Mudriné Kovács Ágnes

A Nyírzem Rt. gazdasági igazgatója,

Kisvárda

szszb_11-116_mudrine_kovacs_agnes.jpgA Teichmann-telep környéki lankás, homokos domboldalak, a szőlők, a gyümölcsösök kimondottan ragyogó terepet biztosítottak a gyerekkori bújócskához, fogócskához és egyéb játékokhoz. Ezek főleg fiús játékok voltak, ugyanis sok fiú között nőtt fel. Nyáron a mezőladányi Tisza-partra karikáztak, és fürödtek nagyokat a folyóban – akkor még ragyogóan tiszta volt a víz és jó volt a ladányi part. Télen a befagyott árkok teremtettek ragyogó terepet a korcsolyázáshoz.

Kovács Benjámin, egykori Teichmann-telepi telepvezető (már öt éve, hogy itt hagyta szeretteit), és a ma már nyugdíjas Rozgonyi Ilona idősebbik gyermeke, Ágnes, 1955. május 2-án látta meg a napvilágot. Őt négy évvel később követte öccse, aki ma a Tungsramban üzemvezető.

A korábban már felidézett békés gyermekkor hamarosan a Jéki úti családi házban folytatódott, és komolyabb tennivalókkal is bővült: nyaranta cséplőgép-ellenőrködés majd diákmunkásként kísérletek a tangazdaságban. Így tán cseppet sem véletlen, hogy az iskolai tanulmányok végeztével, a Bessenyei-gimnáziumban tett sikeres érettségi után ezerkilencszázhetvenháromban a Debreceni Agrártudományi Egyetem általános agrármérnöki kara következett. A választásban fontos szerepet játszott a papa, aki megszerettette vele a természetet, a biológia és a kémia iránti érdeklődést oltotta bele. Diákkorában a sporttal is próbálkozott, a tornász csapattal megyei versenyekre járt, belekóstolt az atlétikába és a kézilabdázásba is. Az egyetemen inkább tanulmányi eredményeivel hívta fel magára a figyelmet, két éven keresztül Népköztársasági ösztöndíjas volt. Az egyetem kulturális életében is tevékeny szerepet játszott az énekkar diákvezetőjeként és a népi tánccsoport tagjaként.

Ezerkilencszázhetvennyolcban tett sikeres államvizsgát, és a korábbi nyári gyakorlatok után a Tornyospálcai Tsz-ben kezdte pályafutását, még a legendás hírű Agárdi Béla bácsi elnökösködése idején. Üzemgazdászként az egyes ágazatok, a gazdasági folyamatok, a szövetkezet tevékenységének elemzése, értékelése volt a feladata. Közben arra is jutott idő, hogy ezerkilencszáznyolcvankettőben vállalatgazdálkodási szakmérnöki diplomát szerezzen. Ez már egyértelmű jelzés: az egykori agrármérnök a számok, a követel-tartozik világát tekinti jövendő feladatának.

Időközben „bekötötték” a fejét, ezerkilencszázhetvennyolcban házasságot kötött Mudri Lászlóval, aki vállalkozóként keresi kenyerét. Ezerkilencszáznyolcvannégyben megszületett Boglárka, ő ma a Szent László Szakközépiskola közgazdasági tagozatán másodikos. Úgy tűnik, követni fogja édesanyját, a dolgok jelenlegi állása szerint mindenképpen pénzügyi-közgazdasági vonalon szeretne továbbtanulni. A négy évvel fiatalabb testvér, Tivadar, hatodik általánosba jár, de az már nyilvánvaló, hogy jó adag üzleti szellemet örökölt a szülőktől.

A Kisvárda és Vidéke ÁFÉSZ közgazdasági osztályvezetői állása jelentette Mudriné Kovács Ágnes szakmai továbblépését. Ez egy teljesen más világ a korábbihoz képest, itt a kereskedelem a döntő. Az eddigieknél is magasabb szinten került előtérbe a számviteli–pénzügyi–elemző munka, amiben nagy segítség az időközben szerzett okleveles könyvvizsgálói képesítés is. Három év elteltével főkönyvelőnek nevezték ki. A szövetkezet vezetői mindig fogékonyak voltak az újra, keresték a jobb megoldásokat, igyekeztek az új kihívásoknak megfelelni. Így került sor a Nyírzem Rt. megalakítására 1999. február 23-án.

Az új részvénytársaság a kisvárdai Felsőszabolcs ÁFÉSZ vezetésével jött létre, csatlakozott hozzá Nyírbátor, Sátoraljaújhely, Bodrogköz és Nagyhalász. A társaság fő tevékenysége a kis- és nagykereskedelem. Mivel a térségben nagy tőkeerővel és háttérrel megjelentek a multik, velük versenyezni csak megfelelő nagyságrendű céggel lehet. Füzértől Nyírmihálydiig jelenleg 57 településen 70 kereskedelmi egységet működtetnek, az évi 5 milliárdos árbevétel 360 ember összehangolt munkájának az eredménye. További 100 boltot és vendéglátó-ipari egységet bérbe adtak, vállalkozók és családjaik megélhetését biztosítva ezzel. A jelenlegi hálózati kiépítettség olyan felvevő piacot jelent, amellyel kedvező pozíciókat, jobb kondíciókat lehet elérni a beszállítóknál. Meghatározó tulajdonnal rendelkeznek a Kelet-Coop Rt.-ben, ez lehetőséget teremt arra, hogy Nyíregyházán és környékén is helyt álljanak. Itt egyébként egy ABC-t és egy ital-nagykereskedést is működtetnek, sikerrel. Terveik között szerepel a további növekedés, a piacbővítés, hisz csak így lehet talpon maradni, az elvárásoknak megfelelni.

A gazdasági igazgató a számok világából szívesen vonul vissza a kertes családi házba, ahol kedvenc rózsái, a 100 bokorból álló rózsasövény, meg a veteményeskert várja. A gyerekek nagy örömére süt-főz, a csoki- és a gyümölcstorta a kedvenc. Az utóbbi években legújabb szenvedélyének hódol a család. Telente eltöltenek egy hetet Szlovákiában, kiadós síeléssel egybekötve.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése