Majoros László

Polgármester

Pácin

szszb 30 ki Majoros László.jpgA nagy váltások embere Majoros László, aki az elmúlt évtizedekben az élet számos területén bizonyított. Első diplomája után a Karcsai Dózsa Mg. Tsz-ben kezdő gépészmérnöktől az elnökhelyettesi beosztásig vitte. A 80-as években Pácinban lakott 10 évig, gyerekei is itt születtek.

A rendszerváltás időszakában informatikai vállalkozást indított. Szoftverfejlesztés, hardver-és mobiltelefon kereskedelem, internet szolgáltatás, nyelviskola.  Mindig a legújabb, kockázatos, de innovatív területeket kereste. Civilként a Zempléni Informatikai Egyesület, a 89 országban működő Sárospatak-Zemplén Kiwanis Klub és a Teleház Mozgalom régiós elnöke, országos vezetőségi tagja volt. Politikusként a sátoraljaújhelyi baloldal vezetőjeként és helyi önkormányzati képviselőként szerzett tapasztalatot. Miniszterelnökkel, miniszterekkel, államtitkárokkal tárgyalt. Így elmondható, 2012 novemberétől Pácint országos kapcsolatrendszerrel, a zempléni térség egyik legismertebb embere irányítja.

A polgármester büszke rá, hogy a Dózsa Tsz-ben végzett nyolc éves tevékenységét nem felejtették el Pácinban, visszahívták. Így indult –  Barati Attila halála után – a 2012. november 26-án tartott időközi választáson, ahol bizalmat kapott.

Hivatalba lépése előtt kezdődött Pácinban a csapadékvíz elvezetés kiépítése. Egy meghiúsult közbeszerzés után csöppent a beruházásba, aminek elrontott terveit folyamatosan módosítani kellett.

Másik, már általa indított és megnyert nagy beruházásuk határon átnyúló pályázatból épül meg. A faluban az elnyert összegből négy utcát aszfaltoznak le.

Küszöbön van egy nagy regionális program elindítása, melyben úttörő szerepet vállalt települése érdekében. Osztrák, német és Uniós szakértők, ügynökségek segítségével nagyszabású határ menti régiófejlesztési mintaprogramot indítanak a munkanélküliség, a kilátástalanság és az elvándorlás 5-10 éven belüli megszüntetésére, a megújuló energia iparág fejlesztésére. A térségfejlesztési program egyik első lépéseként az Osztrák Groschenau régiójában látott energetikai programokat adoptálják a Bodrogközbe ami 14 települést érint, a szükséges tőkét pedig osztrák és német vállalkozói, valamint EU-s pályázati források biztosítják.

Polgármestersége alatt újra pezsgő, lüktető kulturális élet költözött a Faluházba. Megnyílt a Tanoda, visszaállították a Községi Könyvtárat, kiállításokat, táncházat, diszkót, pizsama partit is szerveznek rendszeresen gyerekeknek és felnőtteknek. A Faluházban kaptak otthont Prof. Czinke Ferenc festő-grafikus művészprofesszor Pácinnak ajándékozott művei, valamint a falu másik híres szülötte, Nagy Attila színművész életmű kiállítása, akiről színháztermet is elneveztek.

A polgármester ápolja elődje emlékét is. Barati Atilla sportszeretetének és érdemeinek állít emléket a 2013. évi Bodrogközi Napok óta a sportöltözőben egy szépen berendezett emléksarok. Azóta évente Barati-emléktornát szerveznek. A kastélyban – Majoros László korabeli dokumentumokból – időszaki kiállítást rendezett elődjének az 1993-ban a határnyitásért folytatott – sikeres – éhségsztrájkjáról.

A hagyományok tiszteletét mutatja, hogy három korosztálynak van reneszánsz tánccsoportja. Az idősek klubjában énekkar és színjátszó csoport működik. A kastély népszerűsítésére Árpád- és középkori bemutatókat, reneszánsz játszóteret, középkori gasztronómia bemutatót, időszakos tárlatokat, konferenciákat szervezett, jegyirodát nyitott, fejlesztette infrastruktúráját.

A jól szervezett Polgárőrség – melynek ő is tagja, – biztosítja a falu nyugalmát. Segíti a civil- és ifjúsági kezdeményezéseket.

Új kezdeményezésként Bodrogközi Piac és Kézműves Vásárt, 2013 és 2014-ben a Bodrogköz turisztikai látványosságai ismertségének növelésére nemzetközi kerékpárversenyt szervezett. Amatőr rock fesztivált indított, a Zempléni Fesztivál keretében reneszánsz koncerttel és ExperiDance előadással, valamint a már hagyományos Bodrogközi Napok megszervezésével növelte a Mágocsy Kastély ismertségét.

Bevezette a közéletben a teljes nyilvánosságot. Maga szerkeszti a falu honlapját és Facebook oldalát – napra készen. A testületi üléseket a helyi kábelTV közvetíti. „A polgármester házhoz megy” programban idős embereket látogat meg, segíti őket.

A gazdaságfejlesztés keretében létrehozták a kertészetet, elhagyott kerteket művelnek meg és a hajdani – földig rombolt – TSZ tanyán tanyasi csirketartást, disznó hízlalást indítottak. Folyamatosan 80-120 közmunkást foglalkoztatnak a településen részben piaci termelésre felkészítő, részben szociális céllal.

A polgármester büszke arra, hogy vezetése alatt a település hitel nélküli, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat. Újabb öt évre szóló tervei több munkalehetőséget, javuló közérzetet és életszínvonalat hozhatnak Pácin lakóinak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése