Hogya Orsolya

Polgármester

Nagyrozvágy

A bodrogközi község polgármestere részben az egzisztenciáját áldozta fel azért, hogy szülőhelyén elfoglalja a vezetői széket. Mindezt a szülőföld iránti rajongással magyarázza, ahonnan képtelen elszakadni. Több diplomával a zsebében kezdett hozzá a Nagyrozvágyon élők felzárkóztatásához, a település fejlesztéséhez és a foglalkoztatás javításához.

Amikor a 2010-es önkormányzati választás után a tükörbe néztem, feltettem magamnak a kérdést: most mi lesz? Miskolcon van munkahelyem és a vállalkozásom, illetve a lakásom is, de most döntenem kell: mit adjak fel? A nagyrozvágyi emberek engem választottak polgármesterré, őket nem csaphatom be azzal, hogy mégsem vállalom ezt a feladatot. Utóbbi szempontok döntöttek végül, és belevágtam abba a munkába, aminek alapjait egyetemi tanulmányaim során elméletben már elsajátítottam. Most 2014-ben elmondhatom, sikerült javítanom a helyi foglalkoztatási helyzeten és lassan önellátóvá válik a település – foglalta össze dióhéjban a közelmúltat és a jelent Hogya Orsolya.

Nem indult zökkenőmentesen a választási ciklus, mivel az önkormányzat súlyos költségvetési hiánnyal működött. Hitelek törlesztése, beszállítói tartozások nehezítették a mindennapokat, majd a szolgáltatók megszüntették a közintézményekben a gáz- és az áramszolgáltatást. Az első két év így lényegében válságmenedzseléssel telt. Mivel üres volt a kassza, az első két évben pályázni sem tudtak. A közfoglalkoztatási programokat viszont igyekeztek maximálisan kihasználni, aminek mostanában látja hasznát a helyi közösség. Az önkormányzat konyhát üzemeltet, aminek a működése sok pénzt emésztett fel, ezért a Bodrogközben elsőként tartottak sertéseket a közétkeztetés olcsóbbá tételére. Öthektáros területen kezdtek növénytermesztésbe, ahol a konyhakerti veteményes mellett takarmányt is termelnek a sertések számára. A varroda megszűnése után sok varrónő maradt munka nélkül, ezért öt fővel elkezdték a különféle zászlók gyártását, majd bővítették a repertoárt munkaköpenyek varrásával. Továbblépésként levendulát vásároltak Tihanyból, amelyet idén már „szüreteltek” és elkezdték a divatos gyógynövény feldolgozását különböző díszpárnákba. Mindez már szociális szövetkezeti formában történik, amihez TÁMOP-os pályázaton 34 millió forintot nyertek. Vásároltak hímző gépet, azzal a zászlókat és a párnahuzatokat díszítik. Így már 10 varrónő dolgozhat a községben 15 hónapon át, termékeikre pedig piacot találtak.

Egy másik közfoglalkoztatási programban malmot és tésztaüzemet építenek, ősztől pedig ráállnak a búzatermesztésre. Így helyben termelt alapanyagból készült liszttel és száraztésztával látják el a konyhát. A mintegy 700 fős községben száznál többen vesznek részt ezekben a munkákban.

Közben 100 százalékos lett infrastrukturális ellátottságuk és sorra születtek a racionalitást célzó intézkedések. A polgármesteri hivatalban áttértek a cserépkályha tüzelésre, a művelődési házat szalmabálával fűtik.  2012-től megújult a községháza tanácskozó terme és a tető, az óvodában pedig 25 milliós beruházás történt. Készült új buszmegálló, felújították a játszóteret és új gyepszőnyeget kapott a futballpálya, ahol a helyi csapat játssza mérkőzéseit. A legnagyobb beruházás a felszíni csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése volt, ami 350 millió forintba került.  A II. világháborús emlékpark teljesen megújult, ahol vízikereket is felállítottak a kerti tóhoz, amit az arra járó átutazók rendre megcsodálnak.

Hogya Orsolya tudta, hogy a tárgyak mellé embereket kell állítani akkor is, ha elöregedőben van Nagyrozvágy. Ezért igyekezett felpezsdíteni a közösségi életet minden korosztály számára. A közös karácsonyfa díszítésen 300 adag kocsonyát tálalnak fel, 2012 és 2014 augusztusának első szombatján pedig hagyományteremtő szándékkal tartottak falunapot. Erre ebben az évben 460 meghívót küldtek az elszármazottaknak. A Fiatalok Bodrogközért Közhasznú Egyesületet is a polgármester hozta létre közel 10 éve, mely aktív szereplője a falu életének, és hamarosan egy új parkot építenek Magyarország körvonalaival. Azt mondja, tervei mindig voltak, ezért merte elvállalni, hogy egy közösség irányítója legyen. Tanulmányaival is megalapozta mindezt, hiszen Nagyrozvágyról a Sárospataki Református Gimnáziumba vezetett az útja, majd egy éven át az USA-ban tanult ösztöndíjjal. A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán menedzsment szakirányú diplomát szerzett, amit újabbal egészített ki ugyanazon a szakterületen. A Miskolci Egyetemen továbbra is óraadó tanárként dolgozik, és célként tűzte ki, hogy megszerezze a doktori címet.

Utólag sem bánta meg, hogy nem hallgatott édesapjára, aki több cikluson át volt a település alpolgármestere és arra kérte a lányát, hogy eddig elért eredményeit és munkáját feladva ne vállalja a polgármesterséget. Most úgy érzi, folytatni kell a megkezdett utat, mert virágzó, élhető falut szeretni kialakítani a szülőföldön.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése