség szülötte”, 1947. június 23-án látta meg a napvilágot Nyíregyházán. Ma már nyugdíjas édesapja vasutasként gondoskodott a négy gyerekről, akik közül kettő Debrecenben, egy a szülőfaluban alapított családot. Édesanyja, aki iparos szülők gyermeke volt, hosszú ideig bolti eladóként dolgozott, sajnos három éve már nincs az élők sorában. Gyermekkorát Ibrányban töltötte, ahol elsősorban „iparos-ezermester- feltaláló” nagyapja szerszámait forgatta a legszívesebben, szeretett barkácsolni. Szívesen ténykedett a ház körül is, de sok időt töltött a szalmakazal tetején is olvasással. A környékbeli fiúkkal sokat játszottak, Felvégesi Torna Club néven csapatot szerveztek, még bélyegzőjük is volt. Vasutas gyerekként rendszeresen utazott szerte az országban, szerette az iskolai táborozást, a kirándulásokat. Ekkor ismerte meg a Zemplén erdőit, ami mindig is nagy vonzerőt jelentett számára. A jó tanulók közé tartozott, főleg a humán tárgyak érdekelték, de járt matek szakkörbe is. Bejáróként sokat olvasott a vonaton, gyakran a „kiflipénz” elspórolásából jutott egy-egy új könyvre.

A Kossuth-gimnáziumban Nyíregyházán igényes, szigorú tantestület gondoskodott a színvonalról, de jótékonyan hatott a teljesítményre az osztályban kialakult „versenyszellem” is. A sikeres érettségi után Debrecenben a KLTE angol–orosz szaka következett, ahol „jó baráti társaság gyűlt össze”. Az egyetemen másodéves korában bekapcsolódott a diákújságírásba is, elsajátította a szakma alapjait.

Borsod megyei ösztöndíjasként, utolsó évesként három évre jött Encsre 1969-ben. A kisváros lakással várta, mind a két nyelvet taníthatta, jól érezte magát. Nem csoda hát, hogy újabb harminc évet toldott az első háromhoz. Nagyon sok nyelvtanár került ki a kezei közül, osztályfőnökként hat osztály diákjait készítette fel az élet rögös útjaira.

 1995 óta az intézmény igazgatója és a közel egy évtized alatt újratervezte az alapképzést, tartalmi–szervezeti megújítást hajtott végre, speciális felvételi rendszert dolgozott ki. A program biztosítja a folyamatos létszámnövekedést, erősíti a szülők bizalmát az iskola iránt. Az innovációt az általa vezetett tantestületben hármas jelszó vezéreli: a szaktárgyi felkészítés javítása, a kommunikációs képességek és az informatikai képzés fejlesztése. Tevékenységéről így vall Kormány Pál:

– A szakmai igényesség az elsődleges, az ember jól gondolja át, mit, hogyan akar tenni. Törekedni kell a megfelelő feltételrendszer kialakítására, és meg kell hozzá találni a támogatókat. A legfontosabb a tanítványok érdeklődésének felkeltése. Mindig itt tartott egy újabb és újabb feladat és mindig találtam érdeklődő gyerekeket. Az igazgató úr munkáját 1990-ben Kiváló Pedagógus kitüntetéssel ismerték el. Kilenc éve tagja a Miskolci Egyetemen a British Council segítségével működtetett központ módszertani tanácsának, és 1994 óta a helyi képviselő-testület tagja, a humánpolitikai bizottság elnöke.

1967-ben kötött házasságot középiskolai évfolyamtársával, Horváth Ilonával. Ő 32 éve az encsi gyermekorvosi rendelő asszisztense. Lányuk, Ilona, apja példáját követve tanár lett, pedagógus férjével együtt Encsen élnek, három gyermekük van. Fiuk, Pál, informatikai mérnök, Budapesten él. Kormány Pál szabadidejében szívesen kerékpározik, barkácsolási szenvedélyét pedig mostanában az Újhután épülő házánál élheti ki.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése