Sum Ferenc

Igazgató, egyesületi elnök,

Nyírbátor

szszb_15-134_sum_ferenc.jpgZajlik az élet a nyírbátori Éltes Mátyás Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Pedagógiai Szakszolgálat területén. Nyírbátor szélén van ez az intézmény, szép környezetben. Egyedinek mondható ez az iskola. Külön kis világ ez. Különösen képzett, sok szellemi és lelki terhet vállaló tanárok oktatnak, istápolnak itt többnyire különlegesnek mondható gyermekeket. Ebben az intézményben az átlagosnál többet kell fáradozni, hogy a pedagógiai munkának látható eredménye legyen.

A tárgyi, technikai feltételek megteremtése is nagy feladat. Az is igaz: a hátrányok mellett itt felemelőbb a siker, jobban fénylik az elismerés. Ezt a különleges és fontos intézményt bő tíz éve Sum Ferenc igazgatja, kormányozza. Szakértelemmel, szívvel, lélekkel, fáradtságot nem ismerve.

Társadalmi megbízatásai gyakran Budapestre, vagy a Dunántúlra szólítják. Beszélgetésünk után nem sokkal Moszkvába készült, szakmai konferenciára. A megyénket bemutató, történelminek is nevezhető könyvsorozatban azért is időszerű az intézménnyel foglalkozni, mert az Európai Unió Parlamentje 2003-at az akadályozottsággal élő személyek európai évévé nyilvánította. A közfigyelem idén jobban rá terelődik ezekre a személyekre.

Várható, hogy ezek a személyek az átlagosnál nagyobb támogatást kapnak, több segítő és simogató kéz nyúl majd a szóban forgó személyek felé. Nos, Sum Ferenc 2003 tavaszán újságolta, hogy Budapesten 5 millió 800 ezer forint támogatásáról írt alá szerződést, ehhez a pénzhez a fenntartó megyei önkormányzat ad kétmillió forintot, s ebből a pénzből őszig két tanműhelyt építenek. Az egyikben a fiúk vesszőt fonhatnak, a másikban a lányok ruhát készíthetnek.

Azt is újságolta az igazgató, hogy a tavaly felépült virágházat mostanában szépen berendezik. A Szakképzési Alapból kaptak nem rég 4 milliót, ebből hordozható számítógépeket vásároltak a szakoktatás fejlesztésének keretében. Az intézmény hamarosan multimédiás tantervet hoz létre a szakiskolás gyerekeknek. Áprilistól hivatalosan is bázisiskolának nyilvánították az intézményt. Mostantól bemutatókat, értekezleteket tartanak itt és létrehoznak egy szakkönyvtárat is.

Május 5-én Mátészalkán három megye hasonló iskoláinak képviselői jönnek össze, a rendezvénynek ez lesz a címe: Az esélyegyenlőség napja. Cél, hogy ezek a gyermekek nagyobb eséllyel induljanak el az életbe. A mátészalkai rendezvény szervezésében Sum Ferenc is részt vesz. Érdemes feljegyezni a jövőnek, hogy a nyírbátori önkormányzat oktatási intézményekkel közösen nemzetközi pályázatot adott be a nyírbátori cigány fiatalok felzárkóztatása érdekében. A pályázat, illetve a felzárkóztatás koordinátora Sum Ferenc. Itt említjük, hogy ő az MSZP nyírbátori városi elnöke, a városi önkormányzat szociális bizottságának tagja. Az országos Értük Velük Egyesület elnöki tisztét is betölti. Az egyesület Zánkán hamarosan országos értekezletet tart gyógypedagógusoknak. Országos szinten működik a Fogyatékos Gyermekekért Közalapítvány.

A pályázati pénzekkel segítő közalapítvány kuratóriumának tagja Sum Ferenc. A közelmúltban például a fogyatékos gyermekek munkába állásának segítésére írtak ki pályázatot. Lehet pályázni szülőknek speciális eszközök kölcsönzésére. (Mozgásfejlesztő, vagy készségfejlesztő eszközök is kölcsönözhetők, mentesítendő a családi kassza.) Pályázni lehet még idén bejáró gyermekek szállításához, mikrobuszok vásárlásához. Moszkvában orosz és magyar gyógypedagógusok találkoznak tapasztalatcserén, kiállítást is rendeznek az orosz fővárosban. Természetesen a nyírbátori gyermekek anyagaiból is lesz egy kis kiállítás. Már történelem, hogy a megyei tanács az 1977/78-as tanévben alapította a nyírbátori intézményt. Az iskola ezerkilencszázkilencvenben vette fel a híres gyógypedagógus, Éltes Mátyás nevét.

Cél volt ekkor egy modern, európai szellemiségű intézmény kialakítása. A személyi feltételek javulását jelzi, hogy a kezdeti 6 helyett most 18 gyógypedagógus és 27 gyógypedagógiai asszisztens dolgozik itt. A működő speciális szakiskola azon enyhe értelmi fogyatékosnak minősített tanulók szakképzését valósítja meg, akik az általános szakmunkásképzőben, illetve a szakmát adó speciális szakiskolai képzésben személyiségjegyeik és képességeik alapján nem tudnak ismereteket elsajátítani.

Sum Ferenc szakmai önéletrajza hosszú. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, majd a Debreceni Egyetem bölcsészkarán a közoktatás-vezető szakon tanult, amíg megkapta a másoddiplomáját. 1977-ben kezdett dolgozni Nyírbátorban gyermekfelügyelőként. Volt nevelőtanár a diákotthonban, oktatott matematikát is. Vezette a diákotthont, majd igazgatóhelyettese lett az iskolának, 1992 óta igazgató. Több országos szakmai kitüntetés mellett átvehette az Éltes Mátyás-díjat is. Négy, jól tanuló gyermek édesapja. Családi és munkasikerei alapján boldog embernek vallhatja magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése