Bencze János

Református lelkész,

Vaja

szszb_02-182_bencze_janos.jpgAz édesapja nyomdokaiba lépett a szószéken Bencze János vajai református lelkipásztor. A dédszülőkig vezette vissza a családfa történetét, és a Benczék református papokként szolgálták Istent és a gyülekezetet. Az pedig, hogy a Vay család ősi fészkét mondhatják szülőföldjüknek, külön szerencsének tartják.

Abban a szobában beszélgetünk a tiszteletes úrral, amelyikben ő született, 1929. június 8-án. Édesapja néhai Bencze János 1894-től 1980-ig élt és a vajai gyülekezetben pásztorkodott két emberöltőn át ezerkilencszázhuszonkettő és ‘ötvenhat között.

Édesanyja Szentgyörgyi Julianna, a dévaványai református lelkész lánya, tízgyermekes családból származik. Bencze Jánosék négyen vannak testvérek: Judit operaénekes Grazban, ma már nyugdíjas. Péter öccse nyugdíjas agrármérnök Érden és Antónia fogorvos Münchenben, a müncheni magyar református gyülekezet gondnoka.

A hihetetlenül művelt édesapa mellett szabadabb légkörben nevelkedtek a gyerekek. Nagy tekintélynek örvendett az apja még 84 esztendős korában is. Az ő szava döntött. A nővére kiugró zenei tehetség, Ádám Jenő fedezte fel és nem volt vitás, hogy operaénekes legyen belőle. A többiek sorsát az apa igazgatta.

A hajdúböszörményi református gimnáziumban érettségizett. Előbb Sárospatakon kezdhette el teológiai tanulmányait, majd Debrecenben fejezte be 1953-ban.

A kápláni vizsga után Bencze János segédlelkész lett Kántorjánosiban. Ma is hálával gondol a főnökére, Jeney Lászlóra, akit politikai okok miatt ötvenhatban Elekre helyeztek. Tehetségét gyermekei bizonyították, akik közül az egyik a miskolci műszaki egyetem tanára, a másik orvos, a harmadik pedagógus lett. Hét hónapig időzött Kántorjánosiban, majd a második lelkész képesítő vizsga után Hajdúböszörménybe került.

Ezt követően egy hihetetlenül szegény lelkész mellett volt segédlelkész tizenhét hónapon át Nyíradonyban. Apja helyét vehette át Vaján, 1956-ban iktatták be. A háromezer lelkes falu gyülekezetében háromszázan úrvacsoráznak egyszerre, a nyolcadikosok konfirmálnak.

Kinyíltak az iskola és a társadalom kapui a papok előtt, ezt naponta megéli Bencze János. A kocsordi lelkész lányát, Bányai Matildot vette feleségül ezerkilencszázhatvankettőben. Az asszony levelezőn elvégezte a teológiát, és hitoktató a gyülekezetben. Ágnes lányuk tanár, a MÁV filharmonikusok zenekarában ütőhangszeren játszik. János fiuk a debreceni Nagytemplomban beosztott lelkész. A tágabb családban jegyző is akad, Bencze János nagyapja Szeghalmon volt jegyző, a dédapa tanító, az üknagyapa református lelkész Püspökladányban. Jánoséknak két gyermekük született, a másik Tamás, aki most Petneházán és Laskodon lelkész. Őt szeretné hazahozni Bencze János.

Az eltelt bő három évtized alatt a vajai templomban kicserélték az ablakokat és a padokat, külső, belső felújítást végeztek. Harangot öntettek Őrbottyánban. Két villanykályha fűti a négyszáz hívet befogadó templomot. Tervei közt szerepel a gázfűtés bevezetése a parókián.

A tiszteletes úr tizenhét hektár földön gazdálkodik. Ezerkilencszázhuszonhatban az édesapja ültette az első gyümölcsöst a faluban és ismertette meg a vajaiakkal az almatermesztési kultúrát. Az édesapja volt az országos kereskedelmi hitelszövetség utolsó elnöke. Segítségével a környék eladó földjeit a vajaiak vették meg a háború előtt. Évi egymillió pengős forgalmat bonyolítottak le.

Bencze János nagy szeretettel beszél a földről. Úgy tartja, a föld szeretetére születni kell, abba beletanulni nem lehet.

− Boldog embernek érzem magam − vallja a tiszteletes úr -, hiszen azzal foglalkozhatom, amivel mindig is akartam: az igét hirdetni a szószékről és kezem munkájával megművelni a földet. Igaz, a kárpótlási földet, amiben megtalálható a szántó, a gyümölcsös és az erdő, már nehezen bírom megművelni, de a megszokás és a megélhetéshez szükséges pénz előteremtése miatt ma is dolgozom. Gyerekkoromban a társaim rabló-pandúrt játszottak, mi kapáltunk. Ez a légkör hatott rám.

Vaja a Vay család ősi birtoka, és a történelem is feljegyezte a szabadságharcokban élenjáró Vayak nevét. A közelmúltban tizenhét Vay-leszármazott gyűlt össze Vaján, hogy megünnepeljék: éppen ezer esztendővel ezelőtt keresztelték meg itt az első Vay őst. A vendégek találkozhattak a falu népével, az ünnepséget Balogh Gyula, a Vaja kft. tulajdonosa (azóta polgármester) rendezte.

Talán a történelmi levegő, talán a Bencze család tradíciója tette, a tiszteletes úr soha nem vágyott el erről a vidékről. Örül a lelke, ha a munkája gyümölcse beérni látszik, ha az emberek Isten igéjét a saját életükön keresztül kinyilvánítják. Viszont bosszantja a butaság, amely ellen szinte nincs orvosság.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése