Dr. Szántó Marianna

Aljegyző,

Encs

baz_06_56_dr_szanto_marianna.jpgFiatal, agilis, emberszerető, a szakmájából kiválóan felkészült szakember. Mindemellett megbízható, jó kommunikációs készséggel rendelkezik, és szívesen dolgozik csapatban, ahol igyekszik jó „csapatjátékossá” válni.

1972. április 15-én született Szikszón egy háromgyermekes család második gyermekeként. Édesapja az Encs és Vidéke ÁFÉSZ raktárosa volt, ma már nyugdíjas. Édesanyja, aki munkája mellett a három gyermek nevelésével foglalatoskodott, már nem él. Lajos bátyja a Mérai Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának jegyzője, Róbert öccse Rendőrtiszti Főiskolát végzett, és az Encs Városi Rendőrkapitányság alosztályvezetője.

Szántó Marianna jeles tanulóként elsősorban a matematikát, a fizikát és a kémiát kedvelte, de szerette a magyart és a történelmet is. Emellett rendszeresen sportolt: versenyszerűen tornázott és kézilabdázott. Énekkaros volt, és a rajzversenyek állandó résztvevőjeként képzőművészeti ismereteit is gyarapította, a magyar kultúra napja alkalmából szervezett Édes anyanyelvünk versenyen többször is részt vett. A helyi Váci Mihály Gimnáziumban folytatott középiskolai tanulmányai során nagy tapasztalatú és nagy tudású oktatók sora (többek között Zimányi Lászlóné, Kalocsai Klára, Hronyecz Gabriella, dr. Styaszny Sándor) gondoskodott arról, hogy a lehető legtöbb tudással vértezze föl magát. Hosszú időn keresztül matematika–fizika szakos tanári pályára készült, de az utolsó pillanatban mégis a Miskolci Egyetem Jogi Karára adta be jelentkezését. Már az első félév után tanulmányi szerződést kötött az Encsi Polgármesteri Hivatallal, és ezt a döntését a mai napig nem bánta meg, hiszen harmadéves korától érdeklődése a közigazgatási jog felé tendált, és végül ebből írta szakdolgozatát is.

1995-ben vehette át egyetemi diplomáját, és azóta Encs az első és egyetlen munkahelye. A titkársági irodán kezdett, majd egy fél év után átkérte magát az igazgatási osztályra, ahol a lényegesen nagyobb ügyfélforgalom lehetővé tette számára az emberekkel, ügyfelekkel való közvetlen találkozást, foglalkozást. 1998. július 1-jén nevezték ki aljegyzőnek. Feladata mindenekelőtt, hogy a jegyző távolléte esetén ellássa a jegyzői hatáskörbe tartozó feladatokat. Vezeti a titkársági irodát, és külön személyzeti ügyintéző hiányában ellátja mind a jegyzői, mind a polgármesteri munkáltatói jogkörbe tartozó dolgozók személyzeti anyagainak kezelésével kapcsolatos munkát is.

Hivatali munkájának meghatározó eleme a testületi ülések anyagainak előkészítése, rendelettervezetek, határozati javaslatok készítése, az ülések jegyzőkönyvének vezetése. Részt vesz a képviselő-testület bizottságainak ülésein, közreműködik a viták lefolytatásában. Időközben szakmailag is továbbképezte magát, 2000-ben egységes jogi szakvizsgát tett.

„A hét három napján ügyfeleket fogadok, rendszeresen sorban állnak az ajtóm előtt. Igyekszem mindenkit meghallgatni – mondja dr. Szántó Marianna. – Az a tapasztalatom, hogy az emberek sokszor csak egy megértő, jó szóra vágynak. Így aztán nálunk lehetetlen betartani a hivatalos munkaidőt. Ehhez a munkához óriási kitartás, elkötelezettség kell, e nélkül senki sem marad meg hosszú távon a közigazgatásban. A munkám iránti szeretet tart a pályán. Úgy látom, ma már jelentős túlképzés van a jogi karokon, és az államigazgatásban elsősorban az Államigazgatási Főiskolán végzett hallgatók kerülnek előtérbe.”

Férje, Szakács István a Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett, előbb végzettségének megfelelően egy konzervipari cégnél dolgozott üzemvezető-helyettesként, majd jókora vargabetűt írva, a szükséges szakképesítés megszerzése után, ma már az Encs Városi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója. Szabad idejében a festészet művészetének, a fafaragásnak és a vadászatnak hódol. 1994-ben kötött házasságukból két gyermekük született: Levente 1996-ban, ő most második osztályos általános iskolai tanuló. Örökölve a szülői géneket a képzőművészetekben járatos, jól szaval és „otthon van” a matematikában is. Mátyás 2000-ben jött a világra, jelenleg középső csoportos az oviban.

Szántó Marianna ma is „jó barátságban van” a könyvekkel, elsősorban a szórakoztató irodalmat kedveli, mely segít levezetni az egész napi stresszt. A Magyar Könyvklub tagja, így garantált a folyamatos utánpótlás olvasnivalóból. Szívesen kirándul, természetesen a családdal. Gyakran megfordulnak a Cserehát és Zemplén várromjainál és Telkibánya környékén, ám ha csak két-három szabad órájuk akad, akkor kiruccannak a közeli Aranyosba, hogy a természet szépségeiben gyönyörködve feledkezzenek el a mindennapok nehézségeiről. Eddigi életútjával elégedett, úgy érzi sikerült olyan hivatásra lelnie, ahol értelmes munkát végezhet, és emberekkel dolgozhat. Magánéletében elsősorban gyermekei sorsa izgatja, szeretné őket olyan pályára állítani, ahol megtalálják a helyüket az életben.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése