Zilahi-Sebess Géza

Vezérigazgató,

Debrecen

hb_3-108_zilahi-sebess_geza.jpgA Hajdú Volán Rt. Hajdú-Bihar megye legnagyobb menetrend szerinti közúti személyszállítással foglalkozó vállalkozása, évtizedek óta meghatározó szerepet játszik a megye közúti személyszállítási igényeinek kielégítésében. Az 1949-ben alapított társaság 1993 óta működik jelenlegi formájában. Évente több mint 130 millió utast szállítanak, éves árbevételük megközelíti a hat és fél milliárd forintot. A társaság főbb erőforrásai és teljesítménye alapján a 24 tagból álló Volán-csoport első negyedébe, vagyis a legjobbak közé tartozik, a helyi közlekedésből származó bevételük alapján az állami tulajdonú Volán-társaságok között pedig az első helyen állnak. Jelenleg 351 autóbusszal rendelkeznek, amelyek átlagos életkora tíz év. Valamivel több mint 1300 dolgozót foglalkoztatnak, a létszám 60 százalékát az autóbuszvezetők jelentik, a cég a megye egyik legnagyobb foglalkoztatójának számít.

A Hajdú Volán Rt. vezérigazgatói posztját közel másfél évtizede tölti be Zilahi-Sebess Géza, aki „a végeken”, az ország legkeletibb csücskében, Tiszabecsen született 1954. május 18-án.

Édesapja, aki sajnos már nem él, matematika–fizika szakos tanár volt, édesanyja háztartásbeliként a két fiúgyermek nevelésével foglalatoskodott. Bátyja, Árpád, az atyai utat követve pedagógus, ma már nyugdíjas matematika tanár.

Zilahi-Sebess Géza úgy érzi, hogy nagy űr lenne az életében, ha kimaradt volna belőle a Szatmárban töltött gyermekkor: a falusi élet annak minden szépségével, az erdők, a mezők, az állatok közelsége, a lepkegyűjtés, a Tisza, a Túr a nyári fürdőzésekkel, a téli szánkózások, számtalan, a városi gyermek számára ismeretlen időtöltés.

Tizenkét éves korában költözött a család Hajdú-Bihar megyeszékhelyére, így egyenes út vezetett a Polgár Sándor által igazgatott Tóth Árpád Gimnáziumba, amelynek követelményekre alapozott ember- és diákközeli atmoszférája hamar megragadta az ottani diákokat. Emberi tartást, pozitív hozzáállást, többletteljesítményre ösztönző értékeket sajátíthattak el, ezért nagyon jó szívvel emlékezik vissza erre a négy évre, amely meghatározó szerepet játszott a későbbiekben szükséges tudás megszerzésében. Főleg a történelem és a földrajz állt érdeklődése középpontjában, de kedvelte az irodalmat is és mindig érdekelte a politika, a politológia.

Egyetemi évei a szép emlékek közé tartoznak. Úgy véli jó döntés volt a közgazdasági pálya, a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen, az akkor legnyitottabb szellemiségű intézményben kiváló előadókat, meghatározó tudósegyéniségeket hallgathatott.

Ezerkilencszázhetvenhétben lett jelenlegi munkahelye jogelődjénél közgazdász, és mivel nem egy „vándormadár” típus, ma is itt dolgozik. Viszonylag fiatalon – huszonévesen – gazdasági igazgató helyettes lett, majd 1990-ben pályázat útján nyerte el a vezérigazgatói megbízatást.

Közéleti tevékenysége elsősorban a szakmához kötődik. A Volán Egyesülés Autóbusz-közlekedési Tagozat elnöke két éve, Debrecenben a Közlekedéstudományi Egyesület társelnöke. Kamarai tevékenysége mellett különböző kuratóriumok munkájában is közreműködik. Eddigi tevékenységét többféle elismeréssel illették, ezek közül a 2001-ben a köztársasági elnöktől átvett a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetésre a legbüszkébb, amelyet a szakma jelölése alapján kapott meg.

Tizennegyedik éve első számú vezető, a sikeres tevékenységről így vall:

– Elsősorban szakmailag kell helytállni, hisz a felkészületlenséget nem lehet sokáig titkolni. Haladni kell a korral, helyt kell állni az állandóan változó feladatok elvégzésében. Ehhez egy ember kevés, olyan csapatra van szükség, amely stabil háttér a cégen belül. Én a viszonylag liberális vezetés, a demokratikus problémakezelés híve vagyok. Kollégáimat munkatársaimnak tekintem, a döntés előtt bárkinek az ötletét támogatom, ha az előrevisz, de az sem hátrány, ha nekem, a vezérigazgatónak is vannak jó ötleteim. A bizalmi alapon működő kreatív együttműködés híve vagyok, még akkor is, ha ez több energiát igényel, mint az autokratikus vezetés, mert annál a végrehajtás nem elég hatékony.

Zilahi-Sebess Géza első házasságából született Géza fia végzett közgazdász, Andrea lánya harmadéves az egyetemen, nyelvésznek készül. A második házasságából született Ágnes négyéves. Felesége informatikai szakember.

Szabadidejében szívesen utazik, főleg a családdal közösen. Ő maga szereti eldönteni hol, merre nézzenek körül. Sok helyen megfordult a világban, a legemlékezetesebb utazások közé a chilei utat sorolja, ahová a szakma révén jutott el.

Imádja a jó zenét, hobbi szinten gitározik és zongorázik. Emellett gondol a fizikai kondíciókra is, ha teheti úszni jár.

Összességében elégedett az eddig megtett úttal, bár igazán nagy álmokat nem dédelgetett, de mindig voltak konkrét, megvalósítható céljai.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Tanya

Biszák László alkotása A  festő, aki   komplett  képekben  gondolkodik,  vagy  csak  ráhagyja  az  ecsetére, hogy  dolgozzon,  máris  kikerekedhet  keze nyomán egy tájkép, és  ha  van  még festék a palettán ... Tartalom megtekintése

Őszikék 22 – 11 

Bíró Ernő alkotása Lám-lám  idén is eljött minden  híresztelés ellenére az  ősz!  A  nyár  perzselő  volt,  áhítoztunk   az  esőre, kis  lehűlésre,  és  mutató újját  felemelve  hozott  rosszakat,  viharokat, lehűlést ... Tartalom megtekintése

Kertész  utcai  ház, Győr

Hargitai Beáta alkotása …már 2024-et  írunk,  és  2020-ban  készítettem  ezt  a kis  képet.  Révfalut  jártam,  kerestem  az  emlékeket,  lassan  az  épületek  is  úgy  kipotyogtak  a  szitán,  eltűntek  mint  a pergő ... Tartalom megtekintése

Lagúna

Huszár  Boglárka alkotása Lagúnáknak nevezik az atollok korallzátonyától körülzárt vízfelületet is. Magyar neve az olasz laguna szóból ered, melyek jelentése tavacska, pocsolya; végső forrása az azonos jelentésű latin LACŪNA. (Wikipédia). ... Tartalom megtekintése

Fornax

Tüttő József alkotása Képzeletem összes  zugát    nézegetem   az  elvonatkoztatott  témát   bontogatva  ami  a jelenkor megváltozott  világát   képviseli.  A  múlt század  embere  vagyok,  ahol  a tárgyak  tárgyakat ... Tartalom megtekintése

“Nem nyitok vitát…” 

Tüttő József alkotása Két  krumpli  egy  zsákba  hiába  nagy a zsák,  akkor  hátra  arc,  és  úgy  vitáznak  mint két  felfújt  hólyag.  Tüttő  József  két  figurát  állít  elénk,  hogy  fejtsük  meg ... Tartalom megtekintése

Munka  közben

Biszák  László  festőállványa előtt Rajzok,  festmények,  különböző témák,  stílusok, felismerhetők,  és  értékelhetők,  miért  ne  nézzünk  bele  a  kincsesládába  ahol a  színek  alusznak, és  várakoznak,  hogy  teret,  lehetőséget  kapjanak  a kibontakozásra. ... Tartalom megtekintése

A gitáros

Bíró  Ernő alkotása Egy huncut  kép,  egy  kedves  gitáros,  aki  talán  éppen  pihenőjét  tartja.  hosszú  lábai  mintha  nem is ő  viselné, mintha-mintha  rongyból  volna!,  és  csupán  csak  támaszték!!  Aranyos grafika, ... Tartalom megtekintése