Opréné dr.Török Éva

Osztályvezető,

Nyíregyháza

szszb_21-62_oprene_dr_torok_eva.jpgTizennégy évesen már határozott elképzelése volt arról, hogy felnőttéveiben milyen területen szeretne dolgozni. Humán érdeklődésű volt, a gimnáziumban a magyar és a történelem tartozott kedvenc tantárgyai közé, de a reál tárgyak sem okoztak neki problémát, mindvégig szorgalmas, jól tanuló diák volt. Középiskolásként a pedagógus és a jogi pálya felé vonzódott, végül is az utóbbi mellett döntött, annak ellenére, hogy nem volt előtte minta, hiszen családjában sem közeli, sem távoli rokonai között nem volt senkinek jogi végzettsége. Nagy-nagy elszántsággal mégis ezen a vonalon indult el.

Az érettségi után sikeresen felvételizett a Szegedi Jogtudományi Egyetemre, ahová első jelentkezésekor felvették. Abban az időben még egészen más világot éltünk, mint manapság, nehezebb volt elszakadnia egy fiatal lánynak a biztonságot nyújtó szülői háztól. Nagy volt a távolság fizikálisan és lélekben egyaránt az otthona és az egyetem között. A 80-as években még nem volt általánosan használt eszköz a mobiltelefon, sőt a vezetékes sem volt jellemző minden háztartásra. Így nem lehetett azonnal felvenni a kapcsolatot az otthoniakkal, és tanácsot kérni tőlük a felmerülő problémák megoldásához. A kezdeti nehézségek után végül is néhány hét alatt feltalálta magát, és beilleszkedett a diákkollektívába. Szép évek voltak, feledhetetlenek, a vizsgák közötti kicsit lazább időszakokban, amikor nem kellett teljes erőbedobással a tanulásra koncentrálni, sokat járt évfolyamtársaival együtt moziba.

Hozzátartozott az ottani diákhagyományokhoz, hogy minden elsős gólyának ismernie, sőt alkalmanként énekelnie is kellett a Székely himnuszt. Egyetemi évei alatt ment férjhez, diákszerelem volt az övék, férjével még középiskolás korukban ismerkedtek meg, és ezen a kapcsolaton semmit nem változtatott a Szeged és Nyíregyháza közötti 400 km-es távolság. Éva mindig családcentrikus volt, nagyra becsülte a családi értékeket, éppen ezért férjével úgy döntöttek, hogy korán vállalnak gyereket. 1989-ben megszületett kisfia, Péter.

Az egyetem befejezését követően először Nyíregyházán a Húsipari Vállalatnál, majd az akkori Közúti Igazgatóságnál helyezkedett el. Ezen a munkahelyen három évig dolgozott, ez alatt az idő alatt jogi szakvizsgát szerzett. A Közlekedési Hatóságnál 1995 óta tölti be jelenlegi munkakörét. Jogi, igazgatási csoportként működnek, melynek ő az osztályvezetője, hozzátartoznak a személyzeti és a belső ellenőrzési feladatok is. Nagy felelőséggel járó munkakört tölt be, kis létszámú, de jól képzett szakfeladatokat ellátó kollektívát irányít, akiknek a folyamatos munkavégzése biztosítja a cég zökkenőmentes működését. Valamikor nem gondolta volna, hogy az államigazgatásban fog dolgozni, nem tartozott a kedvenc tantárgyai közé az egyetemen az államigazgatás, de munkája során megkedvelte ezt a területet, amit az is bizonyít, hogy család és munka mellett vállalta a továbbképzést, jelenleg ugyanis közlekedési szakjogászi képzésben vesz részt.

Fontosnak tartja az önképzést, munkáltatója is támogatja az ilyen irányú elképzeléseket. Egy évfolyamra jár a bírákkal, ügyészekkel, rendőrökkel, a közlekedésben dolgozó ügyvédekkel, így a társszervezetek közlekedéssel kapcsolatos munkájára is van rálátása, amit nagyon fontosnak tart. A Közlekedési Hatóságnál betöltött munkaköre nagy határozottságot igényel, de ez belőle nem hiányzik. Szüksége is van rá, hiszen nap mint nap emberek sorsát befolyásoló kérdésekről kell döntenie.

Egy-egy ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet megnézve át kell látnia és átéreznie azt a szituációt, ahogyan az esemény a helyszínen történt. Mindig szem előtt tartja, hogy itt emberek életéről, közlekedésbiztonságról, az ügyfelek gyors kiszolgálásáról van szó, és ilyen esetekben sokat jelent, ha az ő helyzetükbe képzeli magát.

Munkája során mindig meg kell határoznia a fontossági sorrendet, hogy kollégáinak meg tudja adni a megfelelő segítséget, de ez nemcsak munkájára, hanem egész életére érvényes, örökké szelektálnia kell a feladatok között. Ahhoz, hogy megfeleljen munkahelyén az általa magasra tett mércének, az elvárásoknak, elengedhetetlennek tartja a kiegyensúlyozott, nyugodt családi hátteret. Fontos, hogy családi élete rendezett legyen, úgy indítsa el a napot, hogy tudja mit fog csinálni gyermeke, ezért minden este megbeszélik a következő napi teendőket. Ha csak tehetik, közös programokat szerveznek, mindhárman természetkedvelők, szeretnek kirándulni, kertészkedni.

Éva nagyon szereti a virágokat, kedvence a rózsa és a frézia, mindig van néhány szál az asztalán. Fontos emberi értéknek tartja az őszinteséget, a mértékletességet, a tanulás iránti igényt, ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartására neveli a fiát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése