Pótor János

Református lelkipásztor,

Őr

szszb_02-130_potor_janos.jpgA szemerkélő őszi eső elől barátságos hallban telepszünk le Pótor János, őri református lelkipásztor lakásában. Az csak a véletlennek tudható be, hogy épp nem kopogtatnak hívek a tiszteletes úrhoz. Jól tudják, nyitva áll az ajtaja, de hát ezt megszokták már az édesapja idejében a nagyemlékezetű öregek. Ugyanis Pótor Imre lelkésztől a fia vette át a gyülekezet pásztorának tisztét 1987-ben, az apa ekkor tért vissza Teremtőjéhez.

A szocializmus már szelídült, amikor a három fiúgyermekkel megáldott lelkész családban a középső fivér, János is úgy döntött: a teológiát választja.

− Nem tehettem mást. − Apró gyerekkoromtól azt láttam, hogy édesapámhoz a nap bármely órájában jöhettek a hívek. Akármennyi munkája gyűlt össze, ha valaki a kilincsre tette a kezét, őszinte érdeklődéssel és szeretettel vette körül. Ebben a légkörben olyan természetesnek tűnt számomra, hogy Isten és a hívek szolgálata a legszentebb küldetés a földön. Arra vállalkozni pedig nem érdem, hanem a Teremtőtől kapott gazdag ajándék.

Bizonyára így éreztek a testvérei is, hiszen a legidősebb, Imre Vásárosnaményban lelkész, a legkisebb, László Gávavencsellőn öltheti magára a palástot. Tíz év különbség van a legidősebb és a legfiatalabb fiú között. Az édesanyjuk, Nemes Irén nyugdíjas pedagógus ma Mátészalkán él.

Magántörténelmük lapjai megőrizték azt a tengernyi nehézséget, amellyel a szülőknek szembe kellett nézniük. Hiába szolgált például Besenyődön az édesapa, ha a neje nem kapott katedrát a csöppnyi faluban. Hja, a felnövekvő nemzedék gondolkodását féltették a papfeleségtől a kollektivizmus szószólói. A harmadik gyermekével várandós anyának Levelekre kellett átjárnia az órákat megtartani. Tudták jól, hogy a fiaik is hasonló megpróbáltatásoknak nézhetnek elébe a papi pályán, de mégsem beszélték volna le őket a szolgálatról. Lelkük mélyén valószínűleg hálát adtak az Úrnak a gyerekek mély elkötelezettségéért.

Mintha elfújta volna a szél a sok nehézséget, Pótor János már egy sokkal liberálisabb világ iskoláiban szerzett tudást és bizonyítványt. Az általános iskolát Tiszaderzsen kezdte a keresztszülők mellett, majd Besenyődön járt egy évet. A 3-4. általános ismét Tiszaderzsen találta, ötödikről Leveleken keltezték a papírt, a 6-8. osztályt már Őrben járta ki. 1973-84 között a Debreceni Református Kollégium diákjaként készült élethivatására. Közben ’80-82 között segédlelkészként szolgált a Debreceni Nagytemplomban. A ’82-83-as tanévben Berlinben ösztöndíjasként gyarapította tudását és kitűnő bizonyítvánnyal fejezte be tanulmányait.

Nagyecseden segédlelkészkedett ’83-84-ben. 1984 szeptemberében tette le a második lelkész képesítő vizsgát, majd három és fél évre Nyírtétre vezetett az útja. Közben megismerkedett a petneházi születésű Ács Ágnessel, aki levelezőn végezte a teológiát. Sorsuk egybekapcsolódott, Jánosnak az édesapja és dr. Fekete Károly esperes eskette a fiatal párt a nyíregyházi templomban ’85. február 2-án. Nyírtéten szolgált Pótor János, majd helyettesítette az akkor már beteg édesapját Őrben.

Ágnes nemcsak a felesége, hanem a szolgálatban is társa lett. Két évig a hitoktatást segítette, most pedig az Ági munkahelyén, a Magdaléneumban János tart hetente kétszer esti áhítatot.

− Noha lehetne kicsit elevenebb a gyülekezeti élet − látnunk kell azt is: kétszázan vesznek részt a hitoktatáson, a nyolcadikosok teljes létszámban konfirmálnak. Ez év nyarán egy hetet töltöttek Nagyhután egy ifjúsági konferencia keretében a helyi gimnazistákkal, főiskolásokkal, jövőre szintén megszervezik a programot. Az általános iskolásoknak tíz éve gyermekkonferenciát rendeznek.

Pótor tiszteletes úr másfél éve vezeti az idősek napközi otthonát. Általában 35-en igénylik az egész napos elfoglaltságot. Aki fel bír menni az otthonba, hasonló korú társakkal idézi a közös emlékeket, déli áhítat szolgálja a lelki épülését. Aki viszont betegeskedik, a Népjóléti Minisztériumtól pályázat útján elnyert mikrobusz viszi ki számára a friss ebédet. Három hónapja saját konyha, szakács, karbantartó, gondnok segíti az intézmény mindennapjainak szervezését.

Az egyházi tudományos munkából is jelentős részt vállal Pótor János. Tagja a doktorok kollégiumának, az újszövetségi szekcióban elemzik az újszövetségi iratokat. Évente kétszer adnak számot a munkájukról. Az idén Sárospatakon találkoztak, de rendeztek már szekcióülést Őrben is. Szabad idejében almát, meggyet termeszt a kertjében, ápolja a gyümölcsfákat, kirándulni viszi az időseket és a fiatalokat, fáradhatatlanul munkálkodik a hitélet elmélyítésén. Azon, hogy Isten igéje ne csak ismeretanyag, hanem a hétköznapok valósága legyen az őri református gyülekezet valamennyi tagja számára.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése