Bencze Tamás

Református lelkipásztor, kuratóriumi elnök

Vaja

szszb_33_tk_bencze_tamas_1000.jpg150 év és egy református lelkipásztor családja öt generációjának élete, küzdelme, tárgyi és szellemi emlékei elevenednek meg a koraőszi péntek délutánon, amint Bencze Tamás lelkész úrral a teraszon idézzük múltat, vázolja a jelent és bepillanthatunk tervei által a jövőbe. A lexikon nyugodtan elbújhat Bencze Tamás memóriája mögött: felmenőinek fontos eseményekben gazdag szolgálata dátum szerint sorakozik a megőrzésre méltó adatok között. Lenyűgöző precizitással tárja elém Vaja történelmének kiemelkedő sorsfordulóit, amelyekhez valamelyik felmenőjének nem is akármilyen köze volt. Családfáját az apai dédnagyapával, Szentgyörgyi Gerővel indítja, aki Székelyszentandráson szolgált. Az 1885-ben a negyedéves teológus hallgatókról a fényirda által készült képet eredetiben őrzi a tiszteletes úr, 132 évet ugrunk vissza az időben. Apai nagyapja, idős Bencze János 1925-1956 közt vezette a vajai gyülekezetet. 1938-ban ő indította el és áldotta meg azt a 40 családot, akik a föld, a munka, a megélhetés reményében Dél-Baranyába, Magyarbolyba indultak. Egy árvíznél nyújtott önzetlen segítség után a helyiek befogadták őket, és 10 éve testvérgyülekezeti kapcsolatot alakítottak ki. Nagyapját az első világháború Olaszországba sodorta, 1917 Pünkösdjén fából sakkfigurákat faragott, a szemet gyönyörködtető kincset én is megsimogathatom. A nagyapa ültette az első almafákat Vaján, a sikert látva, buzdította a helyieket, ültessenek Jonatán fajtát. Megalapította a Hangya Szövetkezetet. Megmentette a zsinagóga tóráit. A fia, Bencze János 1956-1996-ig szolgált, az apjától vette át a gyülekezetet. A 80-as években ifjúsági konferenciát szervezett. Csakúgy, mint Bencze Tamás, követte apját a szószéken. Mivel édesanyja, Bányay Matild is teológiát végzett, előfordult, hogy egy család látott el 3 gyülekezetet. Édesanyja is tősgyökeres református lelkészcsalád sarja. Az anyai nagyapa, Bányay Zoltán Kocsordon szolgálta az Urat, őt szintén a fia, Bányay Zoltán követte. A nagyapa testvére, Juhász Sándorné lelkész, a Viharsarokban, Vésztőn irányítja a gyülekezetét.

Bencze Tamás 50. születésnapját ünnepelte nemrég. Feleséget is a reformátusok közül választott, Lővei Zita beosztott lelkész, Vaján a házi segítségnyújtást vezeti. Házasságukat két ikerpárral ajándékozta meg a Jóisten: Tamás Gerő (17) a debreceni Dóczyban, Veronika (17) a Református Gimnáziumban tanul. Bálint és Márton 12 évesek, hatodik osztályba járnak. Bencze Tamás bátyja, János a Bethesda Alapítvány elnöke, németül, hollandul prédikál. A Gyermekkórházban létrehozta az Anyák Házát, hogy beteg gyermekeik mellett legyenek éjjel, nappal.

Hagyománytisztelő nép a vajai, a lakosság 85 százaléka református. A keresztelőt, az esküvőt, a temetést Isten színe előtt kérik. Cselekvő hitükről beszélgetünk. Mert nem elég a szokáshoz igazodva a nagy családi eseményeket egyházi keretek közt tartani, a hétköznapokban is bizonyítják: tisztességre, becsületes életre nevelik a gyerekeiket. A konfirmáció az egész gyülekezet és a település ünnepe. Évente általában 25-en tesznek fogadalmat. A szülők, nagyszülők, keresztszülők szíve örül, hogy a megszületett gyermeket hitben nevelték és kísérték el azon az úton, amelyen már saját döntésük alapján mennek tovább.

Az Istentiszteleteken nemcsak az ünnepek alkalmával jelennek meg. A gyülekezet magja, a presbiterek aktívan részt vesznek az evangelizációk, az ifjúsági konferencia szervezésében. Az idősekről, a rászorulókról való gondoskodás természetes kötelezettség. Sajnos, többször kondul meg a lélekharang, mint ahányszor keresztvíz alá tartanak egy újszülöttet. Örvendetes, hogy néhányan, ifjúvá serdülve, keresztelkednek.

Bencze Tamás református lelkész létrehozta, működteti és a kuratóriumi elnöki tisztséget is ellátja a Kairos Ifjúsági Alapítványnál. Akár félszázan is táborozhatnak a zempléni Füzérkajatán. A gyülekezeti tagok főznek, közös programjaik az összetartozást erősítik.

A szellemi és a fizikai munka kiegyensúlyozza a mindennapjainkat. – Nagyapám és apám is gazdálkodott, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoztak. Gyümölcsöt termesztettek, az alma országos ismertséget is hozott Vajának. A tetszetős családi házakat az alma eladásából építették elődeink. Számomra is természetes, hogy folytatom őseim örökét.

Pillantásunk a családjuknak otthont adó parókiára vetül. 1910-ben építették, 60 centis vályogfal választja el egymástól a helyiségeket. A több mint egy évszázados épületet modernizálták, nem hagynák el semmiért. A kert fái még őrzik apja, nagyapja keze munkáját. A hagyományok tovább élnek, a hitet megtartották, a gyülekezet szolgálatát folytatják. Fiai és lánya az ötödik generáció tagjaiként vihetik tovább apáik örökét, és a változó politikai berendezkedés mellett (vagy ellenére) szolgálhatják az Urat és a gyülekezetet, ha így döntenek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése