Varga István

Polgármester,

Fancsal

baz_08_100_varga_istvan.jpgA Cserehát keleti peremén, a Fancsali-patak szűk völgyében elhelyezkedő település környéke már a kőkorszakban is lakott volt. Első okleveles említése 1138-ból való, melyben egy Fonsol nevű nádor is szerepel. Királyi birtok volt, IV. Béla a királyné tárnokmesterének adományozta. A török időkben teljesen elnéptelenedett, a XVIII. században szlovák telepesek népesítették be. Szőlői korábban híresek voltak, ma is több szép borospincével találkozhatunk a falu feletti domboldalban. Műemlék jellegű evangélikus temploma 1775–1786 között épült. Két kúriája közül az egyik az 1740-es évekből való, a volt Joób-kúriát pedig Ybl Miklós tervei alapján építették 1850 körül, romantikus stílusban.

A ma alig négyszáz lakosú kis település önkormányzatát 1994 óta irányítja Varga István.

1957. november 10-én született Sátoraljaújhelyen egy vilyvitányi család egyetlen gyermekeként. Édesapja gépkocsivezető volt, édesanyja betanított munkásként dolgozott.

Gyermekkorát a magyar–szlovák határ mentén húzódó szépséges kis településen töltötte. Itt végezte alsó tagozatos általános iskolai tanulmányait is, majd a felső tagozatot Mikóházán folytatta. Elsősorban a biológiát kedvelte, nem véletlen, hogy máig jó szívvel emlékezik vissza egykori biológiatanárára. Már kisgyermekkorában „természetbúvár” volt, az erdő, a mező, a rét szinte második otthona volt, így a vadászat, a halászat és a madarászat töltötte ki szabad ideje jelentős részét.

Középiskolai tanulmányait Sátoraljaújhelyen – három évig kollégistaként – a Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatta, ahol szőlő-, gyümölcs-, dísznövény-termesztő- és borász szakon végzett, az érettségi bizonyítvány mellé e szakmákból kapott szakmunkás-bizonyítványt. Jó emlékeket őriz egykori iskolájáról, máig örömmel vesz részt az osztálytalálkozókon.

Érettségi után a fancsali tsz elnöke személyesen kereste meg, és ajánlott neki munkát, így 1976-ban a Fancsali Mezőgazdasági Termelőszövetkezet lett első munkahelye, ahol három hónap gyakornokoskodás után a gyümölcstermesztő ágazat vezetőjévé nevezték ki.

Hamarosan letöltötte katonai szolgálatát – ez kemény húsz hónapot jelentett – Verpeléten, Etyeken és Budapesten. Leszerelése után korábbi munkahelyére tért vissza, ahol aztán közel két évtizedet töltött el egyvégtében.

Időközben képezte magát: Nyíregyházán felsőfokú gyümölcstermelő és feldolgozó, Karcagon pedig növényvédő és talajerő-gazdálkodó szakképesítést szerzett.

1994-ben amolyan „erőpróba gyanánt” indult a polgármester-választáson és négy jelölt közül nyert. Kezdetben tiszteletdíjasként tevékenykedett, ám hamar belátta, hogy két helyen nehéz egyformán jól helytállni, így főállású polgármester lett. A település lakói azóta minden alkalommal bizalmat szavaztak az egyébként függetlenként induló polgármesterüknek.

A „mély vízbe” kerülő faluvezetőre rögtön komoly feladatok vártak, hiszen indultak a nagy infrastrukturális beruházások: előbb a gázberuházás, majd a szennyvízhálózat kiépítése. Ezután kevésbé látványos, ám fölöttébb szükséges tennivalók következtek: az utak aszfaltozása, parkosítás, a vízelvezetők rendbetétele.

Mostani feladataik sorában első helyen az internet-, és kábelhálózat kiépítése áll, a beruházó már megkapta az elvi engedélyt a munka elvégzésére. A közeljövőben tervezik a pincesori út kiépítését, csapadék-víztározó építését, és az Ybl Miklós által tervezett  – a polgármesteri hivatalnak is helyt adó – kúria felújítását. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a település megőrizze arculatát. Ennek része az augusztus 20-án rendszeresen megtartott Falunap és a fancsali szőlőhegyen termett borok versenye, amelyet jövőre tizedik alkalommal rendeznek meg.

„A feladat tulajdonképpen egyszerű – vallja Varga István –, alkalmazkodni kell a helyi viszonyokhoz, a célom emberi hangon megszólítani és megszólíttatni. Én igyekeztem mindig hétköznapiasan viselkedni választópolgáraim körében. Ez annál is inkább könnyen ment, mert legtöbbjükkel közel húsz évet töltöttem a gyümölcsösben. Külön szívügyemnek tekintem az öregek istápolását és a továbbtanulók segítését a Bursa Hungarica-program keretében.”

1978-ban kötött házasságot Balla Piroskával, aki Forrón az általános iskolában magyar–történelem szakos tanárként tanít. Ágnes lányuk, aki 1982-ben született, Budapesten a Lótenyésztő Szövetségben dolgozik, a három évvel fiatalabb Éva óvónő Mérán.

A sportot mindig szerette. Máig rendszeresen röplabdázik, társaival hetente egyszer gyűlnek össze az encsi gimnázium sportcsarnokában. A vadászat mellett a horgászat jelenti a kikapcsolódást, ahol nem a halfogás az elsődleges, és ha úgy alakul, szívesen főz halászlevet.

Eddigi életútjával, mivel sosem volt  „ágaskodó” típus, elégedett.

A jövőt illetően szeretne lélekben nyugodtan és egészségesen élni, és az elvárásoknak – úgy, mint eddig – megfelelni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2009.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése