Süvegesné Sarlay Zsuzsanna

Polgármester

Novaijidrány

Abaúj egyik meghatározó településén már a harmadik választási ciklusban tölti be a polgármesteri funkciót. Az elmúlt tizenkét évben rengeteg energiát fektetett a pályázati lehetőségek kihasználásba, aminek látványos fejlődés lett az eredménye. A rengeteg munkát egy időben az egészsége is megsínylette, nagy szívműtéten esett át. Ma már a régi elánnal végzi Novajidrány élhetőbbé, biztonságosabbá tételének feladatait.         

Süvegesné Sarlay Zsuzsanna az egészségügyből került a közigazgatásba. A helyi közösségi-politikai munkába 2002-ben képviselőként csöppent bele, négy év múlva elindult a polgármester választáson, ahol megkapta a bizalmat. A polgárok látták a tenni akarását és tősgyökeres helybeliként hitelesnek ítélték a poszt betöltésére. Szavazói nem csalódhattak, hiszen számtalan beruházás történt Novajidrányon az utóbbi három ciklusban.

Zsuzsa 1961 szeptember 8-án született és helyben végezte az általános iskolát, majd a szikszói Szepsi Csombor Márton Gimnáziumban érettségizett. Ezután a B.-A.-Z.  Megyei Kórház Perinatalis Intenzív Centrumában állt munkába és megszerezte az általános ápoló-asszisztens, valamint a csecsemő- és gyermekápolónői végzettséget a Ferenczi Sándor Egészségügyi  Szakközépiskolában.

Házasságából két gyermek, 1983-ban Attila és 1985-ban Zsolt született, 1988-ban pedig a szikszói II. Rákóczi Ferenc kórház szülészetének újszülött osztályán helyezkedett el. Elvégezte a szülésznői- és felsőszintű szülésznői szakot és onnantól szülésznőként dolgozott. Amikor 2006-ban érezhető volt, hogy az egészségügyi intézményt a megyei kórházba integrálják, megmérette magát a politikusi pályán. Úgy fogalmaz: „A település lakossága méltónak talált erre a feladatra, így már a harmadik ciklusban végzem a munkámat polgármesterként. Ez felelősségteljes, nagyon nehéz, de egyben szép feladat is. A bizalmat azzal hálálom meg, hogy igyekszem mindent megtenni azért, hogy legjobb tudásomhoz mérten szolgáljam és menedzseljem a szülőfalumat. Minden tettemet, döntésemet a település érdekei motiválták kezdettől fogva. ”

Zsuzsának és az általa vezetett képviselő-testületeknek nincs szégyenkeznivalója az eredmények láttán. A megválasztását követő négy évben felújították és akadálymentesítették a helyi óvodát és általános iskolát, az orvosi rendelőt, de a közösségi konyhát is modernizálták. A művelődési házon nyílászárókat cseréltek, járdákat újítottak fel, játszótereket és buszvárókat építettek, utcabútorokat helyeztek ki és ellátták Novajidrányt köszöntő- és utcanév jelzőtáblákkal.

A sikerek után 2010-2014 között mert nagyobbat álmodni a polgármester asszony, hiszen megvalósult a település legnagyobb beruházása, a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése. Az önkormányzat minden ingatlanra ingyen biztosította a rákötést. Az illegális szemétlerakókat felszámolták, felújították és akadálymentesítették a Szociális Alapellátást Biztosító Intézményt. Novajidrány gesztor szerepet is betölt, Közös Önkormányzati Hivatal irányítja öt társult település igazgatási feladatait, ezen településeken Szociális Alapellátást Biztosító Intézmény a Gyermekjóléti alapszolgáltatást, valamint Novajidrány és Garadna  községek Köznevelési Intézményfenntartó Társulását.

2011-től kapcsolódtak a Start Közmunkaprogramhoz, átlagban 180 főt foglalkoztattak, a Mezőgazdasági Közmunkaprogramban pedig megtermelték a konyhára az alapanyagot. Belekezdtek a sertéstartásba, 2017-től pedig csibekeltetéssel, – neveléssel és tyúktenyésztéssel is foglalkoznak, míg egy ingatlanon fóliás növénytermesztést indítanak el. Gyógynövénytermesztésben a lenvendulával és a csipkével érnek el sikereket. Megtermelik a takarmányt, működtetnek asztalos műhelyt, gyártanak betonárút és dróthálót, miközben belterületi utak és járdák újultak meg, erdőket telepítettek, átálltak a zöldenergia hasznosítására, megoldották a csapadékvíz elvezetést és még sok példaértékű munkát tudnak felmutatni. A Start közmunka mintaprogramjukért belügyminiszteri elismerésben részesültek.

A közbiztonság javítására térfigyelő kamerahálózatot építettek ki, de nagy gondot fordítanak a lakosság egészségügyi ellátásra is. A Biztos Kezdet és az Amerika Ház Alapítvány a Tanodaprogrammal egyetemben a hátrányos helyzetűek ellátásában segít. A polgármester nem feledkezik meg az idős emberekről sem, de igyekszik a közösségi életet is erősíteni. Az értékteremtő és arculatjavító beruházások után a falusi turizmus elindítására tesz lépéseket, hiszen az abaúji táj, a természeti és az épített értékek egyedülállóak. Van még számos terve, amelyeket a 2019-es önkormányzati választások után szeretne szülőfaluja javára fordítani.

A sok feladat mellett mindig szakít időt unokáira, az ötéves Angelikára és a négy és féléves Rebekára, akik a legnagyobb örömforrást jelentik a nagymama számára.

Szerző: 2018. 11. 11.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló