Nagy Illés

Gazdasági igazgató,

Nagykálló

szszb_05-172_nagy_illes.jpgNem volt könnyű gyermekkora Nagy Illésnek, a Nagykállói Ideg- és Elmegyógyintézet, valamint a Nyíregyházi Egészségügyi főiskola gazdasági igazgatójának. Újfehértón született földműves családban. Azok a háborút követő évek, amikor szinte minden családban megszokott dolog volt a nélkülözés, senkit sem kíméltek.

Ám az ő családjának még az átlagosnál is jobban kijutott a nehézségekből. Mindössze kilencéves volt, amikor édesapja, a fronton szerzett betegsége következtében elhunyt. Ezt követően özvegy édesanyjuk egyedül nevelte a hét gyermeket. Volt hát alkalma, hogy kivegye részét a mezőgazdasági munkából. A hatvanas években aztán, ha lehet, még súlyosbodott a helyzet. Idősebb testvérei kirepültek a fészekből, édesanyjuk pedig sokat betegeskedett. Amikor a földjüket bevitték a termelőszövetkezetbe, a húgával próbálták helyettesíteni édesanyjukat a gazdaságban.

Közben persze nem mondott le a tanulásról sem. Kálmánházán végezte el az általános iskolát, ezt követően pedig a közgazdasági technikumba jelentkezett, ahol ezerkilencszázhatvanháromban érettségizett. A sütőipari vállalatnál kezdett dolgozni, de alig egy év múlva az egészségügyhöz került, könyvelői beosztásba. Rövid idő múlva megbetegedett a központi raktár vezetője, s akkor ő töltötte be ezt a beosztást.

Amikor felvették a számviteli főiskolára, egy hatórás állást keresett magának, hogy a munka ne menjen a tanulás rovására. Még le sem államvizsgázott, kinevezték a tüdőgondozó hálózat gazdasági vezetőjévé. Ezerkilencszázhetvenhétben pedig a Baktalórántházi Tüdőgyógyintézet gazdasági igazgatója lett.

Amikor idekerült, áldatlan állapotokat talált. Az irodákban volt olyan íróasztal, melyet téglákkal támasztottak alá, hogy fel ne dőljön. Elsődleges feladatának tekintette a munkavégzés tárgyi feltételeinek megteremtését. Ez sikerült is, sőt kialakult az intézményben egy pezsgő közösségi élet. Az akkori dolgozók közül sokan emlékeznek még azokra a természetjáró túrákra, melyek szervezéséből Nagy Illés alaposan kivette a részét.

Mintegy hat év múlva a baktalórántházi intézetet a megyei kórházhoz csatolták. Akkor nevezték ki a megyei kórház gazdasági igazgatóhelyettesének, illetve osztályvezetőjének. Nagyon nehéz, de egyben szép időszaka volt ez az életének. Nagyarányú átalakítások, fejlesztések folytak a megyei kórházban, többek között akkoriban alakították ki a sebészeti tömböt. Ez rengeteg utánajárással, ügyintézéssel járt. Az erőfeszítéseket azonban siker koronázta, egy év múlva elkészült a sebészeti tömb.

A rendszerváltás után azonban úgy érezte, hogy váltani kell. Annál is inkább, mert attól tartott, ha hosszabb ideig marad ebben a pozícióban, akkor beszűkül, idejét, energiáját teljesen szétforgácsolják a napi gondok. Már ezerkilencszázkilencvenben bejelentette akkori főnökének, hogy a következő évben elmegy, bár akkor még fogalma sem volt arról, hol fog elhelyezkedni.

A pápalátogatás előkészületeiből alaposan kivette részét a kórház is. A szervezők ugyanis minden eshetőségre számítottak, még arra is, hogy a pápa esetleg rosszul lesz. Kezeléséhez, ellátásához a kórházban meg kellett teremteni a feltéteket. Nagy Illés épp a munkálatokat irányította, amikor megkeresték az egészségügyi főiskola vezetői, akik gazdasági igazgatót kerestek az intézmény élére. A megbeszélés akkor nem vezetett eredményre, a felek abban maradtak, hogy később majd visszatérnek a témára.

Közben azt is megtudta, hogy Nagykállóban, az Ideg- és Elmegyógyintézetben gazdasági igazgatót keresnek. Amikor megismételték az első nekifutásra sikertelen pályázatot, ő is jelentkezett, s hamarosan el is foglalta az állást. Közben a két intézmény megegyezése alapján az egészségügyi főiskolán mellékfoglalkozásban végzi a gazdasági igazgatói teendőket.

Nem volt könnyű feladat, de vezetőtársaival néhány év alatt elérte, hogy az ideggyógyintézet ma már gazdaságilag szilárd lábakon áll. A továbbiakban szeretnék modernizálni az intézet tevékenységét. A főiskolán is alaposan megsokasodtak a teendői, hiszen az elmúlt években számos új tagozat indult.

Bár rendkívül elfoglalt, mindig igyekszik időt szakítani a családra. Felesége gyermekgondozó, most a megyei tüdőgondozóban dolgozik. Három gyermek van, a lánya főiskolás, a nagyobbik fiú klímagép-szerelő, a kisebbik pedig szakmunkásképzőben tanul. Nagyon szeret kertészkedni, van egy kis telke. Ebben is méltó társakra talált a gyermekeiben, minden kerti munkát együtt végeznek. Másik hobbija a főzés, a hétvégeken nagyon szívesen tüsténkedik a konyhában. Takarítani viszont nem szeret, de ezt a család, a finom ebéd reményében mindig magára vállalja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése