Erdőháti zugfőzde Amerikában, Cleveland-ben

Házilag készítettek pálinkafőző berendezést, az alapanyag pedig a füge lett

Az Ecceri fiú édesapja még ecceribb volt, mondani szokás, hogy az alma nem esik messze a fájától. A füge meg végképp nem. Ha nincs alma, akkor ugyanis a füge is megteszi. Sej, haj fügefalevél!

Nevezetes ember volt éltében, 88 évesen még olyan fizikai és szellemi állapotban volt, hogy én róla komolyan azt hittem, hogy halhatatlan. Azzá is vált számomra, még ha a nyomorult kaszás nagy nehezen el is vitte. Máléfejtés közben az elmaradhatatlan pipával lepte meg váratlanul. Három napig küzdöttek, harcoltak egymással, hol a Halál vágta földhöz az idősebb Ecceri fiút, az én drága nagyapámat, hol ő a Halált. Aztán szerintem alkut köthettek egymással, nem hinném, hogy a Halál le tudta volna őt győzni. Az alku tartalmát nem ismerjük, de biztos összefüggésben van az utolsó trombitaszóval.

Na, de menjünk vissza az időben a múlt század húszas éveibe!

Az idősebb Ecceri fiú akkor már jó ideje Clevelandban élt. Ott érte az amerikai történelem dicstelen időszaka, amikor bevezették az alkoholtilalmat, az úgynevezett prohibíciót. Az alkoholtilalom persze nem terjedt ki minden fajta alkoholra és nem zártak ki mindenkit a tilalommal. Például a vallási vezetők bort legálisan rendelhettek, meg is nőtt a rendelés mennyisége rendesen. Számos kiskapu maradt bezáratlanul. A tilalom 13 éves időszaka még egy dolgot erősített fel rendesen. A szervezett bűnözést. Al Capone és a többiek ténykedésének csúcsa volt ez az időszak.

Az idősebb Ecceri fiú nem volt sem gengszter, sem maffiózó, pusztán egy életrevaló – élelmes – magyar fiú a nagy Ámerikában. Gyári munkásként dolgozott akkoriban a kis clevelandi „szatmári kolónia” tagjaként. Többen is voltak kint erdőháti magyarok. Ki rövidebb, ki hosszabb ideig, volt aki kint családot is alapított, hogy aztán a kis amerikás utódokkal gyarapodva haza települjön. Itthon aztán a személyi okmányokban dadogva szótagolhatták a hivatalos személyek, hogy születési helye Cle-ve-land… Hát az meg mi a rosseb? Hun született maga, hallja? Mi mángózik!?

Az idősebb Ecceri fiú is családot alapított odakint, született is Demeter Flórával kötött házasságából két kis fiúcska: Béla és Elemér (Elemér felnőtt korában nem létező angol tudásával „kápráztatott” bennünket, miszerint ő már csak pár csúnya szóra emlékezik, de azokat nem mondja, meg arra, hogy Elemér az Ílmör, a kutya meg Bukk).

Szükség volt tehát a kereset kiegészítésre. Sok volt az éhes száj, ahogy az óhazában mondták egykoron: „Áldott a sok kéz, átkozott a sok bél!”

A kereslet-kínálat közgazdasági definíciója az idősebb Ecceri fiú olvasatában úgy szólt, hogy szesztilalom ide, vagy oda, az emberek csak szomjasok, mindig lesz, aki meginna valamit. Összeállt hát Kis Jani komájával (kinek akkor bimbózott Menyhárt Évával a kapcsolata, de a kapcsolat már termőre is fordult hamarosan, így ott is elkelt a pluszpénz) és közösen elkezdtek pálinkát főzni. Házilag készítettek pálinkafőző berendezést, az alapanyag pedig a füge lett. Ehhez a gyümölcshöz tudtak olcsón hozzájutni, bizonyára jól is adta (egy kis cukor azért biztos megszaporította), igény meg nagyon is volt rá. Főzték, adták, boldogultak. Igazi sikertörténet, Zwack a fasorban sem volt akkoriban. Aztán azt nem írják a krónikák, hogy meddig tartott, de egyszer csak vége lett a szeszgyártásnak, hazahúzta őket az Erdőhát agyagos anyaföldje.

Ha ezt Hollywoodban az ottani filmes magyarok megtudták volna, akkor ott helyben leforgatják a Casablancát. Sajnos erre nem került sor, bár az idősebb Ecceri fiú kaszkadőrként is kipróbálta magát. Elmondása szerint „kicsit lovagolni kellett, aztán le kellett esni a lúrul.” Tömören így foglalta össze filmes pályafutását. Hiába is keresnénk a hollywoodi hírességek sétányán, az ő csillaga nem kapott ott helyet. Az ő csillaga az én képzeletem sétányán ragyog az idők végezetéig.

Szerző: 2018. 12. 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló