Bíró Gábor

Gimnáziumi igazgató,

Kisvárda

szszb_10-138_biro_gabor.jpgÖrülhet az a diák, aki a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumot mondhatja alma materének. A 245 helyre most is 530-an jelentkeztek. Bíró Gábor, a 89 éves gimnázium igazgatója, arról az összetartozásról beszél, amelyet az öregdiákok a világ minden részén kinyilvánítanak, ha a „Besi” szóba kerül. Ezt próbálják átadni az akadémiai előadásokon, amely a 85 éves évforduló óta hagyománynak számít. Szinte felsorolni is nehéz, hány neves művészt, tudós, tanárt adott a gimnázium a megyének, az országnak és a világnak. A teljesség igénye nélkül: idejárt Farkas Bertalan űrhajós, dr. Kruppa József kutatómérnök, dr. Krivetzky Béla főiskolai docens, dr. Rubóczki Kálmán egyetemi tanár, dr. Keresztes László egyetemi tanár, dr. Orosz Géza humánökológus, Buczkó György festőművész, dr. Balogh Árpád egyetemi tanár, Gyimesi Kálmán operaénekes, Gaboda Péter egyiptológus, dr. Dudás Illés tanszékvezető egyetemi tanár, ifjú dr. Béres József kandidátus, a Béres-csepp feltalálójának fia, a Béres Rt. tulajdonosa, Tóth Zoltán, az Amerikai Magyarok Szövetségének alelnöke, Bíró György mérnök, környezetvédő, aki a világ 10 legsikeresebb fiatalja közé került. Idejárt Kisvárda mai polgármestere, dr. Oláh Albert, alpolgármestere, Gubik Tibor, dr. Nagy Éva főiskolai adjunktus, dr. Túry Ferenc pszichiáter, dr. Nagy Marianna, az ELTE adjunktusa, dr. Koncz Imre, a TÁKISZ igazgatója.

A patinás gimnáziumban nagy gondot fordítanak a hagyományok ápolására. Az egykori diákok kötődését mutatja az a sajátos gyűjtemény, amelyet az általuk írt könyvek, kéziratok, alkotások vagy emléktárgyak képezik. A Bessenyei Galériának az itt végzett képzőművészek ajándékoztak festményeikből, rajzaikból, grafikáikból. Buczkó György, Homonnai Béla művésztanár, H. Németh Katalin grafikusművész és mások alkotásai szerepelnek a galériában.

A mai és a régi tanítványok is végigjárják és megkoszorúzzák a Bessenyei emlékhelyeket. A gimnázium honlapot nyitott az interneten, és világszerte üzennek egymásnak a diáktársak. Érezhető, hogy büszkék arra, a kisvárdai Besibe járhattak.

Vajon mennyire kötődnek a hagyományokhoz a mai diákok? Nekik mit jelent, hogy a nagy nevű intézmény pecsétje díszíti az érettségi bizonyítványukat? Bíró Gábor szerint a volt tanítványok előadásait hallgatva a mai diákok átélhetik azt a szellemiséget, amit az elődök az itt tanító pedagógusokra emlékezve elmondanak, és kiemelkedő munkájukkal a világban számos szakterületen bizonyítanak. A nevelési koncepcióban éppen azt fogalmazták meg, hogy Bessenyei neve ma is kötelez, hisz a felvilágosodás korának kiemelkedő író-filozófusa egész életével, szellemi fejlődésével, sokoldalú munkásságával együtt követendő példa a mai és a későbbi nemzedékek számára is.

A Bessenyei-gimnázium ma a Felső-Tiszavidék egyik szellemi központja. Az intézmény vállalja az értékközvetítést, az emberi méltóság tiszteletben tartására, az alapvető erkölcsi normákra, az anyanyelvi kultúra ápolására, a korszerű információcserére, az önkormányzás, az érdekérvényesítés eredményes módjának elsajátítására, a kötelességérzet fejlesztésére nevelik a diákokat. Arra törekednek, hogy a Bessenyei György Gimnáziumban érettségiző diákokat egészséges nemzettudat jellemezze, rendelkezzen megbízható alapismeretekkel, képes legyen problémáit önmaga megoldani, világosan fejezze ki magát anyanyelvén és beszéljen legalább egy idegen nyelven, legyen igényes önmaga és környezete iránt, védje azt, rendelkezzen kellő önfegyelemmel és önismerettel.

Ennek az intézmények áll ma az élén Bíró Gábor, aki a nyugalomba vonult Sárosi Zoltántól vette át a stafétabotot. Tiszalökön született, édesapja, Bíró Miklós, az OTP tiszalöki fiókjának igazgatója. Édesanyja, Orosz Éva, tanítónő, testvére, Kornélia, matematikát és technikát tanít a tiszalöki iskolában. Neje, Varga Ágnes, matematika–kémia szakos pedagógus, szintén a Bessenyeiben tanít. Két lányuk született, Éva 14, Ágnes 8 éves.

1975-ben érettségizett a tiszalöki gimnáziumban, majd Cegléden előfelvételisként 11 hónapig sorkatonai szolgálatot teljesített. Utána a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen matematikából és ábrázoló geometriából szerzett egyetemi diplomát 1981-ben. Még abban az évben idekerült a Bessenyei-gimnáziumba. Időközben számítástechnikából is megszerezte az egyetemi oklevelet Debrecenben, majd ugyanitt elvégezte a közoktatás-vezetői szakot. 1993-ban nevezték ki a gimnázium igazgatójának.

Örömmel és büszkén említi, hogy a kollégákkal igen szoros az együttműködés. Mindannyian azon munkálkodnak, hogy a mai nemzedék tovább vigye azt az értékteremtő munkát, amelyet a nagy nevű elődök megalkottak. A tantestület nyaranta bejárja a környékbeli országok szép tájait.

– A hagyományok köteleznek bennünket – mondja – hisz névadónk is a felvilágosult polgár eszméjét hagyta örökül. Mi is ezt tűzzük célul.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése