Sípos István

Szövetkezeti elnök,

Tiszakarád

baz_03_202_sipos_istvan.jpgA Bodrogközben, Semjénben, az akkori időkben kuláknak számító családban látta meg a napvilágot második gyermekként, ezerkilencszázötvennégy november 11-én. Bátyja jegyző Tiszacsermelyen, édesapja a tsz-ben dolgozott, majd gazdálkodó lett, édesanyja háztartásbeliként nevelte a két fiút. Édesapja a II. világháborúban két évet töltött francia hadifogságban.

Gyermekkora Semjénhez (itt járta az alsó tagozatot) és Ricséhez kötődött, a felső tagozat révén. Édesapja délidőben megjelent az iskolában két kaszával és a Tisza-partra vitte kisebbik fiát, ahol a jószágnak kaszáltak rendszeresen takarmányt, és sokszor apja helyett is fejte a teheneket, művelte a szőlőt. A lőcsös szekérrel a várdai vásárban is sokat megfordult, ennek ellenére jeles, kitűnő tanuló volt, bár a „kulákgyerek” hátrányt igazából sohasem tudta leküzdeni.

A tanulás mellett a színjátszó csoportban is aktív résztvevő volt, járták a falvakat, élményt élményre halmoztak. Szerette a matematikát, a magyart, a biológiát, a történelmet, ennek ellenére szülei nem szívesen engedték a középiskolába, hisz az otthoni gazdálkodás (kaszálás, fejés, ház körüli munkák) folytatását remélték tőle. Középiskolai tanulmányait Miskolcon, a villamosipari technikumban folytatta, ahol 1973-ban érettségizett.

Érettségi után gyerekkori álma beteljesüléseként Szolnokra, a Repülőműszaki Főiskolára jelentkezett, ahol a felvételin Borsodból hárman meg is feleltek a szigorú felvételi követelményeknek. A szülők végül is a szovjetunióbeli tanulmányoktól megrettenve megakadályozták fiuk továbbtanulását, „Ikarus tudománya” helyett Szentendrén, a Kossuth Lajos Műszaki Katonai Főiskola következett, ahol műszaki építőgépész szakon kezdte tanulmányait. Ám a sors közbeszólt: édesapja súlyosan megbetegedett, tüdőszanatóriumba került, ezért ezerkilencszázhetvennégyben leszerelt.

Később felvették Gödöllőre, ahonnan átkerült a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész szakára, ahol ezerkilencszázhetvenkilencben végzett. A főiskolán nagyon jól ment neki a tanulás, a főiskolai KISZ-bizottság titkáraként a közösségi tevékenységben is sikeres volt. Főiskolai tanulmányaiban az is meghatározó szerepet játszott, hogy megismerkedett a nyíregyházi tanárképző főiskola biológia–testnevelés szakos hallgatójával, Móricz Gizellával, akivel 1978-ban házasságot kötött. Felesége ma is a tanári pályán ténykedik, tanít, volt közben iskolaigazgató és helyettes is. Két fiúgyermekük közül Donát ezerkilencszáznyolcvanegyben született, jelenleg a Szent István Egyetem Főiskolai Karának hallgatója, gazdasági informatikus lesz. István nyolcvanötben született, Nyíregyházán, a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában tanul.

Sípos István a főiskola befejezése után pályázat útján került Tiszakerecsenybe, a helyi termelőszövetkezet műszaki fő-ágazatvezetője lett. Tevékeny részt vállalt az új szakembergárda kialakításában, 1981-ig dolgozott itt, az út később Sajópetribe vezetett. Tulajdonképpen visszajött Borsodba, hiszen hamarosan Ónodon folytatta, majd hazatért a szűkebb pátriába.

1983. szeptember 1-jétől dolgozott Tiszakarádon, előbb műszaki főágazatvezető-helyettes, majd vezető lett, közben beiratkozott az egyetemre is. A történelem vihara őt sem kímélte, akkori vezetői felmondtak neki 1992-ben, majd a tagság bizalmából mégis őt választották a termelőszövetkezet elnökévé. Az ő vezetésével indultak el az átalakulás rögös útján, a fiatal szakembergárdával jól lehetett haladni.

A munka mellett vállalkozni kezdett, először cukorrépát termeltek, majd Olaszliszkán szőlőt is műveltek. Közben a cége pályázat útján fejlesztett: fejőházat építettek, teleprekonstrukciót, gázberuházást hajtottak végre, ám az 1998-as belvíz elvitte az addigi tevékeny munka eredményeit. Ez 112 milliós mínuszt jelentett és az állattenyésztés takarmány nélkül maradt. Az akkori 180 főből mára félszázan maradtak, és a jelenleg is folyó végelszámolás eredményeként ma a tagok a Tisza-part Értékesítő és Szolgáltató Szövetkezetben, a növénytermesztésben (napraforgó, kukorica, búza) igyekeznek helyt állni.

– Mindig bennem volt a vállalkozói szellem, sohasem tudtam megállni – vallja az elnök úr, – mindig úgy éreztem, hogy az emberekért akár szövetkezeti vezetőként, akár a képviselő-testület tagjaként, tenni kell. Igaz az ember néha belefárad a sokszor reménytelen küzdelembe, ám mégis újra meg újra meg kell próbálni, hogy minél több pénzt tegyünk az itt élő emberek zsebébe. Az ember sohasem lehet elégedett, mert a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan szeretné.

Sípos István szövetkezeti elnök szabadidejében eljár barátaival a tornaterembe, ahol jó kis focicsatákat vívnak. Emellett szeret olvasni, és szívesen tesz kirándulásokat családjával. Elméje pallérozását is segíti, hogy tagja annak az értelmiségi klubnak, ahol rendszeres összejövetelek, programok segítik a tagok eligazodását a világ dolgaiban.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése