Süvegesné Sarlay Zsuzsanna

Polgármester

Novaijidrány

Abaúj egyik meghatározó településén már a harmadik választási ciklusban tölti be a polgármesteri funkciót. Az elmúlt tizenkét évben rengeteg energiát fektetett a pályázati lehetőségek kihasználásba, aminek látványos fejlődés lett az eredménye. A rengeteg munkát egy időben az egészsége is megsínylette, nagy szívműtéten esett át. Ma már a régi elánnal végzi Novajidrány élhetőbbé, biztonságosabbá tételének feladatait.         

Süvegesné Sarlay Zsuzsanna az egészségügyből került a közigazgatásba. A helyi közösségi-politikai munkába 2002-ben képviselőként csöppent bele, négy év múlva elindult a polgármester választáson, ahol megkapta a bizalmat. A polgárok látták a tenni akarását és tősgyökeres helybeliként hitelesnek ítélték a poszt betöltésére. Szavazói nem csalódhattak, hiszen számtalan beruházás történt Novajidrányon az utóbbi három ciklusban.

Zsuzsa 1961 szeptember 8-án született és helyben végezte az általános iskolát, majd a szikszói Szepsi Csombor Márton Gimnáziumban érettségizett. Ezután a B.-A.-Z.  Megyei Kórház Perinatalis Intenzív Centrumában állt munkába és megszerezte az általános ápoló-asszisztens, valamint a csecsemő- és gyermekápolónői végzettséget a Ferenczi Sándor Egészségügyi  Szakközépiskolában.

Házasságából két gyermek, 1983-ban Attila és 1985-ban Zsolt született, 1988-ban pedig a szikszói II. Rákóczi Ferenc kórház szülészetének újszülött osztályán helyezkedett el. Elvégezte a szülésznői- és felsőszintű szülésznői szakot és onnantól szülésznőként dolgozott. Amikor 2006-ban érezhető volt, hogy az egészségügyi intézményt a megyei kórházba integrálják, megmérette magát a politikusi pályán. Úgy fogalmaz: „A település lakossága méltónak talált erre a feladatra, így már a harmadik ciklusban végzem a munkámat polgármesterként. Ez felelősségteljes, nagyon nehéz, de egyben szép feladat is. A bizalmat azzal hálálom meg, hogy igyekszem mindent megtenni azért, hogy legjobb tudásomhoz mérten szolgáljam és menedzseljem a szülőfalumat. Minden tettemet, döntésemet a település érdekei motiválták kezdettől fogva. ”

Zsuzsának és az általa vezetett képviselő-testületeknek nincs szégyenkeznivalója az eredmények láttán. A megválasztását követő négy évben felújították és akadálymentesítették a helyi óvodát és általános iskolát, az orvosi rendelőt, de a közösségi konyhát is modernizálták. A művelődési házon nyílászárókat cseréltek, járdákat újítottak fel, játszótereket és buszvárókat építettek, utcabútorokat helyeztek ki és ellátták Novajidrányt köszöntő- és utcanév jelzőtáblákkal.

A sikerek után 2010-2014 között mert nagyobbat álmodni a polgármester asszony, hiszen megvalósult a település legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése. Az önkormányzat minden ingatlanra ingyen biztosította a rákötést. Az illegális szemétlerakókat felszámolták, felújították és akadálymentesítették a Szociális Alapellátást Biztosító Intézményt. Novajidrány gesztor szerepet is betölt, Közös Önkormányzati Hivatal irányítja öt társult település igazgatási feladatait, ezen településeken Szociális Alapellátást Biztosító Intézmény a Gyermekjóléti alapszolgáltatást, valamint Novajidrány és Garadna  községek Köznevelési Intézményfenntartó Társulását.

2011-től kapcsolódtak a Start Közmunkaprogramhoz, átlagban 180 főt foglalkoztattak, a Mezőgazdasági Közmunkaprogramban pedig megtermelték a konyhára az alapanyagot. Belekezdtek a sertéstartásba, 2017-től pedig csibekeltetéssel, – neveléssel és tyúktenyésztéssel is foglalkoznak, míg egy ingatlanon fóliás növénytermesztést indítanak el. Gyógynövénytermesztésben a lenvendulával és a csipkével érnek el sikereket. Megtermelik a takarmányt, működtetnek asztalos műhelyt, gyártanak betonárút és dróthálót, miközben belterületi utak és járdák újultak meg, erdőket telepítettek, átálltak a zöldenergia hasznosítására, megoldották a csapadékvíz elvezetést és még sok példaértékű munkát tudnak felmutatni. A Start közmunka mintaprogramjukért belügyminiszteri elismerésben részesültek.

A közbiztonság javítására térfigyelő kamerahálózatot építettek ki, de nagy gondot fordítanak a lakosság egészségügyi ellátásra is. A Biztos Kezdet és az Amerika Ház Alapítvány a Tanodaprogrammal egyetemben a hátrányos helyzetűek ellátásában segít. A polgármester nem feledkezik meg az idős emberekről sem, de igyekszik a közösségi életet is erősíteni. Az értékteremtő és arculatjavító beruházások után a falusi turizmus elindítására tesz lépéseket, hiszen az abaúji táj, a természeti és az épített értékek egyedülállóak. Van még számos terve, amelyeket a 2019-es önkormányzati választások után szeretne szülőfaluja javára fordítani.

A sok feladat mellett mindig szakít időt unokáira, az ötéves Angelikára és a négy és féléves Rebekára, akik a legnagyobb örömforrást jelentik a nagymama számára.

Szerző: 2018. 11. 11.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése