Megyoláné Dienes Viola

Gyakorlatioktatás-vezető,

Nyíregyháza

szszb_21-56_megyolane_dienes_viola.jpgNincs olyan bolt a megyében, ahol ne lenne néhány tanítványa. Negyvenéves pedagóguspályája során arra törekedett, hogy igazi kereskedőket neveljen, akik figyelmesen bánnak a vevőkkel, segítenek a vásárlásban, és gondosan be is csomagolják az árut.

Vidéken született, vallásos családból származik, a debreceni református gimnáziumban érettségizett. Sok minden foglalkoztatta, különösen a papi pálya. Mindenképpen olyan szakmát akart választani, ahol emberekkel foglalkozhat, segíthet rajtuk, de nem vették fel a teológiára, így a tanárképző főiskolára jelentkezett. A 60-as években azonban nem használt, hogy református gimnáziumban végzett, ezért elutasították a jelentkezését, de nem hagyta magát. Annak idején Szamosszegen, egy falusi boltos néninek sokat segített a kis egyszemélyes boltjában, ezért úgy gondolta, hogyha már nem vették fel a főiskolára, akkor elmegy tanulónak a mátészalkai ÁFÉSZ-hoz.

Tokajban szerezte meg az élelmiszer-eladó bizonyítványt. Érdekelték a műszaki ismeretek is, pénztárosi képesítést is szerezett, közben pedig befejezte a gépíróiskolát, hiszen soha nem lehet tudni, hogy mikor fogja hasznát venni. Ahogy elvégezte a szakmunkásképzőt, pénztáros lett, majd csemegés, imádta az embereket, szeretett a vevőknek segíteni, dolgozott helyettesként, később boltvezetőként, a ranglétrának valamennyi fokát végigjárta.

1970-ben adódott egy lehetőség, amikor elindult az iskolában a csoportos foglalkozás, és megkérdezték, hogy szeretne-e gyerekekkel foglalkozni. Elvállalta, hiszen igazából mindig ezt akarta csinálni.

Először az ÁFÉSZ alkalmazta, majd egy év után Nyíregyházán a Füszértnél kezdett tanulókkal foglalkozni. Nagyon szeretett tanítani, és igyekezett minden segítséget megadni azoknak a gyerekeknek, akik szívvel-lélekkel kereskedők akartak lenni. Később megszűnt a Füszértnél a tanulók oktatása, így átkerült a KELET-SZÖVKER-hez.

1981-ben jelentkezett a Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Főiskolára, ahol 1983-ban szerzett diplomát. 1984-ben átkerült jelenlegi iskolájához, itt a kezdetektől értékelték a munkáját, azonnal osztályfőnök lett, és attól kezdve minden évben volt osztálya.

Arra törekedett, hogy az iskolában tartsa a gyerekeket, és segítsen nekik talpra állni, mert legalább egy szakmunkás-bizonyítványra szükség van a boldoguláshoz. Mindig nagyon jó volt a kapcsolata a szülőkkel is. Kezdetben még voltak családlátogatások, amelyeket jónak tartott, hiszen nem lehetett tudni, hogy honnan jönnek a gyerekek, hol tudják kimosni azt a gyönyörű fehér köpenyt, amit viselnek. Amikor elment hozzájuk, gyakran szembesült azzal, hogy milyen nehéz körülmények között élnek, és megdöbbent, hogy ilyen helyzetben is képesek tanulni, tisztán járni az iskolába, hófehér köpenyben megjelenni a munkahelyükön.

Az iskolán kívül esti tagozatra is jártak diákok, akik két év alatt szerezték meg a szakmunkás-bizonyítványt, őket is éveken keresztül tanította. Így azt lehet mondani, hogy a megyében nincs olyan bolt, ahol egy-két embert ne tanított volna 39 év és 47 nap alatt. Mindenütt megismerik, megszólítják, azt mondja, jó érzés tudni, hogy ezeknek a gyerekeknek sok mindent adhatott.

Körülbelül másfél évtizeddel ezelőtt gyakorlatioktatásvezető-helyettes lett, és akkor már nemcsak az oktatással, de a gyerekek munkahelyével is foglalkozott. Emellett folyamatosan képezte magát, 1996-ban részt vett a FÉK GORDON-, később a DÉKUM-programban, 2003-ban megszerezte az ECDL-vizsgát.

Részt vett a pénztárgépkezeléshez kapcsolódó „Tanulási útmutató” szerkesztésében, a gyakorlati munkát segítő projekt készítésében.

Kellemes élményei vannak országos versenyekről, csapataik gyakran elhozták az első helyezéseket. A gyakorlat mellett áruismeretet, kommunikációt tanított.

Munkáját több kitüntetéssel is elismerték. 1988-ban a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa „Kiváló Munkáért”, 1996-ban a Kereskedelmi és Iparkamara „Kiváló Gyakorlati Oktató” kitüntető címmel, jutalmazta.

Nagyon jó a családi háttere, mindig tolerálták munkáját, persze igyekszik otthon is minden teendőt elvégezni. Úgy érzi, hogy neki a munkája egyben a hobbija is, és ha az ember valamit szeret csinálni, akkor az nem fárasztja.

Szabad idejében nagyon szeret olvasni, televízióműsorokat nézni, gyakran megy családjával, barátaival kirándulni, nyaranta üdülni.

Kertes házban él, amely a kertészkedéstől a fűnyírásig bőven ad feladatot, de megéri, mert a kertje és a rózsái gyönyörűek.

Bár előnyugdíjba ment, mégis kötődik az iskolához, továbbra is áruismeretet tanít, addig szeretné folytatni, amíg ereje és egészsége engedi. Úgy gondolja, ha egy gyereknek szakmát ad, hozzásegíti a boldoguláshoz, az már megérte a munkát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése