Vécsi István

Polgármester,

Ricse

baz_03_138_vecsi_istvan.jpgRicse Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén található, néhány kilométerre a Tisza partjától. A tipikus bodrogközi település Árpád-kori eredetű, Boleszláv püspök a leleszi konventnek adományozta. 1609-ben praedium volt, ekkor a Daróczyakat iktatták egyes részeibe. A döntően református község lakóinak megélhetését elsősorban a mezőgazdaság biztosította. A lakosok száma az elmúlt évtizedekben csökkent, ma valamivel több mint kétezren lakják.

Vécsi Istvánt ezerkilencszáznyolcvankilencben választották a település tanácselnökévé, majd egy év múlva polgármesterévé. Ebbéli minőségében immáron a harmadik cikluson keresztül irányítja a község ügyeit. A család idősebbik gyermekeként 1958. február 23-án született Sátoraljaújhelyen. Ma már nyugdíjas édesapja rendőrként szolgált, édesanyja, aki sajnos már nem él, a háztartást vezette, majd a tsz melléküzemágában volt művezető. Húga a pedagógus, Újhelyben tanít. Gyermekkora a Hegyközhöz kötődik, Füzérkomlóson járta az első évet az általános iskolában, itt barangoltak a hegyekben, gyűjtöttek gombát és szánkóztak télen a Kajati-parton társaival, majd Tiszakarád és Ricse általános iskolája következett.

A tanulással nemigen volt gondja, többnyire a kitűnők táborát gyarapította. Középiskolai tanulmányait Abaújszántón a mezőgazdasági szakközépiskolában folytatta. Diákévei alatt sok jó barátra lelt, többségükkel ma is tartja a kapcsolatot. Érettségi után hazatért Ricsére, a tsz állattenyésztési ágazatában kezdett dolgozni. Hamar végigjárta a ranglétrát, előbb brigádvezető, később telepvezető, ágazatvezető, majd fő-ágazatvezető lett.

Közben képezte is magát, ezerkilencszáznyolcvanötben Szarvason a Tessedik Sámuel Mezőgazdasági Főiskolán szerzett növénytermesztési üzemmérnöki diplomát. Ebben az időben már tanácstagként foglalkozott a közügyekkel, így nem volt véletlen, hogy ezerkilencszáznyolcvankilencben tanácselnökké választották. Rá egy évre a polgármester választáson „ért célba”, azóta, most már tizenkét éve élvezi a település lakosságának bizalmát. Pedig nem indult könnyen a dolog, hisz a rendszerváltás idején meg kellett küzdeni a legnagyobb gonddal, a munkanélküliséggel, amely a tsz megszűnése után következett be. Ezen a téren az erdősítés jelentette az első lépést, pályázat útján földet vásároltak, majd a Miskolci Erdőfelügyelőség segítségével erdőt telepítettek, munkahelyet teremtettek sok ember számára.

Polgármesteri tevékenységének következő szakaszában a gázberuházás jelentette a legnagyobb kihívást, ez akkora beruházás volt, hogy igénybe vette a település költségvetésének jelentős részét. Közben azért forrást teremtettek az utak aszfaltozására, felújították a középületeket: az iskolát, az óvodát és az egészségügyi központot. Ezerkilencszázkilencvenhatban pályázat útján indult el a művelődési ház építése, a „Kultúra nélkül nincs nemzet!” jelszó alapján. A kultúrház építésében jelentős szerepet játszott a helyi munkaerő, befolyásolta az építkezést az aktuális pénzügyi helyzet is, így 2001-ben került sor az avatásra. Az impozáns épületben közel kétszáz személyes színházterem, könyvtár, tanácsterem, számítógépes oktatóterem biztosítja a település lakosságának művelődési lehetőségeit.

Sokat tett az önkormányzat az oktatás színvonalának emeléséért is, ezerkilencszázkilencventől angol és német nyelvoktatás folyik az iskolában. A művészeti oktatást az újhelyi önkormányzattal közösen kezdték, ma már ez is önállóan történik: zongora, fúvós hangszer, népitánc-oktatás található a palettán. Sikeresek a sport terén is, magas színvonalú a sakkoktatás (2000-ben megyei diákolimpiát rendeztek) és tornából minden évben ott vannak az országos versenyeken. Fontos lépések történtek az egészségügy területén is. Privatizálták a háziorvosi szolgálatot és a fogászati ellátást, megoldották az állandó ügyeletet és a készenléti ellátást.

– Szeretem ezt a települést, az itt élő embereket – vallja be polgármester úr. – Megérdemlik, hogy törődjünk sorsukkal, még ha nem is sikerül mindent megoldani. Az igazi az lenne, ha kialakulna Bodrogköz gazdasági arculata, ami a helyiek megélhetését is biztosítaná.

Vécsi István ezerkilencszáznyolcvanegyben kötött házasságot Deák Gizellával, aki a helyi iskolában biológiát és németet tanít. Két lányuk született: Ágnes Sárospatakon a Coménius Tanítóképző Intézetben másodéves hallgató, Anikó ugyancsak Patakon tanul, a Református Gimnázium két tannyelvű osztályának diákja.

A polgármester úr szabadidejében szeret horgászni, feltéve, ha a megfelelő baráti társaság összegyűlt, hisz nem a halfogás, inkább a baráti diskurzus az elsődleges. Amatőr módon méhészkedik is, öt hektár gyümölcsösében 15 méhcsaládja van, a megtermelt mézet a család fogyasztja el. Eddigi életével elégedett, további tervei között a munkahelyteremtés, buszforduló és tájház építése, valamint az idősek bentlakásos intézményének megvalósítása szerepel.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése