Milinki László

Polgármester

Karcsa

szszb_32_ki_milinki_laszlo_800.jpgA Bodrogköz igazi gyöngyszeme az országrész legősibb faluja a maga honfoglalás kori emlékeivel és az egykor hajózható Karcsa tóval. A Sárospataktól 22 kilométerre fekvő település 2014-ben megválasztott polgármestere a környék legismertebb vállalkozója, aki közel a 60-hoz még focizik, nagyvőfélykedik, és fejlesztéseken töri a fejét.  A festői táj a vízterülettel önmagában adja a turizmusfejlesztést, aminek a jelei már mutatkoznak. Ami biztos: nyártól rózsaillat lengi be a községet.

A polgármester először ritka családi nevére ad magyarázatot. Ük-szülei Lengyelországból érkeztek a vidékre, de déd- és nagyszülei már „magyarrá váltak”. Nagymamája a szlovákiai Kisgéresen született, ő a világháború utáni határmeghúzás előtt költözött Kisrozvágyra, ahol László 1958. április 12-én látta meg a napvilágot. Tanulmányai során először emelt szinten villanyszerelő szakmát szerzett a 119-es számú Szakmunkásképzőben, amit néhány OKJ-s bizonyítvánnyal még megtoldott. Ehhez társult az MHSZ-es hivatásos gépjárművezetői jogosítvány, aminek az említése azért fontos, mert Budapesten a 21. számú Volánnál volt gépkocsivezető 1980-ig. Abban az évben feleségül vette Pácinból Balla Erzsébetet és hazaköltözött. Karcsa Dózsa téeszében teherautót és autóbuszt vezetett, utóbbival bejárta egész Európát. Számításai szerint az általa levezett kilométerek száma megközelíti a négymilliót. A mezőgazdasági nagyüzemben akkoriban mintegy kétezren dolgoztak, ő pedig szállításvezetőként ötven embert irányított a szövetkezet megszűnéséig. Munkáját mindig össze tudta egyeztetni hobbijával, a focival. Tizennégy évesen igazolta le a Sárospataki Torna Klub, ahol hat évig játszott. Közben csábították Dunaújvárosba és Diósgyőrbe, de szülei féltették az elvándorlástól. Ezért maradt Karcsán, a térség szerencséjére, amit ő sem bánt meg. A helyi csapatban 37 éves koráig focizott, da a heti két edzés mostanában sem maradhat ki az életéből. Működtet temetkezési vállalkozást és két virágboltot, ami biztos megélhetést jelent számára. Három gyermeke közül Nikoletta 35 éves, közgazdászként pénzügyi vonalon dolgozik és egy gyermeke született. Anett (31) férjével és két gyermekével Angliában él, három nyelven beszél és ígérete szerint 2018-ban visszaköltöznek Karcsára. László (23) szintén a szigetországban talált megfelelő fizetésre, ő a vendéglátóiparban tevékenykedik.

Harmincöt éve annak, hogy nagyvőfélyként levezényelt egy lakodalmat. A produkció jól sikerült, azóta több száz ilyen rendezvényre hívták, köztük ismert emberek ceremóniáján is biztosította a jó hangulatot.

Sikeres embernek érzi magát Milinki László és szeretné elérni, hogy a közösség is vele tartson. Amikor úgy gondolta, kezébe veszi az irányítást, azt tervezte, hogy Karcsa nem csak a térség legnagyobb, hanem a legvonzóbb települése is lesz. Jelöltette magát polgármesternek a 2010-es választáson, ám csak 2014-ben szavaztak neki bizalmat. Ezután belevágott tervei valóra váltásába annak ellenére, hogy 29 milliós hiányt örökölt. Először az intézményeket látta el korszerű világítással, majd a polgármesteri hivatal, az egészségügyi központ és a falugondnoki épület esett át energetikai beruházáson. Pályázatot 251 közmunkás foglalkoztatására nyertek, ők kátyúznak, parkokat építenek és csinosítják a Karcsa tó partját. A víz mellé épült Fenyves üdülőt is felújították és sétányokat alakítottak ki. Készülnek a csónakok, így beindulhat a vízi turizmus is, amihez nagy lépés lenne a halászati jog megszerzése. Sokan emlékeznek még a tó strandjára, amit újra akarnak nyitni, ezért is sürgeti a község szennyvíz-csatorna rendszerének a kiépítését, ami idáig elmaradt. A hangulatjavítást szolgálja a közterületre kiültetett 2400 darab rózsatő, ami virágzáskor vendégmarasztaló illatot áraszt majd.

Az önkormányzat az önellátást célozta meg, amihez önerőből hizlaldát működtetnek, a szaporulatot pedig hét anyakoca biztosítja. Beindult a fürj-, a húsgalamb- és az emutenyésztés, amihez öt ingatlant vásároltak.  A megépített hat fóliasátorból egy fűthető, abban nevelik a palántákat. A helyi varrodát megvásárolták, ahol munkaruhák készülnek a közmunkások részére, és amihez szükség volt Hoffmann Imre BM helyettes államtitkár segítségére. Az üzem 20 fős létszáma hamarosan 50 főre bővül, már zajlik az OKJ képzés.

A látványos változások megélénkítették Karcsa életét, amit jól jelez, hogy 52 főre nőtt a polgárőrség létszáma és kiválóan működnek az önkéntes tűzoltók is. A focicsapat is előre lép, idén feljut a megyei I. osztályba.

Az 1186-tól ismert falu látnivalói között első helyen az ezeréves rotunda bővítésével épített templom áll, míg a tájház és a parasztudvar a régmúlt korok hangulatát tükrözi vissza. A tervekben az évezredes múltra alapozva szerepel skanzen falu megépítése is, ami újabb turistacsalogató látványosság lesz.  

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése