Polgári Illés

Ügyvezető igazgató,

Encs

baz_04_116_polgari_illes.jpgMár a címből kiderül, melyik megye közismert (ismertebb) polgárait próbálja e könyv bemutatni. Ezen életutak nagy többsége ebben a megyében kezdődött és valószínűleg itt is fog véget érni.

Polgári Illés is itt, ebben a megyében született Monokon – hatvanöt évvel ezelőtt, 1938. augusztus 2-án –, talán Kossuth Lajosra gondolva eszünkbe juthat ez a kicsiny falu.

A háború utáni években járta az elemi iskoláit, de mint a legtöbb falusi gyermeknek, neki is a tanulás volt a legkevésbé „fontos” dolog az életében. A háború éveiben születetteknek sajnos nem volt túl vidám gyermekkoruk, de az elkövetkező egy-két évtized diktatúráját sem volt könnyű túlélni.

Már a járni tudó gyermekek is állatokat őriztek, a nagyobbacskák pedig a földeken dolgoztak. A mai fiatalok már el sem tudják képzelni, mit jelentett akkoriban, ha az elemi iskolát kijárva a fiatal falusi úgy döntött, hogy szeretne továbbtanulni. Polgári Illés – mint jó eszű gyermek – elemi iskolai osztályfőnöke és egyben sakkpartnere, Lázár Lajos tanár úr bátorításával Abaújszántón, a mezőgazdasági technikumban kezdi el a tanulmányait. Rövid időn belül rájött, hogy a mezőgazdaságból a jobb megélhetést biztosító építőipar felé kell venni az útját.

A miskolci 114. Számú Szakmunkásképző Intézet tárt karokkal várta a munkáshatalom alapjait lerakó fiatal generációt. Mint a matematika- és a fizikaversenyek iskolai nyertese, könnyen vette az akadályokat, így a nappali iskola mellett elkezdhetett egy esti iskolát is a technikumban. Embert próbáló feladat volt egy tizenöt éves fiatal számára bizonyítani két iskolában és a megélhetést biztosító alkalmi munkahelyeken is. Kiváló képességeit bizonyítja, hogy az akkoriban ténylegesen büszkeséget jelentő dicsőségtáblán rendszeresen szerepelt a neve, és a 280 tanuló között mindig az élmezőnyben végzett. Végzős diákként már a legmagasabb órabérért dolgozhatott. Bár a jeles eredménnyel vizsgázó technikusnak esélye lett volna, hogy ösztöndíjasként bekerüljön a főiskolára, de mint frissen kinevezett brigádvezetőt – aki a miskolci Kilián-lakótelepi építkezésnél már 32 fős brigádot vezetett –, kiválóan teljesítő és kiemelkedően honorált szakembert „sikeresen” visszatartották a főiskola kapuján való belépéstől.

Fiatal kezdőként már a Tanácsi Építőipari Vállalatnál dolgozik mint művezető.

Húszévesen kezdte el sorkatonai szolgálatát Sopronban a határőrség kötelékében. Ügyesen elkerülve a sorkatonai szolgálat mindennapos megaláztatásait szakácsnak jelentkezett és belügyminiszteri dicsérettel szerel le.

A húszas évei elején járó fiatalember visszatért Miskolcra, majd menyasszonya – aki ma már a negyedik évtizede hű társa és segítője – szülőhelye, Boldogkőváralja következett. Akkoriban az önálló ipar kiváltásához mestervizsgát kellett tennie, ami kemény, embert próbáló feladat volt. Ékes bizonyíték erre, hogy a több mint száz fő „mesterjelölt” közül csak huszonegyen kapták meg a mester címet – Debrecenben.

Mint „friss” mester Encsen kezdte el – három tanulóval és három szakmunkással – építőipari tevékenységét. A megbecsült és jó szakember az Encsi Községi Tanács építőipari részlegének megbízásából az építési engedélyeket is aláírhatta, tanácstag és a Községi Tanács Végrehajtó Bizottságának, valamint a KIOSZ országos elnökségének is tagja volt.

A köznyelvben ma „átkosként” szereplő évtizedek alatt sikerült elérnie, hogy megkapja a Szakma Kiváló Mestere, az Év Kiváló Vállalkozója és a Munkaérdemrend bronz fokozata címet. A rendszerváltás utáni időszakban ezekre a címekre már „nem illett büszkének lenni”, de aki már csak hallomásból ismeri azt a korszakot, az nem tudja, hogy e címek elnyeréséért talán többet kellett tenni akkoriban, mint ma az új évezredünk egyes kitüntetéseiért.

Csak tizennégy évvel ezelőtt, de már a múlt évezredben, az „új korszak hajnalán”, a kilencvenes évek elején alapította cégeit. Több évtizedes tapasztalattal a háta mögött, az emberi sokszínűség árnyoldalait is kiismerve sikeresen – és még számtalan tervvel és elképzeléssel a tarsolyában – a gyermekei segítségével irányítja ezen üzleti vállalkozásokat.

Előbb-utóbb, valamikor már talán a közeli jövőben a cégek irányítása már az utódok kezében lesz. Gyermekei, unokája és leendő unokái talán még sikeresebbé tehetik a nagy európai piacra való belépéssel – a közel 40 embert foglalkoztató – az építőiparra, kereskedelemre és a vendéglátóiparra épülő vállalkozást.

Neki talán már csak annyi feladata lesz, hogy az általa is támogatott – a nehéz sorsú állami gondozásban elő gyermekek, valamint az encsi szakmunkás tanulók támogatásáért létrehozott – alapítványok működésével, a városi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökhelyetteseként a helyi vállalkozók jövőjével, valamint négyévente a helyi választási bizottság tagjaként – az ország jövőjét is meghatározó – országgyűlési választások eredményével foglalkozzon.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése