Dr. Kovács Mihályné

Szaktanár,

Nyíregyháza

szszb_19-50_dr_kovacs_mihalyne.jpgNincs olyan gyerek, aki ne tervezgetné felnőttkorát, ne álmodozna arról, hogy milyen pályát fog választani, hogyha felnő. Így volt ezzel Szécsi Valéria is, bár pontosan nem fogalmazta meg elképzelését, csupán annyit tudott, emberekkel szeretne foglalkozni. Szép gyerekkora volt, nagycsaládból származik, hatan voltak testvérek, öt lány és egy fiú, aki sajnos már nincs közöttük.

Az általános iskola elvégzése után egy adminisztrációs hiba folytán került a jeles tanuló kislány a kereskedelmi és vendéglátóipari szakmunkásképzőbe, vendéglátó-ipari eladó szakra. Már korán nyilvánvalóvá vált, hogy tud hatni környezetére. Jó a szervezőképessége, hallgattak rá osztálytársai.

A szakmai ismeretek elmélyítését a gyakorlatban az akkoriban legelismertebb Anna presszóban sajátította el, majd a Dominóba, ezután pedig a város legelső, első osztályú kávészalonjába, az Omniába került. A tanulást munkája mellett sem hagyta abba.

A szakmunkásképző elvégzése után a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola pénzügyi levelező tagozatán középfokú államháztartási ügyintéző képesítést szerzett, ezzel párhuzamosan végezte el a vendéglátói-pari üzletvezetői, majd a pedagógiai tanfolyamot. Közben visszakerült az Anna presszóba, üzletvezető-helyettesnek. Magánélete sem volt eseménytelen, ezerkilencszázhetvenegyben férjhez ment. Két év múlva, pedig a kereskedelmi és vendéglátó-ipari szakközépiskolába hívták szakoktatónak.

Ő volt az első felszolgáló szakoktató az iskola állományában a vendéglátás területén. Közben folyamatosan képezte magát. Jelentkezett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola „felszolgáló” szakoktatókat képző szakára. Elvégzése után a szegedi József Attila Tudományegyetemen, a Bölcsészettudományi Karon, pedagógiai szakon szerzett oklevelet. Legutóbb pedig közoktatás-vezetői tanfolyamot végzett.

Szigorú és következetes munkájában és magánéletében egyaránt. Az egyetem elvégzése után, az ifjúságvédelem felé fordult, elvégezte az ifjúságvédelmi tanfolyamot, az iskolában ifjúságvédelmi felelős tanárként dolgozott. Közben részt vett narkológiai továbbképzésen, a Gordon-iskola tréningjén. Ez volt az az időszak, amikor megkedvelte a kutatómunkát. Egyetemi szakdolgozatát is a pályával való azonosulás pszichológiai vizsgálatából írta.

Ezerkilencszázkilencventől kinevezték az iskolában gyakorlati oktatásvezetőnek. Munkáját nagyon sok díjjal ismerték el. 1999-ben főtanácsosi címmel tüntették ki. Kétezer-egyben kapta meg a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetségtől a Magyar Éttermi Kultúráért Schnitta Sámuel-életműdíjat, első hölgyként az országban. Ugyancsak magas szakmai elismerés a külföldre is szóló zsűrizési jog.

Ő a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség megyei regionális szervezetének az elnöke, az országos elnökség tagja. Ez a cím különösen kedves számára, mert az országban, az első tíz olyan szakember, elnökségi tag között tartják számon, akik fontos döntéseket hoznak a gasztronómia területén. Rendszeresen szervez továbbképzéseket üzletek vezetőinek, szakács, cukrász, felszolgáló mesterkurzusokat a keleti régió vendéglátós szakoktatóinak, szaktanárainak: szaktanácsot ad vendéglátó-ipari szakembereknek.

Az elmúlt évben a pincér mestervizsga-bizottság elnökévé nevezték ki. Örül felnőtt versenyzői sikerének is, melyet az ezerkilencszázkilencvenkilencben, Baselben megrendezett Európa-bajnokságon értek el. A megyéből első alkalommal vettek részt ilyen magas szintű megmérettetésen, ezüst- és bronzéremmel öregbítették szűkebb pátriánk hírnevét. Tanítványai megörökítették versenyeken, Krúdy, Sissi, a nyíregyházi huszárok asztalát, Legutóbb a „Tavaszi ébredés a Nyírségben” című kompozícióval a Gundel-iskola Nemzetközi Versenyéről a legszebb díszasztal kitüntető címet hozták el, de az aranyérmet Benczúr Gyula asztalának alkotásáért kapták.

Férje, aki jogtanácsos, szerencsére hasonló szemléletű ember, soha nem gátolta, hanem türelemmel segítette munkájában, tanulásában. Lányai és párja is érdeklődik a vendéglátás iránt, gyakran elkísérik különböző rendezvényekre. Gyerekei már felnőttek, nagyobbik lánya társadalombiztosítási szakember, a kisebbik, a közgazdaságtudományi egyetemen szerzett diplomát. Gyermekeivel és vejeivel szoros a kapcsolata. Gyakran felkeresik egy-egy meghitt beszélgetésre.

Szabadidejében szívesen olvas, gondozza növényeit, szereti a filmeket, a színdarabokat, de nagyon megválogatja, hogy mit néz meg.

Jelenleg számos elképzelésének megvalósításán dolgozik. Fontosnak tartja a megye gasztronómiai hagyományainak az ápolását, az újdonságok meghonosítását, e témával kapcsolatos könyv megjelentetésén gondolkodik. Ugyancsak könyvformájában szeretné a nyilvánosság elé tárni a vendéglátóipari szakképzés egy évszázados történek feldolgozását.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése